0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Извинете ме, ама язък за изписаните километрични страници в тази тема, след като е толкова трудно дори в денят, когато близки и приятели се прощават с Пламен, ние да замълчим и да отдадем почит към постъпката му. Нали именно тук търсихме начини за промяна на българската действителност, нали именно тук роптаем срещу невъзможността да се промени статуквото?  Все сме силни на думи, все се палим и убеждаваме, че знаем как, но на колко им стиска да променят нещо и да рискуват и малкото, което имат. Колко от нас биха жертвали дори част от ежедневните си благинки в името на общата идея и на общото благо?


Мъчно ми е за момчето, че погуби живота си ненужно.
Мъчно ми е и за нас, че дори в такива дни вместо да се обединим и да търсим причините довели до този чудовищен акт на посегателство върху себе си, ние се плюем и се обиждаме на "говеда" и "изпростели".

Най- лошото е, че ще говорим затова три дни и после пак ще се върнем в старото русло на ежедневието и битовизма. И пак под сурдинка ще хутаме срещу тези или онези виновни за нашето оскотяване. Уви, никой не е пророк в собствената си страна.


Колкото до влиянието, което би оказало това върху децата ни - не отивайте в крайности. Нима новините, филмите, компютърните игри  не са изпълнени с актове на насилие, изпразнени уви от всякакъв смисъл? Много по-страшно ми се вижда поклоничеството към фолкзвездите, отколкото героизирането на Пламен.


П.П. Jbrul, да можех и аз като теб да обличам хаотичните си мисли в  подредени думи. Благодаря ти, че предаде увлекателно и моето виждане.  :)
« Последна редакция: Март 07, 2013, 00:21:50 am от twin »
*
жбрул, извинявай, ама кой умря и те назначи на амвона?

не мислиш ли, че правиш точно това, в което обвиняваш "нас" (кои по-точно не е ясно, щото тук се изказаха доста различни мнения), но да кажем, тези които се чудят защо се обявява национален траур за лично решение? седиш сега и сравняваш ситуацията в българия с турско робство, плашиш с бели робини и еничари, не е ли малко твърде драматично това? никой не знае как ще реагира ако детето му е заплашено, ако той самият е в ситуация, като тези за които ти говориш и, които за нас са непредставими. няма общо между пражката пролет, арабската пролет, тянън мън и това, което става в българия, защото просто никой не бива измъчван, убиван, затварян без съд и присъда. да, икономическата ситуация е отвъд кофти, да държавата е корумпирана, но просто това не е същото. и да се правят паралели за мен е жив популизъм.

колкото до изказването как дълбоко уважаваш един човек, за когото не знаеш нищо, ама го уважаваш за живота му, ми е трудно да повярвам, но добре. но да седнеш да обвиняваш в овчедушие и късогледство хора, които задават въпроси ми се струва лицемерие.

бог да го прости човека, никой не говори за шизофрения (освен ти,  :wink:), просто постъпката му е драстична, стряскаща, плашеща и ние простосмъртните имаме нужда да я помислим, ако разбира се ти си ок с това? но хайде ако обичаш да не ме квалифицираш пряко или не.

twin, писали сме заедно. напълно съм съгласна с идеята за отдаване на почит, но мисля, че поне аз все още не мога да преценя на какво да отдам (и съответно дали да го направя).
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
По турско...редица са случаите, в които хора са се разделяли с главите си по своя воля, за да не сложат фесове на същите тези глави

стига, моля ти се. увлече се твърде много.

п.п. доживех да съм на едно мнение с Елена В.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Елена, коментарът ти на поста ми е повърхностен и изкривен през твоите си тези. Досущ като коментарът ти на самата случка де. Та затова - ще се въздържа да се обяснявам излишно и то точно с теб. ;)

По турско...редица са случаите, в които хора са се разделяли с главите си по своя воля, за да не сложат фесове на същите тези глави

стига, моля ти се. увлече се твърде много.

п.п. доживех да съм на едно мнение с Елена В.
Що да съм се увлякла? Или не си гледала героизирането на именно тези сценки във "Време разделно"?  :wink: Гледала си ги, както и аз, ама коментари като: "егати шибаните самоубийци" и "как може да ги показват?!" - ни си чела, ни си чула. Аз поне не съм. В интерес на истината - многократно съм си го мислила обаче.
Понеже моята аналогия в случая е относно самоубийството в името на някаква лична кауза, или разбиране, които са ти достатъчно важни, че да си готов да умираш за тях. Не е исторически паралел между едно и друго време в исторически смисъл. Всяко време - със своите си "казузи" и хората в него - също.

