А мен дори ме заплашиха, че с тези чести инфекции се развивало рак на пениса по-късно....
Честно казано, арогантното държание на уролога, заплахите и най-вече думите "Сега мило майче, това което не си направила ти, ще му го направя аз и ще го помни цял живот. Ти си отговорна за това, че детето ти ще страда.", ме накара да си изнеса детето от там с бясна скорост. Нищо, че после ми побеля косата от притеснение да не би пък да съм сгрешила.
Сега вече, като мина малко време, разбрах, че не е толкова страшно. Може би даже е нормално да се случва на момченцата, на които не са им забелили пишките. След 2 дни нямаше помен от инфекция, само страха на малкия като му наближиш достойнството.... но мисля, че и това след време ще мине.
Поредните глупости, поредния рецитал на "ниво" от страна на "специалиста" ( какъвто не е нужен- това са неща от общата практика).
Да повторим пак:
* децата се раждат с тесен препуциум, от който в повечето случаи се вижда САМО отвора на уретрата и нищо друго. ТОВА Е НОРМАЛНО, и не е никаква "фимоза".
* това състояние е протективно за детето, и никакви "инфекции и абсцеси" не причинява. Освен такива в главите на редица педиатри в Бг.
* това състояние съществува до 4-6-11... може и до пубертета. Някъде в тези възрасти, кожата САМА се отлепя и започва да става възможно да се дърпа назад.
* Всякакви насилствени "забелвания" водят до травма и сраствания, с локални инфекции, абсцеси, постъпване на урина ЗАД срасналата кожа ( и свързаните с това локални сърбежи и зачервявания).
* локалните зачервявания при децата в тази област са редки и почти винаги са резултат от "минали" "забелвания".
Никаква връзка няма между нормалния препуциум и уроинфекции.
При деца по-големи, понякога може да се наложи във възрастта на пубертета по-рязко дръпване за да се отлепи малка част останала, която САМА не се е отлепила. Но това е извънредно рядко! и няма никаква връзка с това, дали сте практикували "забелвания.
Тоест тема "виж какво сега стана щом не забелваш"- не СТОИ.