По въпроса за късното лягане и протестите преди лягане имам два съвета.
В моята къща часът на лягане се е измествал няколко пъти плавно и постепенно все по-късно, но също така се е връщал там, където му е мястото, пак така постепенно. Трябва постоянство и промени от по 10-15 минути. Измествам всичко преди лягането - играта свършва по-рано, вечерята ни почва и свършва по-рано, миенето/къпането и останалите ритуали и те. Гледам стриктно часовника, цялото домочадие преследва целта и когато детето легне, паралелните дейности на възрастните не пречат.
Има и по-лесен начин, но зависи дали ще възникне възможност: при пътуване някъде или необичайно ранно събуждане, целият ден се измества с около час по-рано, а накрая и лягането. Но този начин не дава трайни резултати - по мое наблюдение, вътрешният часовник на детето му позволява да заспи лесно на установени интервали (да речем след 6 часа будуване) и рязката промяна не премества вътрешния часовник незабавно.
Трудностите при лягане досега съм ги преодолявала с малки промени, които правят стаята, креватчето и ритуалите преди заспиване по-приятни:
- махнах една от дългите прегради на кошарата и сложих ниска преграда с мрежа, която му позволява да влиза и излиза сам, когато пожелае - кошарата стана легло
- купих/уших нови чаршафи с картинки
- купих леко юрганче за студения сезон и го подпъхвам под матрака, за да успява да влиза сам и да е завит и да му е "топличко"
- въведох мека играчка като другарче за гушкане и сън
- започнахме да разглеждаме книжки с картинки на приглушена светлина
- започнах да пускам запис на шумове и звуци, за да ги слушаме заедно (но не за да заспива на тях) - море, водопад, дъжд, щурци - той ги познава и казва какво да пусна
- въведохме нови "гушки и цунки", за не му е мъчно, като остане сам да спи
- "договорихме" се врата му да остава открехната, за да влиза отразена светлина от коридора, и да се чуваме, ако ме викне
Всички тези промени ги обсъждаме като хубави нововъведения. Когато е уместно, карам детето да избира (играчката от коша, книжката от лавицата, плата от купа в магазина). И говорим, говорим, говорим.
Да дам кураж на майките, които опитват: Аз направих прехода от кърмеща детето до 18 месеца и спяща на едно легло с него до това то да спи само в стаята и леглото си за около 4 месеца. Без плач, без драми и с много малко нощи с накъсан сън.