0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
да де, ама хората в държавата са недоволни има нема вече 24 години бе, Джибруле! Ти не помниш, щото тогава си била малка, ама ние си живеем в тая ситуация от 1989-та година насам. и ако не ме лъже паметта, от 1997-ма насам не сме се бунтували, нищо, че положението ставаше все по-зле. затова ми звучи абсурдно тая внезапна поява и ескалация на народно недоволство, както и още по-внезапната и странна бърза абдикация на властта.

адски наивно ми се струва да вярваш, че видиш ли, народното недоволство е стигнало точка на кипене и край - рИволюцията идва. идва - дръжки!
Джам, ти не към мен се обръщаш, но ще си позволя отговор. Аз помня, не съм никак малка. Та, чисто човешки - човек често вижда, това, което иска да види , и често представата не е реалана. Кредит на доверие, колкото и да се изтъркаха подобни думи , но съзнателно или не народа им даваше доверието си . Всеки път се явяваше "месията" който ще работи, ще милее, ще живее и диша за България. Имахме нужда и им вярвахме. Нямаме такава политическа и икономическа история, нямаме опита. Може би е логично да се мине по този път, може би. Понатрупаха се годинки и народа "втаса", както се казва преля чашата. Едни дойдоха,не се повториха, не се повториха и вторите и не се повториха и третите и т.н. ... ми то юнашкото доверие се изчерпа. За това ескалираха нещата, на народа му писна от едни същи.  
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Джам, мерси за комплимента, ама не съм чак толкова малка, че да не помня това и онова...уви.  :lol:

"Народното недоволство" у нас конкретно - стига "точка на кипене" след дълго натрупване, ивъртане на 1000 варианта нещо да се оправи, 1000 пъти, в които става очевидно как нищо няма да се оправи с едни и същи неработещи "решения", които са просто различно "оцветени"... Това за мен е един от големите ни "грехове" като народ, спрямо нас самите. Търпилцито ни е в повече от здравословното, реакциите ни - винаги ужасно закъснели. Затова стигаме до ситуации, в които вместо да се протестира регулярно за едно и друго и то да се решава на момента - ние траем, траем, та изведнъж избухнем за "всичко накуп" и някак излиза, че не знаем какво искаме.
То е малко като в една семейна двойка, дето мъжа ти дзънка с една и друга дреболия по нервите, дни, седмици и месеци, пък ти премълчаваш надявайки се да се усети и самокоригира в един момент. Той обаче е мъж и като не му казваш и реагираш открито - дълбоко вярва, че всичко си е тип-топ. И накрая като го наемеш яко, по формалният повод, че мръсните му чорапи са пак в центъра на хола, ама всъщност бълваш змии и гущери дето си преглъщала една година назад... Каква е реакцията на мъжа? Искрено неразбиране бива ли толкова бяс и отрова за едни чорапи и "к'во й стана на жената?!!!" И като си вземе мръсните чорапки и ги занесе в коша за пране, а ти все още не кротваш - той все така не разбира защо се пенявиш и е убеден, че баш за чорапите му е "всичко това". На другия ден ти купува цветя, или те води на вечеря, цяла седмица не си хвърля чорапите където му падне, а ти даваш пореден шанс, да се самокоригира по отношение на реалните проблеми между вас и наново те ползават надежди. Уви напразни.  :lol:
Подобна схема си играе нашият народ с управниците си над 20 години, та затова така ни изглеждат и "скандалите", такива им и "решенията". И така ще бъде, докато наистина не си "поговорим открито" - кой какво иска и как да вземе да стане същото.

Живееш в София Джам, а аз в провинцията /макар и не съвсем глуха, но все пак провинция/. Отделно нали...става ясно, че имам реален и близък поглед за ситуацията в съвсем ор'гиналната провинция. Та по този повод смея да твърдя , че оценката ти в момента в две посоки - не е особено реалистична, отнесена към голямата част от страната.

