Виждам, че темата е по остаряла, но искам да дам малко актуална информация. След преглед при гинекологът ми в Германия и желанието ни за дете, направихме изследвания за Kinderwunsch хормони. Резултатите не бяха добри предвид и това, че съм малко над 40-те. Директно ни казаха, че касата покрива разходите до 40 г. и ни насочиха съм Прага. Каза ни, че там струва около 2000 Е, а в Германия 5-6 000 Е. Все пак ни насочиха към 2 клиники в околността. Говорих ме със съпругът ми, че това пътуване, спане, билети..няма как да стане.
Във всяка клиника има информационна вечер, отидохме и ние. Запознахме се с клиниката, условията и възможностите. Направихме час за след 2 седмици. Отидохме на срещата само с изследванията до момента. Няма да влизам в детайли за показателите, но с по-добри показатели от моите четох тук, че директно са казали на една от форумите в българска клиника, че няма шанс. Това беше просто отклонение, но ми подейства много зле, като добавим и мнението на моят гинеколог, който доста ни обезсърчи.
Докторът в клиниката, не ме е преглеждал, видя резултатите. Попита от колко време правим опити и само дето не ни попита , защо сме дошли. Каза, че 2-3 месеца е малко време и че аз имам редовен цикъл, което е много важно. Предписа ми терапия, няма да споменавам медикаментите 5 дни от 3-ия ден на цикъла, след това на 10-ия една инжекция и след 13-ия свещичщи вагинално. Тъй като клиниката е на около 100 км. на 14-ят ден ултразвуковото изследване беше при моят гинеколог. Информирам клиниката по имейл, за всичко което правя , а те поддържат връзка и с гинекологът. Прегледът беше покрит от касата, нищо друго не плащам на този етап. Платих 2 пъти по 5 Е такса в аптеката и едното лекарство 25 Е. Добре, че не тръгваме към чужбина.
Най-добре е да ке направи персонално консултация какво и дали въобще ще ви струва нещо. Моят гинеколог веднага ме попита, колко ще струва това в клиниката и остана изненадан, че няма да плащаме нищо.
Много неща чух, четох, но се оказаха напълно невярни.
Ако не говорите добре езикът е добре да има някой, който да ви превежда. Има доста детайли, протоколът с описанието за това какво трябва да правите, също трябва добре да бъде разбран, обаждания, имейли. Като отношение, професионализъм всичко е много добре и най-вече много спокойно и позитивно в клиниката, същото отношение получавам и от личната лекарка, която взе да ми обяснява каква е статистиката и процента на бременности над 40 . Надявам се скоро на положителен тест. Иначе това което правим в момента, ако не се случат този месец нещата, следващият ще се повтори, след това пауза и отново още 1 път. Следващата седмица, ще прави съпругът ми и спермограма. Очаквах първо да се направи и тогава да стартираме с някакви стимулации, но докторът прецени, че няма причина да не започнем веднага.
Засега това са нещата, ако има нещо ново ще пиша.