Преди много, много време, в далечната Бг "галактика" на медицинските "чудеса... .
Преди доста години, като млад лекар, станах свидетел на следното…
Сутрин, след традиционното кафе, всеки си отива да си гледа болните и оправя бумащината, когато чувам викове в коридора.
[ Малко отклонение- ПАНИКАТА е второто име на Бг Педиатрия. Никога и никъде не съм виждал подобен по тип паника. На Бг почва, и в Бг среда, тя е особено съчетание на паника със силна мелодраматичност, изстрелвани фрази на вятъра, обвинения, подмятания и "намеци". Паниката в Бг Педиатрични отделение е винаги плод на ниска квалификация и/или безпомощност нещата да се доведат до успешен край-или поради липса на диагностични средства (тоест, не знаят какво му е на детето, и нямат идея какви Дг средства са нужни за да го узнаят, или такива Дг средства ИЗОБЩО в Бг няма), или поради груби грешки в хода на нещата ( завършващи с типично "оплитане" както пиле в кълчища). ]
Та чувам викове в коридора, и гледам трескаво да носят дете на носилка ( мисля 3-4 годишно). Пренасят детето в Интензивно отделение, поставят на легло. Детето имаше типично затруднено дишане ( диспнея). Повярвайте ми или-не, следват 3-4 часа на невероятна паника и "тичане", и мятане като "на умряло" БЕЗ обаче резултат- ЗАЩО детето има затруднено дишане. Междувпрочем, с всеки изминал час, детето се влошава пред очите на театралната трупа.Тъжна картинка, стресова и за Д-р Бърди, гледащ от вратата, и не можещ с нищо да помогне, поради изключително бедната си професионална Педиатрична подготовка ( предизвикващо вътрешно срам и гняв).
За щастие детето се спаси, щом се намери колега, който направи бронхоскопия (след подсказване от колега пулмолог да се направи спешна бронхоскопия). Та се установи че, УНГ/ Хирург (?) не помня вече, по време на операция за сливици/трета сливица е напълнил дробчетата на детето и дихателните му пътища с "продукти" от отстраняваните сливици. Просто като причина, срамно като паника и тичане… .
Както се видя и след години- деца в Бг продължават да страдат ( и си отиват) от тези гафове със тонзилектомиите.