0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VIII
« Отговор #100 -: Април 15, 2013, 07:17:47 am »
джиджи, нека по-добре докторът да каже как да го направиш това за вскеи случай.  Може би при вас са някакви други лекарствата, но аз през живота си не съм чувала подобно чудо да се впръсква в инхалатора. Лекарствата за инхалатор са си направени за него, сипват се в чашката и се вдишват докато се изпари течноста. Лекарствата за впръскване се аеролизират на момента и просто не виждам как ще ги дишате 10 минути, като те са във въздуха в момента, в който се впръскат. Например Вентолин за впръскване (което е  албутерол) и албутерол за ихалации са по различен начин направени и дори дозите са различни. Едното е 100 микрограма, другото 2.5 милиграма, т.е. 25 пъти по-висока доза, вероятно защото различно се приема. Та провери пак дали не става дума за някакъв Флексотайд, който се слага в чашката на инхлатора. Аз не знам, защото не съм виждала фликсотайд тук, но със сигурност знам, за другите инхаланти, че това няма да стане добре и ще си отиде във въздуха лекарството. Ако ше го слагаш в инхалатор трябва лекарствто да е в течен вид в разтвор за пулверизиране, а не спрей за впръскване.

Бейбихалер не е инхалатор, а приствка, която е за такива впръскващи се лекарства. От едната страна е маска, а от другата дупка за предната част на спрея. Ето го:  http://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%B5%D0%B9%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80&rlz=1R2GGNI_enUS512&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45175338,d.b2I&biw=1311&bih=597&wrapid=tlif136599984812310&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=3YBrUbPfO4al2wWdtoCADQ#imgrc=TsI-XkOJWYVrkM%3A%3ByF1EKXSoM2rKtM%3Bhttp%253A%252F%252Feruditabg.com%252Ffiles%252Fcustom%252FNebilisers%252FBabyhaler%25252001%252520obsht%252520plan%252520BG%252520apteka%252520Erudita%252520600.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Feruditabg.com%252F%253Fpid%253D19%3B600%3B254 И реално впръскваш в тръбата, за да не отида във въздуха, понеже децата не можеш да им пръскаш директно в устата и да го задържат. Но то в моемтна, в който го впръскаш цялото вече е във въздуха и се диша, докато се издиша въздуха в тръбата, без да се отлепя маската, която значи няколко вдишвания. Ние имаме подобно, дадоха ми го когато за първи път Ивана хвана РСВ да си го имам за всеки случай и на мен дори ми проведоха цяло „обучение“ за тази приставка.
« Последна редакция: Април 15, 2013, 07:38:47 am от Bobbie »

*
« Отговор #101 -: Април 15, 2013, 08:49:14 am »
При малки деца инхалаторните лекарства се впръскват чрез "Бейбихалер" примерно, защото те още нямат технологията на вдишване от инхалатор. От другите инхалатори има и такива, на които самата маска може да се приспособява за използване на инхалаторни лекарства. По принцип това е указано в упътването.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #102 -: Април 15, 2013, 09:32:10 am »
Оф, много съм отнесена. Аз си помислих, че искат да го впръскват някакси в инхалатора.
Е как тогава щеще вишват 10 минути? Ако това е направено като хората и не изпуска от никъде,то вътре няма въздух за повече от няколко вдишвания. На нас ни казаха няколко вишвания да направим, като държим маската плътно прилепена, да не излиза( и съответно влиза) въздух отвън, за да отиде лекарството в устата .
« Последна редакция: Април 15, 2013, 09:34:37 am от Bobbie »

*
« Отговор #103 -: Април 15, 2013, 09:42:55 am »
Има 2 клапи (представляват много тънки гумени кръгчета - подобно на хриле), едната пуска лекарството от големия резервоар (където е впръскано) в маската, а другата изпуска издишания въздух. Диша се десетина минути, защото капацитета на детското вдишване не може да "изпразни" резервоара с няколко вдишвания. Ако трябва да се впръсква двойна доза се впръсква една, издишва се и след това друга, а не едновременно двете.
Моите двамата вече сами се обслужват :)
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #104 -: Април 15, 2013, 09:58:13 am »
Има 2 клапи (представляват много тънки гумени кръгчета - подобно на хриле), едната пуска лекарството от големия резервоар (където е впръскано) в маската, а другата изпуска издишания въздух. Диша се десетина минути, защото капацитета на детското вдишване не може да "изпразни" резервоара с няколко вдишвания. Ако трябва да се впръсква двойна доза се впръсква една, издишва се и след това друга, а не едновременно двете.
Моите двамата вече сами се обслужват :)
А да,знам че се чака, но не съм чувала за 10те минути. Ще го разгледам нашето за тези клапи, но честно казано на Ивана си и действа прекрасно и така като го държа около минута. Те нали затова го дават, за да не седи цели 10 минути. Но ние само 2-3 пъти сме го ползвали, защото аз само за спешни случаи го нося с мен, иначе в къщи само инхалатора позлвам, а и в градината съм оставила инхалатор, че да ми е по-сигурно.

