Здравейте, новорегистрирана съм, изчетох доста неща и реших да създам тема която ще помогне с съвети отностно конкретната ситуация. Започвам първа. Аз съм на 25 г от Плевен. От година и четири месеца правим опити с мъжът ми. След като станаха 11 месеца безуспешни опитите реших да посетя гинеколога си. Той ме прегледа и каза, че 2,3 месеца ще следи фоликулите за настъпваща овулация и ако не стане ще видим какво ще правим. На първият месец видя доминантен фоликул и ме прати в къщи да работим по въпроса. На втория месец видя киста която ми обясни , че е евентуално от не спукан фоликул тъй като миналия месец нямало нищо. Забравих да кажа, че още от първия месец ми изписа дуфастон от 16 до 25 ден по 2 таблетки дневно. За кистата ми каза , че става лошо ако не се пукне до 3 месеца затова да не се притеснявам, защото дуфастона помагал за пукането. На третия месец отивам пак каза кистата се е пукнала сама ама виждам нещо много страно което незнам какво е, нямаше го преди това.Видимо притеснен звъня на някаква лекарка обясни и същото и се разбра с нея да отида да ме прегледа. На мен ми каза това е много странно нещо , защото го нямаше сега откъде се появи внезапно а и ти си толкова слабичка. Общовзето само такива въпроси ми задаваше все едно аз съм лекаря и аз трябва да му обеснявам което ме притесни. Каза тая лекарка е гастроентереоложка отиди при нея да те прегледа с коремен ехограф и после ела да ми кажеш какво е станало. Отидох при жената тя ми вика бе тоя човек какво е видял че толкова странно му е станало? Аз и казах незнам ама много ме притесни. Прегледа ме тя и каза , че нищо не вижда, че най- вероятно той бил видял правото ми черво. Обясни ми, че ако бил гледал на незнам си каква страна с трасдюсера на ехографа се виждало кръгло а ако го бил завъртял на друга страна щяло да се види като тръба, но явно той не го бил направил и затова бил го видял само като кръг. Това което тя ми каза го предадох на него и той абсолютно нищо не отговори, каза да дойда на следващия месец отново. Отивам аз вече четвърти месец при него гледа ме и казва че пак вижда това, много било странно какво е и нищо не коментира от това което гастроентереоложката каза, също така каза че съм имала киста на другия яйчник но пък съм си имала добреоформен фоликул. Попитах откакво се получават тези кисти за който вижда той обаче не можа да ми отговори, каза че няма проблем щом си правя фоликули всеки месец и да си работя по въпроса. Вече загубих доверие в този човек, нищо не ми обесняваше, постоянно се чудеше и се почесваше и след като уж ми бил видял правото черво вече невярвах нито на него нито на жената. Извинявай те ама ако е нормално да се види право черво какво му е толкова странното, ако се вижда трябва да го е виждал и при други жени. Така по съвет на моя позната отидох на преглед при друг доктор и то в кирм Плевен тъй като си е специална клиника за репродуктивно здраве. Прегледаха ме и лекарят каза момиче запушени са ти и двете тръби нямаш никакви кисти , а хидросалпинкс. Отиди ако искаш да чуеш и друго мнение ама трябва да ти се махнат защото течноста била токсична и изтичала към матката и по- късно щяла да бъде и тя увредена. ПРавим лапароскопия за да махнем тръбите и после инвитро. Направо се разплаках. Сега естествено мисля да отида да чуя и други мнения като съм се орентирала към София при Щерев и послед при Стаменов. Прочетох доста неща из интернет и тук, но бих помолила за съвети как да постъпя. Никакви изследвания не са ми правили освен вагинален ехограф. Има ли вероятност за грешка? Какво друго мога да направя за да потвърди или отхвърли диагнозата освен преди да пристъпя към лапарото? Мога ли да пробвам нещо друго преди да ми махнат тръбите ако се потвърди че това е проблемът?