"...нито положението е драматично по-различно от последните години...," казваш. Всъщност е. Само, че вие в София ще го усетите доста по-късно от останалите, по съвсем обективни причини. Както знаеш, ние тук сме "ТЕЦ-аджийски регион" и открай време, поради този факт - хората имат общо взето добри доходи. Това обаче през последната година-две се промени - видимо и драматично. Не знам дали е ставало дума, но основната фирма на бившия ми свекър се занимава именно с енергетика и то от зората на демокрацията /земеделската я направиха по-късно/, та в този смисъл - имам много добро понятие какво и как се случва. За първи път от съществуването на фирмата, при какви ли не кризи и правителства досега - свекър ми освободи от работа половината си служители и няма никакви переспективи те да бъдат наети отново. Реално се заговори и за закриване на фирмата до година-две. Същото е положението и при други работодатели в този бранш в региона. Избълваха се само от тези фирми 2-3000 безработни от началото на годината и то само за тук говорим. Ако мислиш, че на други места в страната и с други фирми не се случва същото - грешиш.

"...нито в момента някой от реално работещите и произвеждащите принаден продукт хора се вълнува от тия неща. настроението просто не е такова." Така, само дето "реално работещите" стват все по-малко и то не само в С.З. и регион. Дето се вика - при нас все още се ядва, а в по-забити райони е просто трагично положението. И не става по-добро. Оттам и настроението хич не е каквото ти се струва на теб "на жълтите павета".

"Революция" - не решава нищо, проблеми пък съвсем. Ако в това понятие влагаш погроми, ирационално недоволство "от всичко и всички", безидейност какво се иска и как да се постигне - да. На същото мнение съм и определено не "бленувам" подобна случка. Точно затова съм на мнение, че сега беше моментът политиците да се поусетят колко е "опрял ножа до кокала" на хората, а не да шмекеруват, змазват, манипулират събитията за пореден път - само и само късогледо да се загнездят пак по депутатски столове, министерски кресла, бордове и да я подкарат както досега. А те ще го направят, вече го правят. Затова са моите опасения, че недооценената ситуация в момента и дълбокото неразбиране какви са им проблемите на хората - в крайна сметка ще доведат до нещо още по-ирационално и вредно за всички ни, от това дето сега го гледаме.

Да не говорим, че предвид обективните обстоятелства в световната икономика, дори най-читавото правителство да имаме - трудно нещо ще се подобри в живота на всички ни. Пък когато и правитлството ни е като досегашните - сещай се... И множеството хора останали буквално без препитание, които само ще се множат - хич няма да стават рационални занапред. Ще стават само по-ядосани, ще се го изкарат на когото могат, ще бъдат преобладаващо мнозинсто при това - съвсем неконтролируемо. И ще прецакат и себе си и другите, които все още живеят прилично, при това - дългосрочно.

П.П. Много бих се радвала да не се окажа права точно в този случай. :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Никой от вас не ми посочи какво целеше с тези протести, при положение, че в момента, в който започва да се вижда, че става това, което казахме, че ще стане, вие също казахте, че ви е било ясно това. Та каква беше тогава целта? Може ли кратко и ясно да ми бъде обяснено с няколко изречения каква беше целта на протестите, ако се знаели изхода.
 
Жбрул, ти все виждаш някакви апокалипсиси, преди така каза и за какво щяло да се случи с цигарената забрана и как като на хората им писнело... забрвих вече какво беше, ама помня бе беше добро :-). Сега пък това, пак щяло да стане, хората щели да се вдигнат,едва ли не революция и т.н. Нищо няма да се случи, помни ми думата. И няма да се случи, защото не сме 90та когато нямаше голямо значение кой ще дойде, да падне режима беше по-важно от всичко за момента. Но не забравяй, че дори и тогава те първо си направиха рокадите вътрешно, народа не епротестирал въобще. Чак после се яви организация - сдс, врмето беше наше и т.н - и започнаха протестите, повече от 6 месеца след това и организирани. А когато махнаха бай Тошо, аз бях на 15г и помня къде бях, как се яви една говорителка по телевизията и каза, че Тодор Живков вече не бил шев на партията, с един равен глас, все едно нищо и новините си продължиха, а ние останахме с увиснали ченета. А тук говорят как народът скочил и свалил режима. Не е вярно, скочи в последствие. Та тогава не стана спонтанно, а сега било станало и щяло да продължава. Не вярвам. Че то самият народ сега е разделен, както се вижда дори и от този форум. Аз мисля, че те си направиха сметката без кръчмаря и бат Бойко излена по-хитър политик, от колкото очаквах, ама да видим.
  
Не знам как реши, че понеже някой не протестирал, не бил и галсувал. Аз лични ВИНАГИ гласувам ,тук също.


