Здравейте д-р Бърди,
пиша ви във връзка с кожен проблем на 5-месечно бебе. Не знам дали все още отговаряте във форума, но все пак ще пробвам.
Вече 1 месец няма подобрение. Засегната е кожата около устата и гушката, там където кожата има контакт с лиги, течащо мляко, храна от пюрета и каши. В зоната около устата има множество малки пъпчици, а на няколко места на гушката имаме по-големи зачервени и разранени участъци. По останалата част на тялото няма нищо и не сме имали проблеми. Консултирала съм се с трима дерматолози. Първите 2 диагнози бяха импетиго, първо прилагахме фуцикорт, но после се появи отново и ни изписаха фуцидин. От фуцидина нямаше ефект и никакво подобрение. Посетихме поредния кожен лекар - той ни постави диагноза себореен дерматит. Изписа ни правен по рецепта крем, съдържащ дипрогента. Имапе подобрение, но отново не се оправи напуълно и крема спря да действа. Освен него за пъпките и по-здравата кожа ни изписаха Атодерм интензив на Биодерма. След второто мазане го спрях, че бебето се обрина с малки пъпчици на местата на които бях мазала. В момента имаме малки пъпчици около устата, и разранените участъци ги има отново. Препоръчаха ми да не мокря с нищо, но от в един момент започнах да забърсван с преварена вода, тъй като от лигите и храната със суха кърпа не мога да почистя добре и се замърсява. След почистване намазвах с Нахтхерцен на д-р Тайс (нямаше ефект) и пробвах и със преварен зехтин. От зехтина също не мога да кажа, че имаше ефект. Забравих да споменя, че обривът и раните не я сърбят и не й предизвикват дискомфорт. Бих могла да изпратя 2 снимки на обрива и раните, но не знам как може да стане.
Вече не знам какво да мажа и да ползвам.
Мислех си за сребърна вода, но лекарите казват че нямало нужда. Има ли нещо щадящо бебето коео мога да приложа. От днес пак започнах с фуцикорт, тъй като се влошиха. Трудно е да поддържам сухо в тази зона, не я къпя почти, защото ми забраниха.
Очаквам с нетърпение вашето мнение и ви благодаря предварително.