Да
Зай, много полезно инфо, благодаря ти!:)
Аз допълних, понеже някои момичета са ми казвали, че разходите в друга страна от ЕС са от тези, които не се поемали от Касата в Германия... А в тази връзка на нас ни обясниха (от "извора"), че просто трябвало
преди начало на процедурата да се представи Kostenvoranschlag für die jeweilige Behandlung (План за финансиране на съответното лечение), който да бъде одобрен.... Предполагам, за някои това е важно...
Лично ние сме от тези, на които Касата вече не поема лечение, тъй като навърших 40г... И точно тази особеност ни забави. Оказа се, че процедурата, която не е по Каса, ще струва много повече от познатите ни суми. Тарифите били различни за частните плащания и за касите, затова лечението не ставало просто двойно по-скъпо, както предполагахме (примерно, ако досега сме плащали половината от сумата в размер от 1500-2000 евро, съответно цялата сума за опит би трябвало да е около 3000-4000 евро), а поради различните ставки един опит (платен лично) излизал около 6000 - 7000 евро и повече... При това положение разбира се, че би било страхотно, ако човек успее да приспадне този разход от данъците..
и това би бил много приятен бонус... но най-напред, трябва да може да го финансира...
Между другото, доколкото знам, в клиниката, в която ние правихме опити, правят инвитро на ЕЦ... Но тя е много на Север... Ако мога да помогна с нещо, насреща съм...
Успех на всички!