В болницата (поне в МА)се прави задължително ултразвукова диагностика на всички органи на новороденото.Следи се за аномалии.Пускат се задължително кръвна картина+биохимия някаква(пакета е стандартен),кръвна група,урина за общо изследване.На дъщеря ми следиха и кръвна захар(беше заради фамилна обремененост и гестационен диабет при мен)В последното много се съмнявам,защото ме консултира Катя Тодорова и съм с големи резерви....ама ми беше удобно да я имам тази диагноза за плановото секцио.
При изписването също се пуска кръвна картина и АКR.
На мен лично ми поискаха съгласието и за нов скрининг за фенилкетонурия при новородени,който не е задължителен и се прави при Кременски.
На 6-тия месец при рутинната консултация в поликлиниката получих направление за кръвни изследвания и урина(общо изсл.)
Спомням си,че пусках и стерилна урина,но не помня дали след това ми даде направление или заедно с първите две.
След това на всеки 3 месеца ми дава направление за стерилна урина(на 9,на12 и на 15,на18),без да съм си искала такива.
Само веднъж повторих изследването и си го платих,защото бях замърсила пробата при вземането.