Разбира се, че ще се ваксинирате, като знаете предварително какво ще пуснете да дойде "насам". "Виктория","Калифорния", "Тексас" и "Масачузетс" Аз съм решила да се боцна, като пуснат "Милано" или "Венеция", а защо не и "Париж" Факт е,обаче, че лекарите, които аз познавам не препоръчват грипните ваксини, включително педиатърката ни, но не съм се сетила да попитам защо....Вероятно, ефективността им не е много голяма, поради бързата мутация на грипния вирус...
Ваксините за Северна Америка и Европа са различни.
Ефективността им е да те предпази за поредният сеозон. При децата са по-ефективни, от колкото при възрастни. Процентно.
Ема2,гаранция нямаш, ама те са доста добри като я правят. Миналата година например ваксината покриваше 98% от циркулиращите щамове. По никакъв начин не улесняваш задачата на организма, защото ваксината не е антитела наговото, а ти се инжектира вируса(но убит), срещу който сама да си направиш антитела. Това е така нареченият антивен имунитет, т.е. ти си го правиш. Антитела наготово се казва имуноглобулин, което е пасивен имунитет и ефектът е кратък, като от майката на бебето след раждането.
Като ваксинираш с умрял вирус, организма прави антитела към него и като имаш достъп до живият, огранизма има антителата и се справя с него. Същото е ако го прекараш. Организма прави антитела и после втори път ако го срещне същият вирус, го атакувас антителата от боледуването, затова само един път се разболяваш. Разликата в начина на правене на антитела няма, имунитета след ваксиниране е естествен, просто понеже вируса е бил мъртъв, не си се разболяла както би се разболяла, ако се имунизираш чрез каране на болестта. Едно време са се ваксинирали за едра шарка като умишлено са заразявали с друга подобна шарка. Сега правим същото,ама не си драскаме кожата, а го слагаме в спринцовка.
Не знам в България, но тук я препоръчват лекарите ваксината. Особено за деца.
До сега честно казано не съм чула един свестен аргумент против ваксинирането срещу инфлуенца. Какво ако не ти трябва, пък си я биеш и е зян. Негативи няма. Само позитиви, понеже с годините и всички тези ваксини ( аз примерно бия всяка година) организмът ти има по-голямо разнообразие от антитела за подобни вируси. Нали затова казаха, че възрастните хора са се оказали по-устойчиви на свинския грип, това е за първи път в историят ан грипа, възрастните да са по-устойчиви. И се смята, че в миналото са изкарали нещо подобно и затова не ги убива.