Колкото до кризата - кризата е глобална, тук също има, непрекъснато съкращават хора, сега се позакрепи, но беше доста зле.  Та за това, което и правитество да сложат, няма да помогне. Майката му е да си на такова ниво в някаква търсена сфера, че да си по-малко заменим. Няма незаменими хора, ама ако има по-малко като теб, по-вероятно е да иманужда от теб. друго решение срещу криза аз не виждам и пак няма гранция,ако си екперт в нещо, което не се търси, ама поне каквото си го имаш в главата, никой не може да ти го вземе.


  
*
Само да вметна, че и аз помня 1997-ма. В съзнателния ми живот хората масово са излизали на улицата само когато са гладни в буквалния смисъл на думата. И да метафората спомената по-горе "сития на гладния не вярва" в случая не е метафора. През 1997-ма хората не можеха да си купят хляб, защото нямаше хляб по магазините и се получи хиперинфлация, с което всички обедняха, а сега сметките за ток надвишиха месечния доход на много хора. Всъщност на повечето хора в България. В един момент стомната се чупи. Лошото е, че чакаме винаги да опре шилото за да се предприеме нещо. А гражданско общество не се създава за няколко седмици. Затова е нормално да изглеждат хаотични протестите. Хората, които виждам не са тъпи, не са лумпени - просто виждам хора, на които вече им писна и търсят изход, обезверени и откъм управляващи и откъм лидери. Проблемът е, както каза jam, че досега мълчаха.
« Последна редакция: Март 12, 2013, 20:44:13 pm от cygnus »
*
През 1997-ма хората не можеха да си купят хляб, защото нямаше хляб по магазините, а сега сметките за ток надвишиха месечния доход на много хора.
Според майка ми (която има поглед от първа ръка върху положението в БГ, за разлика от мен), ситуацията ще се влошава още - тя очаква инфлация като през '97, страшна девалвация на лева.


*
Нали сме във валутен борд, каква девалвация на лева?






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
Боби, първо: тук никой (поне до където ми стига паметта) не е твърдял че знае какъв ще е изхода. Опасения, подозрения, съмнения - да , ама знание - не. Между тези понятия има съществена разлика.
Второ: протестите започнаха спонтанно. Повод месечните сметки за електроенергия, т.е. нямаше цел, не беше планирано, нямаше програма. Момента в който започна да се вижда това  което става настъпи в един по късен етап.
Това на кратко. Колко е точно и ясно - не знам, но поне опитах.
cygnus през 93та нямаше хляб, през 97г. хляб си имаше, но стана скъп (т.е. пари нямаше). 93та беше Лукановата зима , а 97ма - Виденовата.
vaci, докато има валутен борд хиперинфлация не може да има, има инфлция но е спрямо и "вързана" с твърдата валута.
« Последна редакция: Март 12, 2013, 21:08:15 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
И тогава нямаше по едно време хляб - обикаляли сме из София. Тогава живеехме още в студентски град. Ако някой колега успееше да намери да купи хляб свършваше за секунди. Отделно, че парите които имахме стигаха само за хляб и майонеза. А доларът скачаше на всеки час.

Празните магазини и опашките за олио бяха 1990 и 1991-ва. После беше Филип Димитров - 92 и 93-та.
« Последна редакция: Март 12, 2013, 21:12:48 pm от cygnus »
*
Извинявам се да - 91ва студентка трети курс, няма как да забравя.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Аааа Боби, по-полечка с "апокалипсисите" баш пък като "мои прогнози". Ти може да не помниш какво съм казала за цигарите, само че аз помня и то стана точно каквото казах. ;) Забраната се нарушава поголовно от по-големите и оборотни заведения, от всички нощни - също, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Фалираха доста от малките кафененца, балгодарение на което доста хора останаха без доходи. Толкова. Пак се пуши, броят на пушачите не е намалял, никой не е "защитен", няма ефекти върху здравето на населението и бла-бла. Има ИЗЛИШНО беработни хора и зорлен закопан дребен и среден бизнес, зради чиста проба глупости и "западняшки химери", които апропо по принцип са "годни за реализация" само във финансово стабилни общности. На гол тумбак...сещаш се. И ефектът от такив идиотщини е един гол *** в ***. Толкова. Ако ПАК ти изневерява паметта - да ти напомня. Именно срещу забраната за цигарите бяха първите протести тази зима, именно по посочените от мен причини. Именно групите протестиращи срещу тази забрана, бяха и водещите в началото на сегашните протести. Та дали са ми "апокалиптични прогнозите"...не мисля, ама виж за относително точни - са. Ако искаш една в аванс ще ти дам по тази тема точно.  :lol: Ако ГЕРБ няма мнозинство в следващото НС - ще отпадне тоталната забрана и ще се върнат зоните и това ще е измежду първите гласувани решения... Само дето ще е "след дъжд-качулка" и на този етап вече - чист популизъм, но все пак ще се направи.

