Благодаря на всички за мненията. Опитвам се да си открадна идеи, но за някои неща - "изпуснала съм влака" т.е. като бебе е трябвало да ги опитвам тях и то настоятелно, сега вече няма как - примерно да го сложа затворен в кошара, че да няма как да се изнизва след мен. Ама и това като опитах преди - 4 часа писъци и рев до засиняване беше много далеч от "пее си и си приказва малко, та заспи". Права е
Боби, (поне в нашия случай), че става дума за "рутина", не за "ритуали" преди сън точно. Къпя, обличам, той сам си взима "аксесоарите за сън" и се отправя към спалнята, НО мама също е част от "аксесоарите за сън" от негова гледна точка и именно тук възниква проблемът. Не пея, не чета приказки, умишлено нямам телевизор в спалнята т.е. никакви разсейващи разсънващи неща не правя и лампата гася веднага. Просто човекът е на мнение, че някой е длъжен да ляга с него и никакви обяснения и увещания да е друго не приема. Единствената опция, която вече ми остана е просто да го принудя и да не отстъпвам независимо колко реве и се тръшка. Мога и да го заключа в спалнята....технически - няма проблем. Обаче изобщо, ама изобщо не очаквам, че ще поплаче кротко и ще вземе да си легне. Миналата зима например дълго и упорито опитвах методите описани от
Цигу, които също споделям на теория и ми се струваше, че трябва да дадат резултат, ако проявя упорство и постоянство с тях. Проявих, но пак ударих на камък.
Накрая стигнахме до ситуация да истеряса само защото сме влезли в спалнята, вероятно това е единственият случай откакто се е родил, за който може да се каже, че съм видяла тръшкането за което се говори в тази тема. Истеричен плач, писъци и лазене по пода в посока вратата, дърпане и блъскане, да не би да го хвана и да го сложа в леглото. Като резултат - наложи се над седмица да спим на дивана в хола, докато му поотмине ненавистта към спалнята.
Вече е достатъчно голям, говори, разбира всякакви обяснения, съвсем наясно е, че изобщо не е оставен сам, че съм съвсем наблизо, че при каквато и да било негова нужда - може просто да ме извика, или да стане и да дойде където съм точно за 3 сек. напълно безпрепятствено. Не се страхува от нищо, от тъмното пък изобщо, като легнем - той ме кара да гася лампата даже. Никога не го слагам да спи, ако не е уморен, или е гладен, или нещо там да не е наред. Просто е решил, че няма да приеме моето виждане по темата, а именно, че е крайно време да си заспива сам. И си дава ясна сметка, че не е нужно да полага някакви "специални усилия", за да не го приема - просто стига да става м'найсе пъти, да се разпищи и да реве с часове, ако взема "крути мерки" и накрая ще стане на неговата.
Аз пък съм наясно, че това негово поведение няма да секне без як и откровен тормоз от моя страна, което всячески се опитвах да избегна до момента и да станат нещата "со кротце, со благо". Уж като стане по-голям, като вземе да разбира, да си комуникираме на прилично ниво - следваше да мога да обясня разни неща и вече мога - да. Разбира ги - да и какво от това? Разбира и ми отговаря с: "Да, ама на мен така не ми харесва и няма да го направя" (смислово) И на мен единственият ми "коз" в тази ситуация е, че просто съм физически по-силна и мога да приложа физическа принуда да стане каквото искам аз. Нищо друго не сработва, понеже той го отхвърля с "не ми харесва така и няма да стане". Освен наистина да взема да раздавам шамари преди сън и да го заключвам в спалнята - всичко друго го проиграхме досега - съвършено безуспешно.
Ама нещо идеята да го опердаша и да му пожелая "лека нощ" ми издиша по обясними причини.
Мислех си до това лято, че проблемът е, че спим в едно легло, а не е научен в кошара. Цъ. На къщата имаме кошара, сам прояви интерес и реши да спи в нея, но някой все пак трябва да легне на спалнята, след като той ще спи и това е. Иначе се изнизва и хуква след мен, ако ще да е с полузатворени от умора очи - няма пропуск. Явно ще трябва да мисля и "изобретя" нещо невиждано и неправено досега, че да "спечеля войната с приспиването"
Иначе - за нищо друго нямам проблеми с него, целия ден си изкарваме прекрасно, но като се стъмни и вече рефлекторно ми се свива стомаха и ми се качват нервите в ушите, много преди времето му за заспиване, като знам че в добрият случай - ще трябва да се цъкля в тъмното 40 мин. - час. Не знам какво точно ще направя, за да спре това най-после, но наистина ми се изчерпа търпението по този въпрос окончателно. Ако трябва с викове, заключване и ревове ще е, ама ще - негов избор е в крайна сметка как да се случат нещата, все пак не е като да не му предоставих безброй варианти да стане безпроблемно и без драми.