Както вече напоително споделих - аз не бих се самоубивала, за каквато и да било кауза, камо ли по този начин. Моята севтивност за света - просто не е такава. На повечето хора - също не е. Това не прави въпросният вече мъртъв човек някакъв "пореден самоубиец", като многото други в държавата ни. При това - такива има всеки ден. За тях обаче не се говори толкова и не се обявява национален траур, по една простичка причина - те посегнаха на живота си поради битови несгоди. При това обявявах публично и предварително какво и защо ще правят. А този млад мъж го направи по съвсем други прични. И без фанфари. Там е разликата, за който може да я види разбира се.

И да, тръшканиците колко литра кръв се похабила за този човек, пък как други умирали без кръв заради него, та как вашите деца и моето  - утре ще вземат да се запалят като не им купим поредната игрална конзола, ама колко е неуместно да има национален траур за "някакъв си там редови гражданин" /не някое величие държавно, или медийно създадено/ - това е преклаяване. И то от активните писачи в тази тема, дето все протести, бунтове и промени сънуваха...чак се чудя смешно ли е повече, или тъжно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!

Как? Любопитно ми е? Как човек оживява с такова тежко изгаряне?
те мисля, че гледат процентите не на цялото тяло, а мисля повърхността- кожа и тъканите под нея.


  
*
И аз май за първи път,ама не съм сигурен,абсолютно подкрепям Жбрул!! :)И честно казано,ако си прочетете постовете на стр.12 ,мисля ,че би трябвало да се засрамите.... :?Добре е ,че писаното остава!! не мога да го изкажа по-добре от Ети,за това ще замълча,но да ви кажа честно,чувам и от други абонати на ФБ,че такива "неглежиращи" теории за извършеното от Пламен/Бог да го прости/ са завладели доста дискусии.Тези теории ги чувам да ги споделят и доста от партийните лидери в Бургас/не официално,естествено/.Явно се готвят за "титанична" предизборна борба,макар и отново по старите правила.Та за това и мисълта ми се върти около "конспирацията",че просто тези пошли идеи се въртят из социалните мрежи,с цел бърза забрава на случилото се,за да останем на инерцията си и тя постепенно да се стопи. :(И после какво...? пак ще си чешем езиците тука,че държавата ни не е наред и политиците ни/народните водачи/ са долни и крадливи самозабравили се дебелаци.. Ами погледнете грамадата от камъни пред община Варна и тогава "споделяйте" мнения...

п.п. понякога е чудесно ,че не съм член на ФБ сектата  :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Добре бе хора и на мен ми е мъчно, че е избрал такава смърт. Не мога да му се начудя защо обаче. Реално нищо не се промени, той умря напразно. Не мислите ли, че жив щеше да направи повече?!
*
А, защо трябва да героизирам такава постъпка?!
Всички говорят по медиите за виждате ли свръхсетивност на личността, която не виждала друг изход - сам си е избрал.

И Чаплин определя себе си като свръхсетивен, но когато го погват и въвличат в политически шантажи им отговаря, че е  пацифист и нищо повече. За него; -  "студът, гладът и срамът от бедността вероятно влияят най-силно върху психиката на човека."
Поживял е човека, доста дълго за да е прав.
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Вчера над 10 пъти влизах и излизах от темата, трих няколко поста. Гледам, че както обичайно се случва, Жбрул отново е избила рибата...
Първо, има една приказка: "За мъртвите или добро, или нищо". Не му оставихте кокалите на мира, да го о(б)съждате Вие явно видяхте някакъв фанатик, надрусан, луд и т.н.определения, тя, както и аз, видяхме едно лъчезарно момче, което по необясними причини, буквално е изгоряло за каузата.Самозапалването е изключително болезнено, но и доста зрелищно и предизвиква внимание. Нито е първият, нито последния. Всъщност, при протести се случва доста често. И какво стана? Обсъжда се кръвта, която му била прелята, сякаш някоя от вас е дарила  8O И как видиш ли,понеже такова герой и национален траур, всички деца вкупом ще се самозапалят....Айде нема нужда а? Има една игра, която децата ви играят, нарича се Half life. В нея, персонажа с щанга тип "кози крак" прави на пестил разни преминаващи живи обекти....Летят кървища на поразия...И това е само една игра.
Инстинктът ни за самосъхранение е ужасно силен, повярвайте. Съмнява ме някой/я от нас да си драсне клечката, да си пререже вените, да скочи от Аспаруховия мост. И това без майките ни да са ви обяснили защо НЕ трябва да го правите.
В Индия,все още вярват и изпълняват sutta. Жените са доказват своята вярност, като се качват на кладата с починалия си съпруг. Разбира се, ритуалът в днешно време се преследва, но все още се изпълнява. Ние не го разбираме, изглежда варварски и вероятно е. Но милиони индийци са вярвали в него и са го приемали като въпрос на ЧЕСТ.
Обичайно е да заклеймяваме нещата, които не разбираме. Но понякога просто можем да замълчим. нека оставим Пламен на мира. Поне да има причина за смъртта му. Не вярвам, един ден траур толкова много да ви е променил живота...И литрите кръв също.
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Да, по-добре е в такива случаи да се замълчи. Не това начинът, но ние нищо не знаем ...
Какво ли щяхме да четем сега ако имаше форуми по време на Априлското въстание.
Поклон!
*
Прекалено ми идва сравняването с Балканджи Йово, Априлско въстание, синовете ни еничари, щерките в хареми... Поотплеснахме сме се леко.
Не може да се сравнява времето и саможертвите направени по времето на 5-вековното турско робство, с времето, в което живеем в свобода и демокрация.

