twin, по едно време и аз я търсих тази рецепта, в крайна сметка правих Медовик, ама хич не ми се получи и определено не беше като бонбоните "Марленка" които бях яла и които предизивикаха интереса ми да търся тази рецепта. Така, че ако случайно я откриеш, ще се радвам да я споделиш тук.
Открих я!
Или по-точно ми пратиха оригиналната от Словакия, включая и карамелизираното кондензирано мляко, което придава невероятния вкус на тази торта. Преди да ми пратят рецептата обаче, аз пробвах тук една смесица от медовик и френска селска торта, както бях писала в предния си пост. От към блатове се получи почти, но кремът не беше същия - аз тогава смесих заквасена сметана с кондензирано мляко (което продават тук при нас, течно) и масло. Получи се вкусна и лека торта, но вкусът не беше онзи, който аз помнех и търсех така упорито. Та прослуватата (за мен) чешка торта "Марленка", за да има този мек приятен вкус, се прави с карамелизирано кондензирано мляко. Доколкото се порових из форумите, разбрах, че тук се продава в руските магазини "Берьозка" с наименованието сгущенка. Намирало се такова мляко и в БИЛЛА.
Ето и рецептата:
Чешка торта "Марленка"Блат: 3 яйца
3 с.л. мед
250 гр. пудра захар
400 гр. брашно
1 ч.л. сода
250гр. масло
Крем: 250мл. карамелизирано кондензирано мляко
300гр. масло
400мл. мляко + 1 пудинг ванилия
Приготвяне:
Карамелизирам меда и захарта на бавен огън. Добавя се маслото. След като се охлади, разтопената смес се прибавя към яйцата. Добавя се содата, брашното, бърка се до еднородност. Тестото става лепкаво, затова е добре да се сложи в хладилник за около 30-40мин., за да се стегне маслото и да се работи по-лесно. Тестото се разделя на 4-5 части, които се разточват тънко (но не прозрачно) и се пекат на 200 гр. около 6-8 мин. (стават златисти). След като изстинат, блатовете се поставят един върху друг и се изравняват, като излишното се заделя.
Крем: Пудингът се сварява с млякото до сгъстяване. (Аз направих домашен крем Ванилия по рецептата на Мишанта) Охлажда се.
Отделно с миксер се разбива карамелизираното кондензирано мляко с маслото. Добавя се охладения пудинг.
Блатовете се слепват с крема, като се маже и отстрани и отгоре. Остатъците от изрязаните блатове се строшават на трохи и се посипват върху намазания последен блат. Поставя се в хладилник за поне 8 часа.
Да ви е сладко!