0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, д-р Бърди!
И аз като много други се боря с Атопичния дерматит на детето ми. Вече незнам с какво да го мажа и как да постъпя.
Сина ми е на 8 месеца и половина , преди 2 месеца и половина окончателно ни поставиха тази диагноза.
Ще се върна назад във времето, защото имаме доста кожни проблеми и незнам дали текущото състояние не е свързано с някой медикамент. Посещавахме един и същ дерматолог още от началото. Първото петънце се появи на 4м – беше малко колкото 2стотинки на едната бузка. Доколко има общо незнам, но това беше седмица след втория прием  на двойната ваксина Пентаксим +Синфлорикс. Първо го лекувахме като гъбична инфекция (с Fudicin H) и като не стана мазахме с Елоком посменно с Dexem. Предписаха ни и капки Фенистил.
2 месеца по-късно отново едната бузка се зачервяваи в комбинация с това лепнахме молуски.  Но докато стигнем до дерматолога те се бяха разпространили много – имаше по целия гръб и малко по корема и гърдите. Абсурд беше да позволя кюретаж дори и да беше само 1 пъпка. Чрез криотерапия ги ликвидирахме, но и ги мазахме с Fucidin . В същото време с Елоком пак мажем на бузката. Последва хранителна алергия /от сироп Биозин Кидс – пълна моя глупост да го купя и дам/. Спрях му “твърдите храни” за седмица и се изичсти всичко. С Елоком обаче мазахме много дълго време  - 4 дни по два пъти,4 дни по един , 4 дни през ден и 1 път след 2 дни – общо около 3 седмици някъде. Пиехме и Фенистил от края на януари до средата на Март - аз реших да го спра, защото не помагаше изобщо за сърбежа.
Нямаше и седмица след последното мазане и гръбчето му пламна – може би го претоплих без да искам като бяхме на разходка. Незнам къде прочетох и да го намажа с крем против подсичане на Abc derm.Май с това оплесках тотално нещата.По  принцип доста гол го разхождам и в нас стои на 20-21 градуса  по едно боди ,панталони и чорапи. Гърба му беше целия на ситни пъпки и големи червени петна , които все още има / вече цял месец/. Връщайки се към захранването беше ял следните храни /тиква, картоф, пащърнак и елда/ , които беше ял и преди . Гърба и областа околко деколтето му пламнаха в петна. Отивайки при дерматолога тя ни изписа Локоид. Ама това значи да мажа цялото дете, а няма и седмица от предния КС. Запънах се като магаре и отказах да мажа детето с кортикостероид. Продължих да си му давам твърда храна каквато е ял и внимателно да вкарвам нова. Петната си се увеличиха. Почнаха и по ръцете. След като се върнаха и тези на бузките и челото вече приготвих /сама, едва ли ще ми дадат рецепта/ Локоид +А-дерма Exomega Балсам+ Fucidin в съотношение 1:2:2. Поне измина месец след Елокома. Проблема по лицето е ,че го сърби силно и се чеше и след което се разранява. 7 дни по-късно с мазане 4 дни по 2 пъти и 3 дни само вечер  петната там ги няма, забелязвам още леко по челото надигната кожа. Детето се драскало, може би още има лек сърбеж. Тялото обаче продължава да е в петна – много голяма зона според мен за КС крем.  Тук вече незнам какво да предприема – смених праха за пране с Персил Сензитив (перях със Сано Максима), но не виждам подобрение. Купила съм и Роса бебе, но не смея още да пробвам. Спрях Елдата - никакъв ефект.
Освен всичко това имаше и доста крусти, които се изчистиха, но сега пак гледам са се появили – петно около монета от 1 лев.
Нощем немога да кажа  ,че спи спокойно съвсем – буди се 2-3 пъти на нощ, но с бибата заспива обратно. Ляга в 21 става в 8. Денем си спи нормално. Не е нервно дете – напротив много е кротък. Зъби нямаме още, 4 са на път обаче – подути са горни и долни резци. Къпя го през ден с А-дерма Екзомега шампоан и го мажа с А-дерма Екзомега балсам – от два месеца насам - във вода около 35-36 градуса.  Храня го с адаптирано мляко HIPP Combiotic и  твърди храни на HIPP и Gerber / плодове,зеленчуци, месо - пиле,заек,пуйка/, до 3-я месец имаше и едно хранене с кърма /имах малко за съжаление/. Бих готвила аз, но нямам вяра на  продуктите на пазара и незнам с какво ги третират. Захраних го на 5,5 месеца. Зимата се топлим с климатик , но съм проветрявала на всеки час-два за по 5 минути минимум. Имаме и куче. Детето няма хрема , само 1 път на ден се налага да махам твърди бели секрети от нослето. Пуснах изследване за секрети от нос и гърло - отрицателни. Обличам го само в дрехи 100% памук /ако може да се вярва на етикета/. Като бебе връщаше понякога  мляко , но съвсем малко след хранене докато се уригва. Видимо му е било  в повече, не беше пресечно. Роден е 3,930, в момента е 9,250 – добре наддава на ръст и тегло.
 Прилагам ви и снимки от текущото състояние. Има петна по гушката, гръбчето, ръцете и сгъвките на колената.По гърба и корема има и ситни червени пъпки. По краката кожата на места се усеща суха и същите се зачервяват след баня. Като цяло след баня изглежда ужасно зачервен.
Много Ви моля за съвет как да продължа да се боря с тази упорита болест!
« Последна редакция: Март 17, 2014, 23:49:20 pm от miss_headshot »
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Моя приятелка се бори със същия проблем. При нея нещата се влошиха след антибиотично лечение на ушна инфекция. Тя пробва много неща, но при нея знам какво помага:

1. Детето се къпе всеки ден с не много топла вода, от топлата вода става зле.
 2. След баня се намазва с лосион - за тяло .
3. У дома държи зимата 18-19 градуса и се проветрява непрекъснато, ако детето се изпоти, кожата се зачервява.
4. Само памучни леки дрешки - никакви вълнени дрехи. Дори и памучни шапки за зимата
5. КС препарати само при нужда на отделни участъци
6. тя е намалила млечните продукти, но не знам дали от това точно е имало ефект.
Ако въздухът е мн сух , също е проблем, ползват овлажнител за стаите.

По принцип би трябвало да се израсте.


We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
Дано го израсте, част от случаите остават за цял живот. Но трябва да има начин да се облекчи състоянието. Будеше се много тази нощ и явно го сърбеше гръбчето, мяташе се като риба на сухо докато заспи и мрънкаше. :(
Спазвам същите неща които си писала, с изключение че го къпя през ден и зимата беше 20 градуса през деня , но спяхме на 18-19. Млечни съм дала съвсем малко сирене в попара за ден-два и не съм повече - видях мнение на доктора,че хляб не се дава до година и нещо и се почва с фиде около 11 месец. Всъщност давам му и бисквити на Плазмон със сухо мляко, ама петната си му бяха и преди да му ги дам.
 Едно време хората не са и били чували за тия болести сега всяко трето дете е така. Съжалявам ,че не открих темата по-рано. Четох доста мнения на Д-р Бърди и се възползвах от тях, но положението сега стана просто страшно. Дали от зъби дали аз сбърках някъде- не съм сигурна. Много съм объркана и притеснена. А интересно е, че никой от двата рода няма алергии или подобни кожни проблеми. АД в повечето случаи е наследствен доколкото разбирам.
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
По принцип не е известна причината за АД. Смята се, че има генетична връзка, някаква мутация или нещо подобно. Общо взето само теории. Също така е факт, че АД може да започне от някаква алергия - от прах, перилни препaрати, животно, и пр.
Също сухата кожа усложнява нещата.

Мойта приятелка също не го къпеше всеки ден, но после установи, че от водата кожата се чувства по-добре и премина на всекидневно къпане с хладка вода, при нея имаше голямо подобрение.

Единият ми син е с много, много суха кожа, като веднъж-два пъти е имал петна, типични за АД, но с хубави лосиони и овлажняване, никога не сме имали по-сериозно проблеми.
 От раждането се къпе всеки ден.

Опитай да се успокоиш, не се обвинявай.

« Последна редакция: Март 18, 2014, 11:41:59 am от ema2 »
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Сега се сетих, че при нейното детенце на ръчичката и на личицето имаше голямо петно, което тя  по 2-3 пъти на ден мокреше  чрез кърпа, напоена с вода и след това излишната влага я попиваше със суха кърпа.
Още нещо, след баня, тялото не се търка с хавлиената кърпа, а само се попива с потупване.


We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
И аз пробвах по личицето с тампонче с вода и после мажех с втриване с А-дермата. Сякаш това влоши положението обаче при нас и петната станаха по-големи.
*
Еми аз вече малко се притесних.

Малчо тежи 8170 гр., висок 72 см. т.е. за 3 месеца е наддал скромните 170 гр. и 2 см.

Иначе си хапва като хобит:
7-8 ч. - първа закуска /кърма/
9-10 ч. - втора закуска /попара или плод с овесена каша или елда/. Попарата правя с 2 сухара ииии .... не му стига....
12-13 - обяд /зеленчуково пюре с месо или жълтък, 230-250 гр./
15-16 ч. - кърма
17-18 ч. - плод или каша с плод. Обожава банан и винаги се кара като му свърши , та се залъгваме със сухар.
20-21 ч. - кърма
3-4 ч. - кърма

Та къде бъркам??? Все си мисля, че си хапва добре, но днешните мерки просто ме разбиха .... педиатърът не каза нищо, само че трябвало да му давам бульон преди обяда.