"Не знам как реши, че понеже някой не протестирал, не бил и галсувал. Аз лично ВИНАГИ гласувам ,тук също." Ами върни се и прочети какво съм казала, а то не е каквото ти интерпретираш. ;) Казах, че по-умните, можещи, знаещи хора - в голямата си част - не гласуват на избори, защото са твърде умни, че "да ги лъготят едни и същи години наред". И реакциите на същите тези хора, в този случай - са аналогични. Не протестираха, не защото няма за какво и не защото не могат да се издигнат смислени искания. А защото докато обмисляха, преценяха и отсъждаха дали не са "твърде просташки и малоумни за тяхното ниво тези протести" - лудите се налудуваха. Пък "умните" - седяха и зяпаха само. Малко странно е да съм казала това, което ти си разбрала, щом хем съм протестирала /ясно посочих за какво/, хем си гласувам редовно.

Не мога да ти посоча какво се е целяло с "тези протести", щом в няколко страници вече не можах малко от малко да ти го посоча...едва ли оттук нататък ще успея. Ако някой имащ повече дар слово и здрава мисъл /по възможност в комплект/ - може, а дано го направи. Надявам се да ти е доволно задоволително обяснението за конспирацията на политическата класа, която си изкарва няколко десетки хиляди лумпени по улиците /заедно с мен/ за месец и нещо, пренарежда си пасианса и после си свирка. Щом пък ти е чааак толкова несмилаема вероятността, че някакви си там хора, действително можели да бъдат недоволни от нещо и да искат промяна на нещо...

Колкото до кризата "дето и при вас си я имало..." - абсолютно непосилно ми е да ти посоча разликите между "вашата и нашата криза", та няма и да опитвам.
А на какво ниво "му е майката да си" и в каква област/области, в държава в която - няма работеща икономика прощавай? Или казано по друг начин - колкото си по-квалифициран - си толкова по-безработен и ако все пак на все ученето и квалификацията си, някак се запъваш да метеш входове за без пари - биваш определян като мързелив и неинициативен. Ми така де... То нали и при вас било същото. Само, че ако наистина беше същото Боби - ти щеше да взимаш 300 долара заплата за ходенето си на работа, при все че яслата на децата ти стува къмто 1000 на месец...другите разходи отделно. И ако нещо си недоволна - да ти се обяснява, че това е така, защото ти просто не се стареш, не можеш, не знаеш, мързи те, имаш наглостта да претендираш за работна позиция и пр. И нямаше да протестираш? И ако ти дойде сметка за газ за месеца, която надхвърля изработената от теб заплата за същия месец, докато си пестила, завъртала кранчета на радиатори и си се стискала всячески - викаш щеше да си кротуваш и да се хванеш на втора, трета, пета работа? Ако след работа си кесила до сред нощ, че да въртиш перални и сушилни на по-ниска тарифа и изплащаш заем за саниране на жилище и закупуване на скъпи уреди с възможно най-ниска консумация на енергия и ти дойде сметка за ток, надвишаваща тези отпреди подобна инвестиция - би си седяла кротко у дома, гладничка и ще си плащаш тихо колкото кажат? Много се съмнявам, ама щом казваш...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Изобщо по време на всички тези правителства се заграби всичко с всички възможни легални средства, с които разполагаха. Тогава се ядосвах като казваха, че ни трябват 5-7 години да се оправим - виждаха ми се много. А сега 24 години по-късно вече сме в пъти по-зле. А можехме да сме по-добре и от шведи и норвежци и много други демокрации, предвид природните богатства, с които разполага България.
*
Изобщо по време на всички тези правителства се заграби всичко с всички възможни легални средства, с които разполагаха.
И аз вметка - и нелегални средства, за които тепърва ще научаваме... евентуално.
« Последна редакция: Март 12, 2013, 21:29:33 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
А можехме да сме по-добре и от шведи и норвежци и много други демокрации, предвид природните богатства, с които разполага България.

