Така, сега нека разясня и да разсея някои заблуди, които се написаха тук.
1. Хидросалпинкс не се диагностицира с УЗИ, а само с ЦС или лапароскопия. На УЗИ
може да се види, ако е много голям, дебелостенен хидросалпинкс, но това пак не дава диагноза, а само предположение. Тръбите пък съвсем не се виждат на ехограф. Несериозно е някой да поставя и отхвърля тази диагноза на база ултразвуково изследване. Хидросалпинксът е едно от най-честите усложнения след прекарана ТВБ.
2. IgG е титър за стара, хронична хламидиална инфекция, както авторката е добре запозната. При положение, че само този титър е повишен, вероятно инфекцията вече е станала хронична, качила се е в малкия таз и е нанесла е пораженията си. Оттук насетне и тонове антибиотици да изпие, все тая. Няма нужда според мен на този етап да прави PCR тест. VeryMe, виждам, че си добре информирана за хламидията. PCR теста отчита активна инфекция, хронична - не. Така че няма смисъл да го пускаш, освен ако нямаш гранични стойности на някой от другите титри.
3.LUF синдром по принцип не е проблем при ин витро, освен ако не се повлиява от противозачатъчни преди процедура. Имам предвид, че понякога въпреки противозачатъчните, пак се задържа фоликул и се налага да се отложи процедурата. На мен ми се е случвало, едното си ин витро го отложих, понеже имах задържан, на следващия месец се нормализираха нещата и започнах. Т.е. не е невъзможно да се прави ин витро с ЛУФС, напротив, той е показание за АРТ. Nel_iv, аз имах този синдром и СПКЯ, вадех между 16 и 19 яйцеклетки. Имах и доста ембриони, но имахме и мъжки фактор, освен моя тубарен, СПКЯ и т.н.
, та оттам идваше при нас проблема с оцеляването. Но се оплождаха, единият път имах 13 ембриона.
Разбира се, че щом не се спука фоликулът, то яйцеклетката в него не ще да е много годна, все пак става на киста. Но при ин витро процесът на зреене и овулиране се контролира. Не се чака да презрее, че тогава да я вадят. Нещата са много различни от естественото развитие на цикъла.
VeryMe, моят съвет е да не пристъпваш към АРТ без да направиш лапароскопия. Шансът да имаш хидросалпинкс е доста голям, не рискувай. Разбирам, че си разочарована от няколко клиники, момичетата са ти дали линк към всички такива в България, ако ни кажеш откъде си, можем и да те насочим. Ако наистина имаш хидрос, обричаш ин витро процедурите на неуспех, помисли добре.
Сигурно съм пропуснала нещо, ако се сетя, ще допиша, ако имаш други въпроси - насреща съм.