0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

VeryMe

• 198
  • Любовта можеш да задържиш в длани, а не в юмруци
Здравейте, всички вие изстрадали мами и кандидат-мами.
Следя форума от година, учейки се от вашия опит и добитите в неволята ви познания.
Много болка и много радост съм изпитала, четейки личните ви съдби. Накрая се реших да пиша и за моята. Но не за да ви отегчавам или да запълвам форумното пространство, а защото имам нужда от съвет и помощ в борбата с този бич, наречен стерилитет.
Преди три години, след тежка тазово-възпалителна болест,лапароскопски ми бе отстранена едната тръба. Другата бе оставена като шанс, за ин виво. След редица опити, с отвари, аюрведически методи, лечебни камъни, изцяло нов, напълно здравословен начин на живот, ходене по врачки, физиотерапия и безкрайни молитви стигнах до там, откъдето може би трябваше да започна-АРТ.
Като всяко начало, знаех, че и това ще  е трудно:пречките в работата и играта на криеница, финансовите спънки, стреса..Нищо от това не ме плашеше. Знаех, че тръбите ми са непроходими, че мъжки фактор слава Богу нямаме и че инвитрото е точно за нашия случай.Знаех, че ще ми трябва търпение и кураж и с тази мисъл тръгнах сутринта към клиниката по ин витро.Това, което обаче не предвидих е  едно скелетче в гардероба.По време на ултразвука, се установи, че при мен се наблюдава "картинка", наподобяваща на хидросалпингс.Точно него, видя и преди 3 години доктора, който ме преглеждаше след лапаротомията.Но защо тогава са оставили тръбата??? След многото УЗ-та, правени ми от 2010-та до днес, за пръв път някой отново говореше за хидросалпингс.До тук, специалистите казваха-диагнозата е грешна, няма сак.В ин витро центъра изразиха двоумение, че това може би са следоперативни сраствания.. Въпроса е-може ли при ултразвуков преглед наистина да се сбъркат двете неща и ако отговора е "да"-трябва ли заради това съмнение отново да ме продупчват? Готова съм на всичко да имам дете, но трябва ли да правя втора лапароскопия? От общо петима специалисти, двама виждат хидросалпингс-останалите го отхвърлят.Ако някой има по-богат опит в УЗ диагностиката, моля да ми помогне!
За да разкрася картинката, ще кажа, че и по друг повод съм пораждала смут и двоумение в лекарските колективи на няколко соф-клиники: Т.нар. LUFS. Ами как така ако съм с LUFS , миналия месец ехографски ми бе установена овулацията???
Всички тези противоречиви диагнози ме изпълниха с недоумение и страх..
Ако някоя от вас мили дами,знае или познава друг подобен случай на моя, ще съм много благодарна да го сподели с мен! :grouphug:
Ще ви очаквам

*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Здравей,

за да потвърдите или отхвърлите хидросалпингса, не е ли най-добре да ти направят цветна снимка? Не ти ли го препоръчаха в репродуктивната клиника? Само ултразвук не е достатъчен, наистина при много големи поражения, хидросалпигса се вижда и на ултраЗВук.

*
Здравей, VeryMe!
Тазово-възпалителната болест е една от причините за образуването на хидросалпинкс. Хидросалпинксът може да бъде едностранен и двустранен. В доста случаи след прекарана тазова-възпалителна болест биват поразени и двете тръби.

Едно от първите изследвания, които се назначават след посещение на клиника по репродуктивно здраве, е ЦС. Тя ще потвърди или отхвърли съмненията за хидросалпинкс. Най-точна престава за състоянието на репродуктивните органи дава лапароскопията. Тя може да започне като диагностична, след което да премине в оперативна.

Хидросалпинкс не винаги се вижда с УЗ, тъй като хидросалпинксната течност от тръбите се излива в матката.

Виж тези статии от библиотеката на Зачатие:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=571&Itemid=17
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=583&Itemid=26

За да се постави диагноза Луф синдром е необходимо да се направи фоликулометрия няколко поредни цикъла.
Синдром LUF - характеризира се с нормално съзряване на доминантния фоликул в продължение на целия цикъл, но без неговото пукане. Това се случва в 5-10% от нормалните цикли. Но когато този синдром се повтаря често, това по правило води до невъзможност за забременяване. Диагностиката се базира на данни от хормоналните анализи и ултразвуковия мониторинг: фоликулът не изчезва, а бързо увеличава размерите си. Може да достигне 4-5 см. в диаметър.