Бубулина, инстинктът за съмосъхранение е силен, да. Но голямата доза адреналин, може да те накара да извършиш доста неща.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
И аз не разбирам постъпката на Пламен /мир на праха му/, но и не я осъждам. Не си представям апокалиптични картини за бъдещето, повлияни от този акт. На медиите им е прийом да раздухват сензации и да правят от мухата слон, не виждам какво се учудвате.
На мен лично ми е тъжно, че един млад човек погуби така живота си, но все пак, това си е негов избор. Не го разбирам този избор, но и не виждам смисъл да го осъждам или заклеймявам. Обявеният траур също не ми е проблем, просто не гледам телевизия, не зяпам из фейсбук /много ми е смотана тази социална мрежа/, не чета вестниците. Честно казано, писна ми от черни хроники, трагедии и ужасии. Наистина е по-добре просто да замълчим, кой от уважение, кой от недоумение, кой от възмущение, няма значение, просто да замълчим. Каквото и да е направил този човек, по каквито и да е било причини, си е негова работа, нека оставим душата му да почива в мир. Той не е виновен, че някой сега го героизира. Дълбоко се съмнявам, че това му е било идеята, като си е драснал клечката.

П.С. Меци, Jbrul е обяснила какво точно сравнение прави, не става дума за паралел между времето и обставновката, а самия акт. Аз поне така я разбрах.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
И значи да се засрамим тези, които имаме различно мнение, така ли?
Да видяхте някоя от нас да го осъжда? Не!
Не разбирам и не приемам тази постъпка, както не бих приела който и да е акт водещ до самоубийство.
Апропо, не се тръби толкова за онзи баща на 5 деца, който също си драсна клечката. Защо?
Да ви кажа ли, какво ще стане сега? Политически лозунги около неговата смърт, това, което това момче не е искало да става.

И дайте да правим паралели с настоящата действителност, не с Турското робство. "Време разделно" е наай- депресиращия филм, обаче илюстрациите на Нова България може даа отнесете към романите на Димов. В "Тютюн" има една саможертва, поради физическа невъзможност на човека да се движи, в "Осъдени души" Димов точно това осъжда между редовете - фанатичната саможертва, в името на която и да било кауза.

И хайде да не се вменява вина на тези, които мислят различно и не героизират постъпката. Всеки си има глава на раменете, чувства и различно светоусещане, за да може някой да му казва трябва или не трябва да го е срам, да чувства вина, там, където за мен не би трябвало.

