Здравейте!
Имам и аз едно въпросче, ще се радвам д-р Бърди или никоя от вас да ми отговори.
Детето ми е на 3 години, роден е напълно доносен 3000гр./50 см. обиколка глава -33см. , обиколка гърди -32см. Питането ми е за нарастването на главичката и дали е нормално. Консултирала съм се и с личната по въпроса, но съм и малко параноична (като повечето майки) и повече мнения никога не са излишни
На една година обиколката на главата му е била около -45 см. Сега на 3 години е 47,8-48 см. Седна на около 8 месеца, пропълзя на 10, на годинка проходи, проговори преди годинката. Има правена трансфонтенална ехография, направена 1-2 дни след раждането, тъй като беше включена в пакета заключението е: "нормални мозъчни структури" и диагноза "sanus" Пиша всичко това, за да съм достатъчно изчерпателна. Забравих да спомена, че на около 2 месеца, главичката му се "сплеска" от едната страна и сега вече само аз го забелязвам. Та въпроса ми е (даже станаха 2
): Смятате ли, че обиколката на главичката е нормална за възрастта му и дали ако не се беше "сплескала" щеше да е малко повече като обиколка? Благодаря предвариелно, ще чакам с нетърпение отговорите Ви! Лека вечер!