Здравейте,
Като начало на процедура за ин витро, на 21 ден от цикъла ми беше сложена инжекция Decapeptil. По закона на Мърфи фоликулът ми беше 18 мм и все още нямаше овулация... Така се блокира производството на fsh И lh и овулация не настъпва.
Страхувам се, че лекарката е допуснала фатална грешка -
Цитирам какво е написано за Decapeptil в сайта на друга инвитро клиника:
"Decapeptyl или Dipherelin, които се прилагат подкожно.... Чрез тези лекарства се прекъсва функцията на хипофизната жлеза да отделя естествени фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Тази стъпка е много важна, защото цикълът става манипулиран изцяло от лекаря, провеждащ лечението. Така се избягват изненади от преждевременно освобождаване на LH, което води до преждевременна овулация, т.е. пукване на фоликулите преди изтеглянето на яйцеклетките от тях.
GnRH-a блокират хипофизната жлеза (това е малка на размер, но изключително важна жлеза, разположена в центъра на мозъка) чрез механизъм, наречен down regulation, което означава, че първоначално я стимулират, а на по-късен етап я подтискат. Имено поради това прилагането на GnRH-a започва на 21 ден от месечния цикъл и продължава между 7 и 14 дни до започване на същинската стимулация. Маркер за блокиране на хипофизната жлеза е ниската кръвна концентрация на хормона естрадиол (Е2) под 50 pg/ml, който се произвежда от яйчниците. Накратко казано GnRH-a (Decapeptyl, Dipherelin) прекъсват връзката между хипофизата и яйчниците, като така се предоставя възможност за пълен контрол върху яйчниците от страна на лекаря."
С други думи Decapeptil прави овулацията невъзможна. Според мен е неправилно да се потиска овулация, за която има данни, че скоро ще настъпи. /18 мм фоликул/ Така не зная кога ще ми дойде цикълът и дали изобщо ще имам цикъл... Меря си редовно базалната температура и въз основа на температурните графики знам, че досега не съм имала цикъл без овулация.
Въпросната лекарка каза и следната глупост: "След 16 ден на цикъла няма истинска овулация." А нейна колежка от същата клиника ми е казвала, че щом закъснее овулацията, закъснява и цикълът и ми е установявала овулация на 22 ден!
Втора инжекция щяла да ми бъде сложена, след като ми дойдел цикълът.
Много съм притеснена и моля някои от вас, ако имат подобен опит, да споделят.