Теми за Луф Синдром:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=13418.0
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=7432.0;all
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=1624.0
*

VeryMe

• 198
Re: Хидросалпингс, LUF синдром, една тръба, безбр&#
« Отговор #3 -: Март 04, 2013, 20:35:07 pm »
Благодаря ти ,Мецани!
Ти ми пишеш, че
Хидросалпинкс не винаги се вижда с УЗ, тъй като хидросалпинксната течност от тръбите се излива в матката.  :ask:
Това би обяснило, защо при някои от прегледите течността е била видима, а в други случаи-я е нямало? Искам да попитам, механични фактори, като полов контакт и физически упражнения ли водят до изливането на течността и ако е така, то тя сигурно се визуализира върху бельото?
По втория ми въпрос-да разбирам, че ЛУФ синдрома може да засегне само част от циклите. С какво пречи той /ако пречи изобщо/ при провеждане на стимулиран ин витро цикъл?
Сигурно ти звуча наивно. Опитвам се да си го обясня..
« Последна редакция: Март 04, 2013, 22:00:46 pm от VeryMe »

*

VeryMe

• 198
Re: Хидросалпингс, LUF синдром, една тръба, безбр&#
« Отговор #4 -: Март 04, 2013, 20:41:26 pm »
Здравей,

за да потвърдите или отхвърлите хидросалпингса, не е ли най-добре да ти направят цветна снимка? Не ти ли го препоръчаха в репродуктивната клиника? Само ултразвук не е достатъчен, наистина при много големи поражения, хидросалпигса се вижда и на ултраЗВук.
Здравей Eille! Благодаря ти, че се отзоваваш. Истината е, че не ми предложиха цветна снимка. Принципно четох, че тя може да доведе до разнасяне на инфекцията,тогава когато има сак..  osi_14. Все пак, ще попитам и за снимка
« Последна редакция: Март 04, 2013, 22:03:13 pm от VeryMe »

Veryme, каква беше причината за тазово-възпалителната болест? Хламидии ли? Излекувани ли са?
Иначе за хидросалпингса и ЛУФ момичетата са ти обяснили.
*

VeryMe

• 198
Да, Хламидия, хронифицирала в някаква степен. След това тежка зима, планина, измръзване, температура, треска, болки. 5 дни обикаляне по лекари и накрая-Пирогов - с перитонит. Казаха ми, че сама Хламидията не би могла да направи такива поразии.. :balk_145: Точно на днешната дата, 5-ти март, преди три години, в два през нощта, ме изкараха от болничната стая в Оперативната гинекология на Пирогов, обадиха се наблизките ми и им казаха "не гарантираме за нея до сутринта". След това лапаро, усложнения, тежка операция при която отстраняват лявата тръба с пиосалпингс.Диагноза-перитонит. В съседната стая, жена умира от същото..Дълга серия от антибиотици и глюкоза в хирургията, от 48 кг, излязох 62, без да съм поемала храна с устата си.Имах и анемия, възстанових се много трудно, имах болки близо 6 месеца, а първия от тях не можех да вървя.Месец след операцията тръгвам по прегледи. Още тогава изказват предположение за хидросалпингс в дясно, но никой не е сигурен.А този, който е гледал с камерката по време на операцията си трае..
Казват, че дясната тръба я оставят, за да "ми дадат шанс". Сега този "шанс" може да значи втора лапаротомия, ако разбирам правилно. Само не мога да разбера, защо не са я махнали още тогава???Нима не са го видели хидросалпингса? Май много се отплеснах.. :oops:

След лечението на хламидията, пускала ли си кръвни изследвания ИГГ, ИГМ, ИГА, за да си сигурна, че си излекувана.
Ако тези 3 показателя са отрицателни, тогава си направи ЦС, за да се види състоянието на тръбите. Добре е да се насочиш към репродуктивна клиника, за да не губиш време и пари и излишно обикаляне по различни доктори.
Ако има проблем на ЦС, тогава се прави лапароскопия.
*

VeryMe

• 198
Да, макар да рецидивира веднъж, инфекцията бе овладяна с антибиотици и сега имам само ИгГ, тоест нямам хл.А репродуктивната клиника ,към която се насочвам е трета поред,не искам никого да засегна, но на този фронт срещам доста самозванци, които от вчера са решили да се развиват в бранша и други, които ги наричат осъдително "инвитраджии". Всичко е въпрос на лично впечатление..Аз дотук бягам при първи сигнал за невежество от страна на лекаря.Надявам се, накрая да срещна подходящия човек /това прозвуча почти романтично/.

*

VeryMe

• 198
Мили дами, колежки по съдба!
Едно гадно чувство на непримиримост напира в мен, след поставената ми диагноза "хидросалпингс под въпрос". Реших да потърся второ мнение, от човек, за който знам, че е доказано добър ехографист. Предполагам, че ако вчера е наблюдаван огромен хидросалпингс, то и днес ще бъде видян. Както е казано, два чифта очи виждат по-хубаво. Стискайте ми палци  osi_9 Отивам на преглед!

