ще питам да пуснат едни хормони на щитовидната жлеза, друго не ми идва на ум, което бих могла да пропусна от възможните причини.
Има връзка между жлезата и зъбите ли?
Нашия педиатър също редовно пита за броя на зъбите. Щом ги следи или е важно или ще проверяваме нещо ако не излязат. За сега не е казал нищо.
Така прочетох, ама то май е при тежки случаи, не знам. Просто като проверих възможните причини и това беше единственото от тх, което би имало шанс да пропусна, другите бяха разни тежки заболявания, които до сега да сме установили, някои не съм и чувала. Пък ако е тежък случай би ми било много странно да не знаем или да не се отрази на другите зъби.
Между другото както така се заговорихме за зъби, днес е започнал да и расте най-накрая един от последните кътници, така че няма да ги мисля. Не знам кога ще излезнат и другите, но по всичко изглежда, че може да е дори чак след като е станала на 3 годинки. Може дори да си спомня като порасне
.
Тук за зъби въобще не са ме питали. Не се притесняват много за тях, явно е рядко да има неустановени проблеми които могат да ги забавят. Мен до сега един път не са ме питали за зъби. Може би пък да е защото и без това и гледа гърлото и ги вижда.
Радостинка, стреп теста е бърз тест за определен вид стрептококи ( казват се група А стептококи). Идеята е бързо да се установи дали детето няма фарингит причнине от стептококи, за да може бързо да се започне лечение. Състои се в това да ти вземат секрет от гърлото и да капнат върху него някакви неща, които да си променят цвета в съответсвие на това има или няма групаА стептококи. Измислен е понеже фарингит ( червено гърло) приченнен от тези бактерии се лекува с антибиотик, а ако е от нещо друго не се лекува, ако няма други симптоми.
Посявката е друго - за посявката пак ти взимат секрет от гърлото , но после този секрет го размазват върху петри ( кръгла чинийка с капаче) в което има храна за бактериите. Бактериите започват да се множат и евентуално след време колониите им се виждат върху чинийката, след което могат да се вземата и да им се правят различни изледвания, за да се установи точната бактерия. Разликата е, че степ теста отнема 10 минути, а посявката няколко дена. Посявката обаче е по-сигурна т.е. дори и при отрицателен стреп тест, пак за всеки случай се праща гърлен секрет и за посявка. С две думи и двата теста търсят едно и също, но по различне начин и стреп теста е по-бърз, че да не чакаш 3 дена да излезнат разултатите от посявката.