Аз моите не ги навличам и смятам, че това навличане е вредно. Стават кекави и от най-малкото подухване им потича носа.
Така ли е наистина? Против навличането съм, но пък тн "разсъбличане" наистина ли укрепва?
Ми не знам, но като чета по тези форуми много хора се кълнат, че от климатик настивали или че от студено ги заболява гърлото, та стигам до извода, че това тук въобще не съществува, защото са свикнали. Американците дори не могат да разберат за какво им говориш, ако им кажеш нещо срещу пиенето на студено, трябва дълги обяснения как у нас вярват, че е лошо за гърлото и т.н. и накрая пак не разбират защо е така. Същото става, ако се опиташ да обясниш, че някой вярва, че от климатика се настива. По мои наблюдения, като дойде някой за първи път от България и обикновено в началото от климатика може леко да настине, в смисъл да му потече носа примерно няколко дена, но после това изчезва. Значи е до свикване. И кярът от тази работа и това пазене какъв е не разбирам, освен че никога не свикваш и всеки път зимата ти потича носа и правиш условия за развитие на бактериални инфекции. Та затова мисля, че ги прави по-болнави.
Скоро наблюдавах родители, които стоплиха сладоледа на сина си на 8 годинки и съжалих горкото дете. Обясниха ми,че техният син имал слабо гърло и настивал от пиене на студено и пред очите ми ми сложиха сладоледа в микровълновата.