А на инструкциие пише 6 вдишвания да направи. Аз я чакам към 10-15.
Ето го нашето:  http://pediatrics.about.com/od/asthma/ig/Asthma-Photo-Gallery/Using-an-MDI-Spacer-Mask.htm
« Последна редакция: Април 15, 2013, 10:02:48 am от Bobbie »

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #105 -: Април 15, 2013, 12:03:07 pm »
Нищо няма да постигнете с 6 вдишвания. Нито с 10-15.
Послушайте мe какво Ви пиша, и спрете с книжките.
Знам какво пише в тях. Ако можеше с 6, щях ли да препоръчвам 10-ина минутки?
« Последна редакция: Април 15, 2013, 16:44:13 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #106 -: Април 15, 2013, 16:32:35 pm »
Здравейте! Моля ви, помогнете със съвет! Детето ми е почти на година и десет месеца. С хрема е от три дни. Секретът се сгъсти, но не може да излезе,т.е. слиза надолу. Пръскам с Euphorbium compositum и Sterimar, давах витамин С (100мг/мл). Не съм я водила на лекар, не сме в града. По телефона педиатърката каза да ползвам Низита (спрей за нос) и да давам витамин С от 5 мл, а в аптеката ми обясняват, че това е доза за възрастен (дозата за дете според аптекарката е 2 мл.). Опасното било да не слезе надолу и да се стигне до кашлица и задълбочаване. Няма температура. Лицето е топло и леко влажно.
Благодаря!

« Отговор #107 -: Април 15, 2013, 22:44:16 pm »
Докторе, аз да се отчета :)
Днес започнах да слагам Отривин... до тук 2 пъти общо.
Добре, че се върнах да препрочета постът Ви от снощи и видях, че сте го допълнил още малко, та имаме до тук приети и 2 дози от по 15 капки Синекод /имах останал от първоначално предписаното лечение/.
Според мен детето е по-добре. Дано не си въобразявам, но ще наблюдавам и утре да видим как ще е.
Поздрави!

П.С: Днес издирвах този Бейбихалер... ей така за всеки случй да съм подготвена. В аптеката ми казаха, че много трудно се намирал вече. Та дори и с поръчка не ми дадоха надежда, че ще могат да ми го доставят :( Ще потърся дали няма да го има в някой сайт случайно.

И Боби е права. В аптеката също ми казаха, че няма как в случая а с еползва обикновен инхалатор. Аз снощи разгледах подробно информация и сама се бях убедила, но за всеки случай пак попитах и в аптеката :)
« Последна редакция: Април 15, 2013, 22:51:26 pm от джиджи »

*
« Отговор #108 -: Април 15, 2013, 22:53:03 pm »
Джиджи, тази аптека(http://eruditabg.com/?pid=19) ми е много близо. Води се педиатрична аптека, много неща съм купувала. Ако не намериш мога да взема и да ти изпратя. Пиши ми  :wink:
« Последна редакция: Април 15, 2013, 22:54:37 pm от Ники »

« Отговор #109 -: Април 15, 2013, 22:58:36 pm »
Благодаря ти, Ники  :bighug:
Няма да те притеснявам. В сайта пише, че може да се поръча и да се изпрати по куриер :)

« Отговор #110 -: Април 16, 2013, 11:14:28 am »
Здравейте д-р Бърди.
 Дъщеричката ми е на 4 год.и преди известно време като пишка и казва че я боли, освен това в урината забелязах нещо като бели парцалчета,като някакъв секрет.
Болката не беше постоянно, може би един или два пъти през целия ден,пишка си нормално не прекалено често.
Правихме обикновена урина, след това и стерилна,които нищо не показаха.
Вече не се оплаква че я боли,но в урината пак има такива бели парцалки.
Какво да предприема от тук нататък и на какъв специалист да я заведа- нефролог,уролог или да направим ехография на бъбреците. 
« Отговор #111 -: Април 16, 2013, 22:59:37 pm »
Здравейте, докторе!

Ето как се развиват нещата при нас:
Днес- 4 пъти Синекод по 15 к. и 2 пъти Отривин по 2 к.във всяка ноздра /приблизително по 2, защото не стои много мирен когато ги слагам, та не съм много сигурна/
Вечерта никаква кашлица, сутринта пак, но към обяд понакашляше- общо около 6-7 пъти ги преброих :)
След обяд още няколко покашляния. Вечерта в леглото преди да заспи пак се изкашля. Кашлицата продължава да е такава хъркаща.
Сутринта забелязах, че в нослето има сополки- лепкави,трябваше да ги вадя с клечка, за да не му пречат. През деня нямаше повече.

