Благодаря за съветите момичета!
Що се отнася до изследванията - правени са ни всички възможни и според тях всичко е наред. Физилогични проблеми също не се констатират. Всички възможни протоколи и ЕЦ също.
Лошото е, че според резултатите от последното изследване за яйчниковия резерв, времето ми намалява. А, отговор на въпроса за причините на стерилитета няма.
В разговор за подобряване на качеството на яйцеклетките, като вероятна причина за проблема, д-р Стаменов ми заяви, че лекарства има много, но за съжаление нито той, нито екипа му знаят къде е проблема, за да могат да го решат.
След поредния празен фоликул при последната пункция той ми каза: "Това е всичко, което можах да направя за теб!", каквото и да означава това. Тогава ми назначи и изследването за яйчниковия резерв.
Четох много по въпроса, консултирах се и с други специалисти и установих, че все пак имаме някакъв шанс, но за това би трябвало да направим следното: Първо, нова РС+СДИ за мъжкия фактор /защото при последната такава през 2011год, моят мъж имаше гранични стойности на оплодителната способност/, въпреки, че доктора ме уверява, че според ембрилозите сме имали достатъчно на брой годни за оплождане сперматозоиди. И все пак нарушената ДНК структира на сперматозоидите води до лошо качество и ниска преживяемост на ембрионите, а на финала - до спонтанни аборти. Никой, обаче, не работи в тази насока - насочване към андролог, изследвания, лекарства за подобряване на характеристиките на спермата. А моят мъж съвсем не е първа младост и не може да се очаква да е перфектен. В тази връзка по-големи шансове за успех би ни дало не ИКСИ, а използването на метода ИМСИ /инжектиране на морфологично селектиран сперматозоид/, което би увеличило шансовете за здрави ембриони.
На следващо място, би трябвало да се направи изследване на яйцеклетките, каквито вече се правят в клиниката. Научно известно е, че при жени около и над 40 годишна възраст, около 90% от яйцеклетиките имат нарушена ДНК структура, което отново води до горепосочените резултатите. Тези проблеми не се установяват при обикновено външно оглеждане на яйцеклетките след пункция. Друг вариант е ПИД, която също би позволила селекция и транфер само на годни и жизнени ембриони. Разбира се, съществува риск и най - качествените ембриони да не могат да се имплантират. Все пак, това е "Божа работа". Но, когато положиш максимални усилия и подхождаш аналитично и творчески към проблема, няма начин нещата да не се получат.
Съжалявам, че го казвам, но аз това не го виждам и за това съм много обезверена. Научните екипи в цял свят не спират да работят, а ние сме все още в първи клас и продължаваме с експериментите. Само, че аз съм много уморена.
И вече се замислям дали това е моят лекар!?!