Май месец трябва да се прибираме до бг и да имаме взето решение какво д аправим, а то все по трудно ми става да го взема и си казвам че има време, но като сезамисля нямам никакво такова...
Защо не попиташ Мели за мнение в тази тема http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45608.msg1024317#new
Ох Мели колкото пъти я пирам и все с питането си оставам. Последнотрябваше да ми обясни подробно за пид и въобще как мобем да действаме, понеже себяхе спрели на тях,но явно ме забрави ипак не получих отговор. Предполагам че си има предостатъчно грижи на главата та да мисли за всичко , но вече се отказах да се обръщам към нея.
Това е малко странно, защо да си оставаш с питането към мен? Прегледах консултативната тема в раздела за мъжки стерилитет, отговорила съм ти подробно на всяко запитване, с изключение на последното, закото трябваше да заминавам на конгрес и нямах достатъчно време, но съм ти написала кога ще ти отговоря и съм го направила на лични. Ако си ме питала в друга тема, възможно е да не съм прочела /както напр. в тази, която чета случайно/, все пак форумът е огромен и нямам физическа възможност да следя всички теми. Възможно е и да не си получила бележката ми, понякога имаме хакерски атакили или проблеми със сървъра, копирам ти я отново /без личните неща, които ти бях написала/:
Здравей, извинявай за късния отговор, но трябваше да замина за контрес и нямах много време.
Отговарям поред на въпросите ти. Накратко как виждам нещата при вас. Лошите новини са, че има проблем с кариотипа на единия партньор /транслокацията при съпруга ти/, който се предава в поколението и ембрионите могат и да не са жизнеспособни. Както и преди коментирах това, освен естествен озабременяване друг вариант за вас е асистирано ин витро оплождане с PGD.
Проблемите на PGD са следните:
- скъпа методика е
- в България се прави на малко места, няма голям опит, част от клиниките ползват чужди генетични лаборатории, което забавя процедурата и т.н.
- не дава 100% сигурност поради възможността за мозаицизъм
- в никакъв случай не дава гаранция за успешна бременност, а само гарантира, че подбраните за ембриотрансфер ембриони са без големи генетични дефекти /изключвам мозайката/, тъй като успешната бременност освен качествени ембриони изисква възможност за имплантация и износване
- не съм сигурна, че е приложима във вашия конкретен случай, за целта трябва да се изкаже генетик
Добрата новина при вас като двойка е, че бременност се получава. Това означава, че можем да отхвърлим една част от проблемите /овулация, функционалност на маточни тръби, функционалност на сперматозоидите/ и можем да съ съсредоточим върху другата част – имплантация и износване. Да, ако има достатъчно на брой ембриони, те могат да се замразяват и на следващ етап да се размразяват и трансферират.
И пак повтарям това, което съм ти писала и преди. Два варианта са възможни - естествено забременяване с предлагане на инвазивна диагностика, хорионбиопсия или амниоцентеза, ако бременността стигне до този етап или ин витро оплождане с подбрани чрез PGD ембриони. Като след прилагане на асистирана репродукция отново може да се предложи хорионбиопсия или амниоцентеза. Никой обаче няма да може да ти даде гаранция при нито един от тези методи, както няма гаранция, че една спонтанно постигната бременност без заболявания на родителите ще се развие нормално и ще завърши в срок с раждане на здраво бебе. Защо казвам това - бременността е сложен процес, който зависи от множество фактори. Колкото повече от тях изясним предварително, толкова е по-висок шансът да постигнем здрава бременност. Дори и да селектираме ембриони чрез PGD, няма гаранция, че те ще се имплантират, нито че ще се развият до термин. Затова усилията преди инвазивните методи си струват. Ние не правим ин витро, но можем да ти предложим уточняване на изброените проблеми преди ин витро и по време на бременност, както и да ти дадем насоки за PGD.
Тук ще отворя една скоба, аз отговарям на въпроси от над 10 години. Не ги броя, но съм направила хиляди безплатни консултации. Правя го доброволно, защото смятам, че е правилно, това е моят принос към хората с репродуктивнти проблеми, не очаквам благодарност, заплащане и т.н. Единственото нещо, което ме смущава, макар да съм го приела, е че 95% от хората, на които отговарям, не си правят труда дори да потвърдят, че са получили отговора ми. Преди време пращах бележки, питах дали са получили насоките ми, прочели ли са ги, понякога ми отговарят - а, да, забравих да ти пиша, че съм го получила, но в повечето случаи не си правят труда да ми отговарят. И вече съм се отказала да питам. А виждате, че моите отговори не са формални, те са конкретни и изискват усилия от моя страна, вникване в конкретния проблем, правене на справки и т.н. А дори не мога да разбера има ли полза от това, което правя ... съгласете се, че 5% обратна информация са болезнено малко.