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Хидросалпинкс не се доказва с УЗИ. В момента не мога много да пиша, довечера ще седна и ще ти отговоря по-подробно на въпросите, като лично препатила.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Аз съм с ЛУФ, обясниха ми, че е резултат на намаляващ яйчников резерв, а от там пък лошото качество на яйцеклетките при евентуална спонтанна овулация. Така се стигна до мисед преди 2год., според доктора ми щом фоликула се развива и не се пука, то е много вероятно и яйцеклетката в него, ако изобщо има такава, също да не е качествена. Това го установих и при инвитро процедурата, която направих. От 9-10 фоликула по време на стимулацията аспирираха само 5 яйцеклетки, едната - куха, две с фрагментации, третата не се оплоди въобще, което пак говори, че нещо не е наред, и ми останаха още две уж добри, но ......нищо. Та така си живея с надеждата, че може и да се забременее спонтанно с диагноза ЛУФ, но за мен вероятността е като да спечеля на тото.
Да, макар да рецидивира веднъж, инфекцията бе овладяна с антибиотици и сега имам само ИгГ, тоест нямам хл.А репродуктивната клиника ,към която се насочвам е трета поред,не искам никого да засегна, но на този фронт срещам доста самозванци, които от вчера са решили да се развиват в бранша и други, които ги наричат осъдително "инвитраджии". Всичко е въпрос на лично впечатление..Аз дотук бягам при първи сигнал за невежество от страна на лекаря.Надявам се, накрая да срещна подходящия човек /това прозвуча почти романтично/.
щом ИГГ е положително нищо не си излекувала.
Трябва ти ново лечение, докато всичките ИГГ, ИГМ, ИГА станат отрицателни.
На теб и на мъжът ти(дори неговите изследвания да са отрицателни).
Насочи се към НЦЗПБ- там има специалисти, да ти назначат лечение.
Аз след 8 год. неправилно лечение, успях да се излекувам след 20 дни курс АБ за мен и мъжът ми.
Аз съм с ЛУФ, обясниха ми, че е резултат на намаляващ яйчников резерв, а от там пък лошото качество на яйцеклетките при евентуална спонтанна овулация. Така се стигна до мисед преди 2год., според доктора ми щом фоликула се развива и не се пука, то е много вероятно и яйцеклетката в него, ако изобщо има такава, също да не е качествена. Това го установих и при инвитро процедурата, която направих. От 9-10 фоликула по време на стимулацията аспирираха само 5 яйцеклетки, едната - куха, две с фрагментации, третата не се оплоди въобще, което пак говори, че нещо не е наред, и ми останаха още две уж добри, но ......нищо. Та така си живея с надеждата, че може и да се забременее спонтанно с диагноза ЛУФ, но за мен вероятността е като да спечеля на тото.
на мен Др Персенска ми каза, че причината за ЛУФ е или ендометриоза или удебеление на стените на яйчниците в следствие от възпаление, което съм прекарала.
Това, което си описала ми говори само за неподходяща стимулация, а не за некачествени Я.
Истинското Качество на Я. може да се прецени само когато се извади Я. на спонтанен цикъл.
П.С.аз съм с диагноза ЛУФ, но имам спонтанно забременяване преди години :D
*

VeryMe

• 198
Здравей, deizi_83 !
Благодаря ти за съвета. И ние правихме дълъг курс с АБ, после, още един. Антителата от клас ИгГ говорят за преболедувана инф-я и може да отнеме и години докато се понижи титъра. Друг интересен въпрос е от къде е взиман материала /кръвен тест или цервикален  секрет/
Принципно, най-точния метод е PCR, аз лично не съм направила още за ХЛ.Тогавашния ми лекар го счете за излишно,при положение, че серологията показа понижаващи се стойности на антителата в серия от изследвания.Тогава пуснах само уреаплазма, микоплазма и трихомонас, високорискови HPV.Отложила съм хламидията просто защото е скъпичък теста, но сега сигурно ще се заема и с това.
« Последна редакция: Март 05, 2013, 17:04:36 pm от VeryMe »

