Ганка,аз като човек емигрирал едва от 4 години в друга държава ми е любопитно да те попитам и да разбера какво мислиш.Винаги ми е правило впечатление ,че си родолюбец и всичко в Бг ти е мило и свидно.Защо не зарежеш пустата чужбина и да се върнеш обратно ?Тогава дали всичките ти тези мисли ще са в този си ред ? Не се заяждам, не търся спор просто коментираме и ми е любопитна гледната ти точка.Лично аз за сега не бих се върнала.Напротив, съжалявам за загубеното време в Бг да правим бизнес и т.н.
Към д-р Бърди. Аз съм съгласна с всяка дума казана от вас.Моят баща е доста по възрастен от вас, но мисълта му едно към едно като вашата.Никога не е бил партиен член, винаги се е противопоставял на режима и това му е попречило много в живота.Не са му позволили легално да емигрира в САЩ през 60-те години , а след това по късно не са му разрешили екскурзия за 5 дена до Гърция и Турция.През комунизма работеше частно , но тайно и беше привикван десетки пъти в милицията.Няма нормална държава, която да забрани на човек в разцвета на силите си да работи.И да живял е в едно самозалъгване ,че неща които е постигнал за 45 г труд, хората по белите държави го постигат за 15.Останалите години ги прекарват в далеч по приятни неща.
Убиха, унищожиха, смазаха родителите ни.
Убиха в мизерия цялата нация, и когато даваха "нищото", те караха да чувстваш че ти дават "много", и трябва да се радваш на трохите им. Защото не можеше да сравняваш.
Ако можеше- щяхме да видим къде сме, кои сме и какво сме станали през тези 50 години.
Ликвидираха всичко умно, можещо, знаещо, амбициозно. Удавиха го в посредствеността на ежедневието и в природната тъпотия на червените шамани. Живяхме в Кафка общество. Просто... .
Насаждаха ни срам от базовото материално за да не можем да дигнем глава.
Лишаваха ни от елементарни битови удобства, които НИКОГА и НИКЪДЕ не са били "лукс", а ежедневие.
Целият въпрос около "материалното" в Бг комунистически "рай" е един мит. Несъществуващ въпрос- всеки има право на достоен бит, и в това "лукс" няма.
НИЩО "безплатно" което ти даваха струваше, защото нямаше стойност. НИКАКВА- нито образованието им бе образование, нито здраеопазването им- здравеопазване, нито колите им- коли, нито животът им-живот.
Простичките, нефризирани, истини.
За които "носталгия" нямам.
Когато бяхме малки дечица, и се скитахме по града в компания от по 2,3, често влизахме в "Кореком".
Аз лично го правех заради три неща- миризмите на скъпи парфюми и омекотители за пране, битовата техника и шоколадите. Магазинчето бе 20 кв м, но тъпкано с качествени стоки- още помня шоколадовите яйца, "Тоблерон", "Нутела". Та сега като се въртя из тукашните супермаркети те ми напомнят за детството.
И в това няща нищо "мерканитилно"- онези далечни цветове, мирис, вещи ми създадоха определен естетически вкус и критерии за сравнение. Аз съм земен човек. Не академичен плъх. Социалните "теории" и интелектуалната маст....ция не ме касят, и не се захласвам от тях. Само това, каквото една държава може да предложи на гражданите си в замяна на техния труд ме вълнува. Но ДНЕС да предложи. Утре е късно- утре може да ни няма.
Обичам земните неща- хубава пералня, качествени кухненски уреди, уредения живот. Защото те са потребност, а не "лукс". "Лукс" са за другарчетата плебеи и простаци, с име - "комунисти"... .
Не се срамувам от това... .
Рзаликата между "лукс" и "ежедневни нужди" е че, при първото избираш количеството на ненужното ти, а при второто- качеството на нужния ти един предмет.