е, не, тук мисля, че не си права. нямаме нито нефт, нито природен газ. какви природни ресурси, какви норвежци?

никоя съвременна държава не е просперирала от природни дадености, освен ако не е разположена върху нефтени залежи. ние сме от третия ешелон, бананова република, силно зависима. не е въпрос само на наше желание да просперираме като държава. отделно, че сме много зле като нация, което се доказва вече век и половина.
с какво и как "да се оправим"?




  
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
vaci, докато има валутен борд хиперинфлация не може да има, има инфлция но е спрямо и "вързана" с твърдата валута.
Не се изразих правилно, avallon. Така е. Мисълта ми е, че има вероятност (не знам доколко сериозна, но замислете се...) да се получи някаква паник атака, хората да се втурнат да купуват валута, резерва на Централната банка в един момент да се изчерпи и... левът се срива, валутен борд или не. Или може би звучи прекалено апокалиптично.


А можехме да сме по-добре и от шведи и норвежци и много други демокрации, предвид природните богатства, с които разполага България.

е, не, тук мисля, че не си права. нямаме нито нефт, нито природен газ. какви природни ресурси, какви норвежци?

никоя съвременна държава не е просперирала от природни дадености, освен ако не е разположена върху нефтени залежи. ние сме от третия ешелон, бананова република, силно зависима. не е въпрос само на наше желание да просперираме като държава. отделно, че сме много зле като нация, което се доказва вече век и половина.
с какво и как "да се оправим"?

Можем, дори да сме бананова република. Даже един туризъм ако развием както трябва. Имаме ресурсите (по-скоро имахме).
Или технологии. Не сме Силиконовата долина, но имаме мозъците - толкова ИТ специалисти, умни...


*
jam, имаме прекрасни условия за всички видове туризъм - морски, планински, балнео, културен.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
vaci, докато има валутен борд хиперинфлация не може да има, има инфлция но е спрямо и "вързана" с твърдата валута.
Не се изразих правилно, avallon. Така е. Мисълта ми е, че има вероятност (не знам доколко сериозна, но замислете се...) да се получи някаква паник атака, хората да се втурнат да купуват валута, резерва на Централната банка в един момент да се изчерпи и... левът се срива, валутен борд или не. Или може би звучи прекалено апокалиптично.

vaci, това не може да стане именно заради валутния борд. валутният борд означава да имаш толкова левове, колкото е съответната им стойност в резерва ти в евро.

ако има 100 евро в резерва на централната банка, тя не може да отпечата повече от х*100 лева, където х е фиксираният курс на еврото към лева.

така че, описаното от теб не може да се случи, докато има борд. математически не е възможно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Уааа, 13 отговора!

Само да споделя тази страница с гледки от родината. Казва се Гугъл Стрийт Сеири!
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=437618059655381&set=a.437394639677723.1073741828.437383699678817&type=1&theater
[/url][/url]
*
Туризъм има. Е, не че няма какво още да се желае, но все пак е един от малкото работещи бизнеси в Бг.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
авалонче, морския туризъм го съсипаха. Тоест не остана природа покрай черноморието. Застрои се, забетонира се всичко без никаква инфраструктура. Бетонови палати и около тях нищо - калища и голи поляни с тръни. Строеше се без никакви правила и визия и концепция. Поне на юг е така.
« Последна редакция: Март 12, 2013, 22:05:08 pm от cygnus »
*
Jam, така е, съгласна. Но ние говорим за два различни механизма. Аз казвам, че просто може да свършат резервите, а не че бнб ще напечата повече пари (което не може да стане да.) Нали нещо подобно стана с лирата в началото на 90те, когато Сорос срина британската лира, точно поради поддържания от Банк ъф Инглънд прекалено висок обменен курс спрямо другите обменни валути в европейския валутен механизъм. Банката беше фиксирала прекалено висок курс за лирата тогава и за да го поддържа трябваше да изкупува лири, та когато й свършиха резервите, и лирата се срина. Не казвам, че това ще стане непременно, но...

Встрани от темата. Днес закриха фейсбук профила на един младеж, който качваше БГ сериали и позволяваше на нас, които не сме в БГ, да ги гледаме. По принцип има тенденция големите канали в много държави да постват вече излъчените предавания безплатно на страниците си, а ние не. Какво им коства на БТВ?