Да продължаваме ли и утре по същата схема?

*
« Отговор #112 -: Април 16, 2013, 23:01:40 pm »
Джиджи, малко встрани от темата, но не може ли вече да си издухва носа? Не е малък. Може би няколко тренировки ще му помогнат.

« Отговор #113 -: Април 16, 2013, 23:05:27 pm »
Джиджи, малко встрани от темата, но не може ли вече да си издухва носа? Не е малък. Може би няколко тренировки ще му помогнат.

Издухва се доста добре, но този път сополите му бяха много лепкави и аз едва успях да ги "откъртя" от ноздрите. Добре, че бяха по-навън, иначе нямаше да посмея да бъркам надълбоко. А и знам, че не е добре с клечка...

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #114 -: Април 16, 2013, 23:06:43 pm »

Издухва се доста добре, но този път сополите му бяха много лепкави и аз едва успях да ги "откъртя" от ноздрите. Добре, че бяха по-навън, иначе нямаше да посмея да бъркам надълбоко. А и знам, че не е добре с клечка...
Добре. Още 1, 2 дена.
Внимавайте да не давате в повече Синекод- тук няма капки и не мога да оценя дозата- 3 пъти дневно е добре. 4- множко, ненужно.
Тук има само сиропче.

Ето че нещата са прости.
За какво Ви бяха всичките тези лекарства?? които писахте... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #115 -: Април 16, 2013, 23:08:07 pm »

Със Стеримар или физиологичен разтвор ако ги навлажниш дали няма да става по-лесно издухването?
« Отговор #116 -: Април 16, 2013, 23:11:53 pm »
Докторе, благодаря!
Продължаваме така и пак ще пиша..

Синекод ни беше изписан по този начин от ЛЛ. 15 капки 4 пъти дневно. В листовката тази доза е за деца до 3 години. Ние сме на 3 и 1 навършен месец.

Ето какво точно пише на кутията- 0,5% Перорални каки, разтвор Бутамират цитрат
Активно вещество: 0,5 g/100ml Бутамират цитрат, 100 мл от разтвора съдържат 0,5 g Бутамират цитрат
1 ml = 22 капки

М-и изобщо не ми мина през главата това :) Понякога се чудя къде ми е акъла :)
« Последна редакция: Април 16, 2013, 23:16:01 pm от джиджи »

*

ema2

• 888
  • You kill the beauty of today
« Отговор #117 -: Април 16, 2013, 23:14:24 pm »
Здравейте! Моля ви, помогнете със съвет! Детето ми е почти на година и десет месеца. С хрема е от три дни. Секретът се сгъсти, но не може да излезе,т.е. слиза надолу. Пръскам с Euphorbium compositum и Sterimar, давах витамин С (100мг/мл). Не съм я водила на лекар, не сме в града. По телефона педиатърката каза да ползвам Низита (спрей за нос) и да давам витамин С от 5 мл, а в аптеката ми обясняват, че това е доза за възрастен (дозата за дете според аптекарката е 2 мл.). Опасното било да не слезе надолу и да се стигне до кашлица и задълбочаване. Няма температура. Лицето е топло и леко влажно.
Благодаря!
Здравей годгифт, не видях някой да ти отговори, затова реших да ти напиша.
Първо - не давай витамин ц.
Второ - три дневна хрема не е проблем. Третирай локално, но гледай да избягваш честа употреба на много неща.
Трето - наблюдавай си детето - няма температура, не кашля. Нямаш причина за безпокойство за сега. Няма нищо опасно за момента, спокойно

Поздрави

:)
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
« Отговор #118 -: Април 16, 2013, 23:15:55 pm »
 :D надявам се да стане, че слава богу още не сме имали такива проблеми сериозни и само ви чета и ми се свива под лъжичката като виждам какво ни чака.
*
« Отговор #119 -: Април 17, 2013, 00:18:45 am »
Здравейте,
И ние на опашката за съвет!
Д-р Бърди, при едната девойка след затруднено дишане и секрет невидим и недосегаем за бебешката помпичка за нос, пуснахме носен секрет /въпреки мнението на джи пито,че такъв не е необходим и изписано лечение с ксилометазолин и коларгол - капки, които изобщо не взех/.
Изолира се Staphylococcus aureus . Съгласно антибиограмата и след консултация с педиатър започнахме Тобрадекс 3 х 2 к. и на двете деца /при другата не се изолира нищо/. Записахме час при специалист УНГ, който изписа Хибитан и Бактробан.
В предишни Ваши постове, съм чела, че сте против ползването на Хибитан в нослето при деца.
Достатъчно ли ще бъде да се проведе лечение с капките Тобрадекс и крема за нослето Бактробан?
Заедно ли да ги прилагам или първо да проведем 10 дневен курс с капките Тобрадекс и след това да започнем назалния крем?
Благодаря предварително.