Здравейте, имам въпрос към доктор Бърди. Какво точно представлява субдурален излив и как се процедира с него?
Имам момченце на 8,5м. роден е нормално, съвсем нормална, доносена бременност, 1 седмица преди термин. Малчо се роди с леко крива глава, което на никого от лекарите, които са го гледали не правеше впечатление (визирам ЛЛ, ортопед). Когато беше на 3 месеца (притеснена от това, че главата все повече се изкривява и усуква) го заведох на неврохирург - диагноза "вътреутробна, позиционна плагиоцефалия" и решението, според неврохирурга - операция. Потърсихме второ мнение. От направена рентгенова снимка се оказа, че детето няма срастване на шевовете, така че операция не е нужна. Оказа се, че има и тортиколис. Последва няколко месечна рехабилитация, в следствие на която врталето на детето се оправи, започна да се върти спокойно на другата страна и постепенно главата започна да се изправя. Към ден днешен има леко изкривяване, но надеждата ми е, че с времето и това ще мине - вие, докторе какво мислите? Междувременно ни посъветваха да направим и ТФЕ за всеки случай. Направихме го преди 2 дни и за мой ужас ни казаха, че детето има малък субдурален излив. Не било нищо сериозно и страшно, ако искаме да направим консултация с неврохирург, но на този етап можело да изчакаме, защото може да се абсорбира сам?
Та въпросът ми е: какво представлява този излив? Каква е прогнозата? Как да процедирам? Има ли отношение към плагиоцефалията? Въобще на какво може да се дължи?
Извинявам се за дългия пост и ви благодаря за отделеното време.