Др. Birdie, знам, че се включвате само за заплетени и сложни случаи, но много моля за коментар или съвет, че и без това бабите  реват,ч е държа гладно детето.

Благодаря много за отделеното време.

PS: Някъде мноого назад, в някоя тема бяха публикувани необходимите калории за ден за бебетата, но не мога да ги открия. Много моля ако някой ги има под ръка да ги пусне. Мерсажжж :)))
« Последна редакция: Март 25, 2014, 18:51:00 pm от oliav »
*
oliav, вкарай повече калории в храната.
Например масло и обезсолено сирене в закуската; масло или студено-пресован зехтин в обедните пюрета; авокадо към обяда; пилешко, свинско, говеждо, агнешко, пуешко на кайма или дребни парченца към обяда.

Мазнините и протеините са по-калорични от въглехидратите - еднакви количества набавят повече калории. Защо ограничаваш банана и залъгваш със сухар? Аз бих дала още банан.
*
Еми хапва си. В попарата му слагам масло и сирене, в обедното пюре отдавна слагам зехтин. Яде пуешко, пилешко и заешко. А банана го ограничавам, защото на мен ми става тежко като изям повече от един банан, а пък за бебе.... Пък и бях чела, че не трябва да  се прекалява с банана и така....
*
Давай му повече каши евентуално!
Не е най-дебелото дете, но на кой перцентил е? Не ми се вижда да е под нормата.

*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
По таблицата детето е в нормата за 9 месеца - в 25 перцентил е
Ако иска банан, му давай ; в един има 200 калории.
 :)
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
Щом детето е в нормата, няма какво да се притесняваш.Децата наддават различно.Остави ги бабите.Майка ми до сега бърза да качи малчо на кантара,а той е на седем години и я посещава през 2-3 седмици.Е как очаква да е наддал за толкова време.
Можеш да даваш бульон с надробен сухар или малко пълн. хляб преди пюрето на обяд.Да включиш и телешко месо и да помислиш за някаква лека каша или любимия банан вечер, освен кърмата.
*
Моята дъщеря е на десетия перцентил, беше паднала до третия и тогава лекарката беше побъркала мъжа ми и след известно охранване пак е на десетия (така е откакто е родена с изключение на този единствен спад).

*
Благодаря ви момичета. Притеснението ми идва оттам, че малчо си наддаваше перфектно и беше към 50-тия персентил. И просто това наддаване от 170 гр. за 3 месеца ме разби. А аз наистина си мисля, че си хапва добре....

В обедното пюре и ако е без картоф слагам 1 сухар за сгъстяване и слагам почти целия бульон от яденето (аз му готвя всеки ден). Той просто обича да му е малко по-водничко.

Друго питане: еми така и не разбрах колко трябва да яде това дете ....Според педиатърът максимум 200 гр. на ядене, е да ама не му стига ... Попарата я правя с 2-3 сухара и става около 170-180 гр., еми не му стига ... кара ми се. За банана разбрах ... ще му давам повече, просто няма да е всеки ден :). Вода почти не пие, но това не ме притеснява чак пък толкова. Да разбирам ли, че трябва вече и вечеря да давам?

Извинявайте, ама пак забих :(
*
Друго питане: еми така и не разбрах колко трябва да яде това дете ....

Аз не разбирам защо му ограничаваш порциите откъм грамаж и питаш защо не наддава. Това е безумие. Толкова по-лесно е да му даваш да яде, докато иска. Децата имат перфектно чувство за ситост и, за разлика от нас, възрастните, знаят кога да спрат да ядат.

Остави детето да яде, докато му е вкусно.
*
да, това с грамажа е съвсем ориентировъчно. в никакъв случай не трябва стриктно да правиш 200 грама и край. води се по детето нека си яде докато иска. :)
*
Децата имат перфектно чувство за ситост и, за разлика от нас, възрастните, знаят кога да спрат да ядат.

Остави детето да яде, докато му е вкусно.

Пък и така лесно връщат излишното  :D Има деца, които наистина не знаят кога да спрат и могат и да не спират, от като го видях това, изобщо не вярвам, че имат чувство за ситост.
*
Да разбирам ли, че и ти мериш рациона на детето си и точно това препоръчваш на тази жена?
Или заради едно лакомо дете отричаш всеизвестен и общоприет факт?
*
И аз съм на мнение, че децата знаят кога да спрат с яденето.
oliav, давай на детето да си яде колкото му е сладко  :wink:

*
oliav, детето пълзи ли вече? Ако да, това е причината да не качва толкова.

Подкрепям цигу. Не се чуди защо не наддава, а го оставяй да яде на спокойствие! Бурканчетата за бебета над 7 месеца са по 220 грама.