*

VeryMe

• 198
Здравейте отново!
Ето какво се случи след днешния ми ехографски преглед за второ мнение:
Часове след вчерашните предположения за хидросалпингс, в дясно при мен се наблюдава само една по-бурна чревна перисталтика  :dance2:
-"Не, онова нещо, което вчера ми показаха беше друга картинка"-заобаждах се аз, при опитите на лекарката да ми обясни, че в тръбата ми няма такъв огромен сак.
-"Добре, ето ти и друг изглед, това прилича ли ти повече на снимката от вчера?"-отвърна ми усмихната тя, показвайки ми на ехографа как червата могат да вкарат човек в заблуда.
Близо половин час продължи прегледа, единственото, по-особено нещо, което се виждаше бе, доминантен фоликул, на 2-3 дни преди овулация /така и трябваше да бъде/. Със сигурност, ако огромното петно от вчера беше хидросалпингс, щеше да се види и днес.
Не казвам, че УЗ е метод за да се изключи това заболяване, но очевидно онова, което вчера е било наблюдавано, просто не е хидросак :)
Тръбата на практика беше едваа забележима, по скоро да я видиш беше въпрос на фантазия..
Всичко това ме остави без думи. Две крайно противоречиви мнения, само за денонощие..
Ясно е, ще се ходи на ин витро, ясно е, че съм била болна..но болна ли съм сега? Мога ли да поема риска и да тръгна към АРТ без да правя лапароскопия, как мислите? Ето този въпрос ме тормози.. osi_10

*

Eille

• *
  • 916
  • Понякога мечтите се сбъдват двойно!
Ами не знам кой те гледа, обаче тръбите с ултразвук не се виждат. Начина за доказване на има ли или няма хидро е цветната снимка или лапароскопията.

*
Направи цветна снимка.Никой уважаващ себе си репродуктивен специалист не би казал след преглед на Узи дали има или не хидросалпингс.Тръбата не се вижда при обикновен преглед.

Съвет спри да се луташ от лекар на лекар, отиди в клиника това са клиниките в страната към момента http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1065&Itemid=109 там ще ти дадат адекватно мнение и решение за проблемите ти.

*

VeryMe

• 198
Направи цветна снимка.Никой уважаващ себе си репродуктивен специалист не би казал след преглед на Узи дали има или не хидросалпингс.Тръбата не се вижда при обикновен преглед.

Съвет спри да се луташ от лекар на лекар, отиди в клиника това са клиниките в страната към момента http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1065&Itemid=109 там ще ти дадат адекватно мнение и решение за проблемите ти.
Ами проблема е, че в клиника ми го казват това. Да я назова ли???

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Така, сега нека разясня и да разсея някои заблуди, които се написаха тук.
1. Хидросалпинкс не се диагностицира с УЗИ, а само с ЦС или лапароскопия. На УЗИ може да се види, ако е много голям, дебелостенен хидросалпинкс, но това пак не дава диагноза, а само предположение. Тръбите пък съвсем не се виждат на ехограф. Несериозно е някой да поставя и отхвърля тази диагноза на база ултразвуково изследване. Хидросалпинксът е едно от най-честите усложнения след прекарана ТВБ.
2. IgG е титър за стара, хронична хламидиална инфекция, както авторката е добре запозната. При положение, че само този титър е повишен, вероятно инфекцията вече е станала хронична, качила се е в малкия таз и е нанесла е пораженията си. Оттук насетне и тонове антибиотици да изпие, все тая. Няма нужда според мен на този етап да прави PCR тест. VeryMe, виждам, че си добре информирана за хламидията. PCR теста отчита активна инфекция, хронична - не. Така че няма смисъл да го пускаш, освен ако нямаш гранични стойности на някой от другите титри.
3.LUF синдром по принцип не е проблем при ин витро, освен ако не се повлиява от противозачатъчни преди процедура. Имам предвид, че понякога въпреки противозачатъчните, пак се задържа фоликул и се налага да се отложи процедурата. На мен ми се е случвало, едното си ин витро го отложих, понеже имах задържан, на следващия месец се нормализираха нещата и започнах. Т.е. не е невъзможно да се прави ин витро с ЛУФС, напротив, той е показание за АРТ. Nel_iv, аз имах този синдром и СПКЯ, вадех между 16 и 19 яйцеклетки. Имах и доста ембриони, но имахме и мъжки фактор, освен моя тубарен, СПКЯ и т.н. :lol:, та оттам идваше при нас проблема с оцеляването. Но се оплождаха, единият път имах 13 ембриона.
Разбира се, че щом не се спука фоликулът, то яйцеклетката в него не ще да е много годна, все пак става на киста. Но при ин витро процесът на зреене и овулиране се контролира. Не се чака да презрее, че тогава да я вадят. Нещата са много различни от естественото развитие на цикъла.

VeryMe, моят съвет е да не пристъпваш към АРТ без да направиш лапароскопия. Шансът да имаш хидросалпинкс е доста голям, не рискувай. Разбирам, че си разочарована от няколко клиники, момичетата са ти дали линк към всички такива в България, ако ни кажеш откъде си, можем и да те насочим. Ако наистина имаш хидрос, обричаш ин витро процедурите на неуспех, помисли добре.

Сигурно съм пропуснала нещо, ако се сетя, ще допиша, ако имаш други въпроси - насреща съм.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!