" ...съдът изслуша признание ( става въпрос за фамозните процеси срещу Каменев-Зиновиев през 30-те години в СССР) на обвиняемия, в което той призна, че се е срещал със Седов ( сина на Троцки) в Хотел "Бристол", Дания. Както се оказа скоро, хотелът бил разрушен през 1917 ( тоест, около 18 години по-рано).
- За какво по дяволите Ви бе нужен този хотел? - гневно пише Сталин в писмо към кукловодите на процеса- Трябваше да споменете за железопътна станция- те винаги са си на мястото."
По време на визита при майка си, Кеке Геладзе, следния диалог е записан:
- Защо мамо ме би толкова когато бях малък?
- Затова и стигна толкова далеч- отговаря над 70 годишната Кеке Геладзе.
- Йосиф, ти какъв точно си там сега?
- Мамо, помниш ли царя- е, аз съм нещо като него, като Цар.
- По-добре щеше, ако си бе станал свещеник.
Саймън Сийбаг Монтефиоре "Сталин- Дворът на Червения Цар".
Ян Бибиян гледа книгата със снимката на корицата и пита :
"- Тате, кой е този мустакатия?
- Лош човек - отговарям.
- Защо бе тате? заради мустаците ли?
- Не, защото си бе лош.
- Айде бе тате, дай да погледам пак "Том и Джери"... махай се най-после от този компютър ( чета електронни книги). И аз се "прмествам" на таблета ( как е това на Бг език? не знам...) за да продължа. "
Дано децата ни никога не познаят "прелестите" на червения цвят... .
На първата снимка - Кеке Геладзе, майката на вожда.
На втората- това е много рядка снимка от посещението На вожда при майка му. Зад него са Берия ( може ли някой да сбърка това отровно, убийствено святкащо, пенсне?) и Нестор Лакоба ( пръв партиен бос на Абхазия, по-късно отровен от Берия).
На третата- Светлана Алилуева, дъщерята на Сталин в старчески дом в Уисконсин, САЩ. В САЩ тя си смени името, и се водеше като "Лана Питерс". Озлобена, капризна, самотна, невинаги адекватна, бедната женица бе бледа сянка на великия си баща тиранин-азиат. Тя почина преди известно време- 11/2012. Дъщеря и от 5 и брак с американец е американка, казва се "Олга Питерс", а в САЩ- "Крис Еванс"... на вид абсолютно американско хипи на над средна възраст, работи в магазин за употребявани вещи и дрънкулки "Трите маймунки" в Портланд, щат Орегон, САЩ. На петата снимка... .
На четвъртата- синът и дъщерята на Светлана Алилуева ( внуци на Сталин)- Екатерина и Йозеф.
Йозеф младши бе кардиолог, почтен и достоен човек, почина преди време.
Сестра му се самозаточи в Ключ, на Камчатка, и сега живее самотно там. Работи десетилетия като вулканолог, изучавайки вулкана, в близост до който и живее. Доколкото знам, жива е още, и има внучка. В едно интервю тя споделяше- "Всички ме питат за някаква си Светлана Алилуева... не знам такъв човек."