Всяко дете си е различно С Ивана беше друго - тя не търсеше успокоение, а занимавка, да има кой да си играе с нея и сега е същото. Затова на нея и се карам да си легне в леглото и да не става, а да вика да отида.
А добър ден!
Дани също не търси "успокоение" понеже не е притеснен от и за каквото и да било. Вече не спи и гушнат и то от доста време. Надупва се, заема си удобна позиция и ако не ставам аз - ще спи, стана ли - няма да спи. Средно положение не съществува. Имаше един кратък период в който можех да го приспя относително бързо поне...някъде във времето в което започна да спи по цяла нощ (т.е. след 1,3 г), докато не осъзна, че аз все пак ставам след като той заспи. И като го разбра - започна да ме дебне. Хем му се спи, хем е на щрек да не стана все пак. Неведнъж съм решавала, че е заспал, след 20-ина минути тишина и немърдане от негова страна, чувам равномерно дишане и ставам тииииихо, плааавно и се запромъквам към вратата. И точно да хвана дръжката, чувам зад себе си бодро питане: "Мамо къде отиваш?" Ейййй в този момент ми идва да почервения и да ми заизлиза пушек през всички отверстия, като на анимационните герои.
Защото знам, че вторият опит да приспя ще е още по-дълъг, той ще ме дебне още по-усърдно и така. И сега като приспивам, чакам поне 10-15 мин., след като реша, че е заспал "за застраховка", че вече спи дълбоко и непробудно, но както и да го въртя - рядко падаме под 40 мин. При издънка някаква - откарваме час и отгоре и въпреки това - в общия случай уж приспания става малко по-късно, идва със замах в хола, покатерва се на дивана и джуката е подложена за рев, в случай че реша да изявя несъгласие някакво. Е, в тези ситуации просто го оставям да заспи на дивана, защото ме е страх от мене си и реакциите ми.
След като съм играла, пяла, обръщала внимание на корем и е уморен. След като съм си зарязала вечерята, разговора, предаване което искам да гледам, а често и гостите (ако имам такива), само и само всичко да е ОК с него, да бъде изкъпан навреме, да го сложа да спи баш когато му се спи, да не се превъзбуди, след като съм откарала сума ти време в лежане в тъмното, за да се получи...и то накрая пак не се е получило... И след като това ми се играе почти всяка Божа вечер откакто съм го родила и става само по-лошо... Е вярвай ми, че като ми цъфне пак в 12, 1, 2 ч. - изобщо не съм настроено "мило" и "възпитателно", ами съм готова да измета с него пода на къщата, да го ударя без да гледам къде и да премеря как и да го заключа в мазето, че да не го чувам как ще наеме да пищи и истерясва. Да, никога не съм го направила това, няма и да го направя, но самият факт, че от много време насам ме избива на подобна реакция - е достатъчно притеснителен за мен. И достатъчно показателен, че ситуацията отдавна е излязла извън рамките на нормално гивезене чат-пат, което някак си може да се изтърпява.
Не, че щеше да е по-лесно и по-малко изнервящо, ако се държеше така понеже от нещо се страхува, или има някакъв конкретен проблем, но поне щеше да е разбираемо. Щях да имам нещо към което да се насоча и да се опитвам да разреша и отстраня като проблем. Най-малкото щеше да ми сработва майчиният инстинкт, ако се събужда изплашен и притеснен и да ме напъва да го гушна и успокоя. Но при него няма такова нещо - влиза победоносно в хола с репликата : "Искам тук!", намества се на дивана и всичко му е ОК на него.
И понеже се самоизкарах някаква егати невротичката
, да кажа все пак, че с нищо друго не може да ме изкара от нерви, та и да ме ядоса дори. Счупил, разхвърлил, омазал себе си, или някакви вещи - майната му. Той като цяло е внимателен и пази, ама и да не беше - аз такива неща не отразявам. Че слуша и пее една песен 653 - пия едно хапче за глава и стоически понасям и това. Отделно, че цял ден сме в диалог, отговарям на всякакви въпроси, обяснявам , показвам т.е. постоянно оставям това, което съм захванала за целта. Дори в момента си говоря с него и 20 пъти се връщам да чета какво съм захванала да пиша, че си губя и мисълта, но...тези неща не ме изнервят. Но когато след целия такъв ден, без никаква видима и основателна причина посяга и на онези мои 2-3 часа "за мен", които си крада по нощите...вече побеснявам и то откровено. Дете, дете, ама всичко си има граници в крайна сметка. И когато цялото ти време буден минава според графика и нуждите на някой дето няма 3г., да се окаже, че ще те остави на мира само ако и ти спиш, а иначе - не - накрая се видиотяваш (като мен).