Здравейте,
много мислих преди да пусна темата, за да не ми се скара някой, че пускнам нови излишни теми, но тъй като не намерих такава тема, а казусът наистина ме обърква в крайна сметка реших да я пусна.
Надявам се, че темата ще бъде полезна и на други момичета.
Моята ситуация - 2 операции на ендометриозни кисти, сега имам рецидив. Все още не съм си направила пълните изследвания, за да го твърдя напълно, но едно от изследванията ми показва, че имам силно намален яйчников резерв. Прочетох коментари във форума на момичета, които са направили пункция по препоръка на големи специалисти, както и коментари на момичета, при които пунктираната киста пак се е запълнила.
Въпреки това, мисля, че темата е много важна, тъй като пункцията е наистина щадящ метод за изтормозени от операции хора и затова я пуснах отново. Ще съм ви благодарна, ако споделите вашия опит с пункции на ендометриозни кисти - имате ли такава пункция, след това имало ли е рецидив, какво е било мнението на вашия лекар, ако е възможно и кой е лекарят дал мнение за пункцията.
Какво рискуваме, ако изберем пункцията? Разсейки, по-бърз рецидив?
Какво печелим? Сигурност, че няма да бъде отнета част от яйчника с кистата и съответно, че няма да бъде намален повече яйчниковия резерв?
До каква степен е възможно с лапароскопията да се намали яйчниковия резерв?