Първо се извинявам, че ви отговарям късно.И второ да знаете ,че не съм много добра в разказите-Не умнея много да си подреждам виртуално изказа и настава хаос
Животът в Лондон е динамичен и забързан.Много се работи и много се пътува.Разстоянията са огромни, влаковете почти постоянно са препълнени.За сметка на това са точни в разписанията си ако няма инжинерни инциденти по пътя.Чисти са и са много бързи.По бавното придвижване е с емблематичните двуеатажни автобуси.Сутринт в тях обикновенно пътуват ученици или работници,които трябва да стигнат до метро или влак.Един билет за автобус е £1.45.Когато се качиш в 3 различни автобуса от там насетне 24 ч пътуваш безплатно.Тоест за около 4.40 можеш да обиколиш Лондон :lol:Пътуването с метро или влак е много по бързо, и съответно доста скъпо.Лондон е райониран на зони.Седмична карта зона 1-4 е £40.До сега можеше да се закупи автобусен билет от шофьора ,но мисля че го премахват заради зачестилите нападения над шофьори в нощните линии.Успоредно с това лятото ще пускат пробно някой линии на метрото денонощно,ако имат печалби ще останат така.Метрото не работи от 00.30 до към 5 сутринта.
Кварталите и жилищата -следваща болна тема след НЧС за мен.Първоначално живеехме на Гринуич .
Това е югоизточен Лондон.Най висока престъпност след прословутия източен.Населението - изключително и само афро-мюсюлмани и ислямисти.Ако сте чули за случаят с закланият военен миналата година посред бял ден - беше на няколко минути от Гринуич.Района е пълен с общински блокове, съответно вътре живеещите 80% са хора на помощи които не работят, безделници, наркомани, алкохолици или самотни майки с 3-4-5 деца от различни бащи.Миризмата на трева е нещо обичайно и никой не се впечатлява от това.През деня е оживено, идват много туристи .Има музеи и университети в близост.На сухия док реставрираха търговския кораб Къти Сарк, пренасял чай от Китай към Англия, изгорял преди години при пожар - говори се че е умишлен заради голяма застраховка.Като цяло е красиво на Гринуич, но само за разходка.За живеене - категорично не.
Ние бяхме за кратко там, докато бяхме без деца.В момента живеем в покрайнините на Северен Лондон.Семеен квартал, тих, фамилни къщи с нормални работещи хора.Училищата са с добър рейтинг.Комшиите ни са нормални, не са наркомани и затворници
Най близкия до нас квартал е гръцко -турски.За нас е идеално от гледна точка на храна,магазини и заведения.Много вкусно и най близо до нашия вкус.Наемите в Лондон са повече от ужасни.Преди години когато дойдохме имаше и евтини ,но след Олимпиадата мисля че цените се уеднаквиха почти.Наем на стая за двама в момента е около £600 за месец, студио - флат което си е пак стая но с WC 800-900.Ние сме наели двустаен апартамент с градина полуобзаведен за £1200 като всяка година наема ни се качва с 8%.Отделно плащаме £200 такса всеки месец на общината.оТ там нататък сметки,които в сравнение с България не са високи спрямо заплатите тук.Не знам дали бихме рискували да купим жилище на изплащане .Единия вариант е да е евтино но в лош квартал, другия вариант е да си остана под наем но в спокоен квартал с добри училища.Където живеем в момента къщите струват около и над £600 000
Храна и всичко останало като консуматив за едно семейство .Пак сравнявайки с България тук е много евтино.Има постоянно намаления, промоции.Големите вериги с много лоялна конкуренция по между си мислят за народа
Паркове и градини - първенец е Англия.Всъщност не знам дали е така но въздуха тук е учудващо чист и предполагам се дължи на високия процент зелени площи и сравнително новите коли които са в експлоатация.ВсЕКИ един квартал има 1 или2 парка,помислено е за децата , а в някой има и фитнес уреди за родителите :lol:В този ред на мисли си заслужава да се посети Хайд Парк и Грийн парк който е непосредствено до Бъкингам.
Докторе стана пак много дълго.Утре може да поговорим и по останалите теми.