Доколкото знам, не само в БГ, но и в другите страни ПИД може да отдели само ембрионите с небалансиран кариотип. Също така не всяка клиника прави ПИД при транслокации, това трябва да се коментира с конкретната клиника /за БГ изобщо не знам?!/. Смисълът е, че ако е унаследена семейната транслокация вероятността от проблем е изключение. "If the parent carrying the translocation is completely healthy, it can be expected that the fetus will also be healthy, without genetic problems arising from the translocation." Ако се изследват и родителите на носителя на транслокацията и тя се окаже също унаследена, това дава още по-добър шанс.
Чисто теоретично сметките са си точно така: 25 процента за нормален кариотип, 25 процента унаследена транслокация, и 50 процента за аборт или небалансирана транслокация. Но пак зависи от конкретната транслокация, де. На практика как ще се развият нещата май е трудно да се каже и зависи от конкретната транслокация /тук вече генетик може да се произнесе по-добре, особено по отношение на това, че е включена хромозома 13/. Аз бих се консултирала докато съм в чужбина, а не в БГ от гледна точка на това, че там ще имат повече опит.