Във връзка със слънцезащитните кремове - слагате ли друг крем под слънцезащитния продукт?
Миналата година купих Крем на Биодерма, на опаковката пише, че е годен до 2014 г, но дали след като сме го отворили вече, трайността му е същата?
Отварянето (в повечето случаи) не скапва УВ протекцията. УВ протекцията са вещества, които се изхабяват от достъпа със светлина ( УВ лъчите), макар че повечето са доста стабилни дори и на това. Отварянета скапва самият крем, в който са омешани тези вещества. Не е по-различно от крема ти за ръце примерно, така че ако го държиш на студено в хладилника, ще се запази по-дълго, както се прави със всеки крем.
Освен това зависи какво са позлвали за УВ протекция, защото има различни видове - огранични, нерганични, абсорбиращи УВ, отблъскващи УВ... зависи конкретната съставка. При всяко положение, държането в хладилник му удължава трайността.
Между другото, ако не е за плажа, аз не бих съветвала никого да покрива цялото си дете и всяка открита част с такъв крем, понеже тези вещаства хич не са безвредни. Увеличават количествата свободни радикали в кожата, някои са токсични, абе не е една беля. Слънцето е вредно, когато има опасност от изгаряне, иначе е полезно. България е на такива ширини, че по-голямата част от времето това не е необходимо.
Джиджи, това няма как да го направиш правилно според мен. Пише, че се прави от колония, не знам тези родители какво са правили, ама така пише на листовката. Значи трябва първо да си вземеш култура от гърлото, да я сложиш на петри да расте, да разделиш смесените бактерии, щото няма само едно нещо да расте там и после да си отделиш колония от която да си индентифицираш „бързо‟. И това не ти индентифицира група А стрептококи, а всички стрептококи, та не знам на теб за какво би ти било. Само група А стрептококи са тези, които бързият тест индентифицира. Това предполагам, че е за лаборатории. А и честно казано аз самата не знам какво значи 1 до 4 колонии - това е някакви абсурд от микробиологична гледна точка. 1 колония може да е 1000 може да е 10 000 клетки, зависи колко време я забравя в инкубатора
.
П.П. Второто може би е това, не съм 100% сигурна, но така изглежда че е.
П.П. 2- чак сега видях, че родителите позлвали второто, не първото.