И за да не бъде дискусията напразно словозлияние, чакаме ви в неделя на протеста, колко от вас ще излезат?
[/url][/url]
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Децата ми не игарят Half life няма и да го играят, до колкото това ще зависи от мен.
Не о(б)съждам поведението на момчето - о(б)съждам реакцията на държавата, която е меко казано за мен неадекватна - какво уплашиха се, че това самоубийство ще предизвика реакция у хората, с която не могат да се справят и затова решиха да се пишат съпричастни и да обявят национален траур? Ами защо не обявиха траур за семейството на военния от Пловдив - две деца, невинни жертви? Освен това мисля че съм си в правото да се притеснявам как това се отразява на децата ни, защото техните реакции са първосигнални, и ако всички се прехласват по един такъв акт, без ясна представа защо е това поведение, то и децата ще го счетат за напълно нормално, че дори героично.
Иначе няма да коментирам прелятата кръв - все пак лекарите са дали клетва, те се борят за живота, независимо от причините това да се налага. Длъжни са, дори и да е затворник осъден за убийство.
*
И за да не бъде дискусията напразно словозлияние, чакаме ви в неделя на протеста, колко от вас ще излезат?
Там ще бъда, където и до сега.
Ами защо не обявиха траур за семейството на военния от Пловдив - две деца, невинни жертви?
julia_m , цитирания от теб пример няма нищо, ама нищо общо и не може да се прави каквато и да е аналогия с Пламен, а ако не се прави разлика то тогава дискусията е  напълно безсмислена.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Вени, аз не героизирам никъде тази постъпка, това го правят медиите. Казах и то неведнъж - за мен да се самоубия за каквато и да било кауза, по какъвто и да било начин - изобщо не е опция. Аз не разбирам света по този начин, не го виждам така и съответно - няма как да проумея подобно действие. Само казвам, че нещо което не разбирам - не ми попада автоматично в графа: "лошо и осъдително". То е само в графа "неразбираемо за мен" и "аз това не бих го направила". Оттам нататък - не бих си позволила да съдя, да квалифицирам, да лепя етикети и да прави генерални изводи. Случилото се с този човек няма как да бъде "изтълкувано" еднозначно, поради простата причина, че това е акт, който "прегазва" един от най-силните човешки инстинкти - този за самосъхранение.
Нормално е всеки от нас да се запита /вкл. и аз го правя/: "Има ли наистина нещо, заради което си заслужава да постъпя така?". "Ако все пак го направя - каква е ползата от подобен акт?". "Независимо какво искам и за какво се боря - това ли е начинът?"...и редица други такива мисли.
За себе си, мога да отговоря на тези и подобни на тях въпроси само с: "За МЕН - не е това начинът, дори през ум не би ми минало". Не мога обаче да кажа, че някой за който има други отговори на същите тези въпроси - е "просто един самоубиец", на когото не трябва да се обръща никакво внимание. Или пък да бъде заклеймен и той и постъпката му, понеже в този момент - разни групи хора, с различни интереси и всички видове медии - експлоатират случката както им изнася на тях.

И на теб и на Меци пояснявам, какво имах предвид в по-предишния си пост. Паралели не правя в исторически смисъл, между "сега" и "едно време". Но след като всички сме на мнение, че няма нещо, заради което си струва да се самоубиеш, дали самозапалвайки се, дали по друг начин... Защо безпрекословно приемаме актове на самоубийство /по същество/, които са се случвали в името на някакви каузи преди време, а днес по този конкретен случай - възприятието е толкова различно? "Важността на каузата", заради която някой е склонен да стигне до подобна крайност - няма как да се определи "универсално" все пак. Доколко нещо е важно и значимо е винаги лично усещане и "мярката за важност" - също е толкова лична.
Безсмислено умря това момче са мненията. Чрез този акт - нямало как да постигне това, което е искал. Да, най-вероятно е точно така. Да хукнеш да освобождаваш родината си с една шепа хора, напълно осъзнавайки, че тръгваш срещу ордите на османската империя - по същество е също толкова самоубийствено. Дали нашите четници не са били наясно с това? Били са. Дали са си мислели, че ще се измъкнат живи - едва ли. Обаче все пак са го правили, надявайки се да увлекат целия народ след себе си, да предизвикат реакции у тогавашните "велики сили" и в крайна сметка - донякъде са постигнали тези си цели, именно самоубивайки се.

За мен - Пламен си "драсна клечката", не защото е мислел че така ще "оправи държавата". Вероятно е разчитал, че подобен драстичен акт от негова страна - ще радикализира обществото в достатъчна степен, че то да не "свие знамената" и да не отстъпи този път от желанието си за промяна. При всички случаи - за мен е твърде рано да се даде обективна оценка на случилото се и на евентуалните последствия от него. И не, нямам нищо против мнения, които са различни от моето в случая. Възраженията ми бяха единствено в посока - обсъждане на случката в дребнаво-битов контекст. Не, защото няма И такъв, а защо не е само той.

П.П.Вени, протест пропуснах само на 3-и март, по простата причина че бях обездвижена около 90% и лазех на 4 крака до тоалетната. Въпросното действие ми отнемаше около 10-ина минути за изминаването на 5 метра в едната посока. Предполагам разбираш, че в подобно състояние - нямаше как да изляза на протест и да навъртя няколко километра пеша. На следващият протест ще отида разбира се, надявам се скоро да не ми се случва пак подобна случка, като през миналия уикенд.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Знам, че и ти и авалон сте на протестите :)

Имай предвид, че сравняването на времената е немислимо, защото по времето на четниците средствата за масова комуникация не са били много развити, единици журналисти са писали и е трябвало крайност, за да ни обърнат внимание Великите Сили. А и тогава сме били много апетитна хапка, от която всеки си е взел. Били са важни излазите ни на море и добрите отношение. Ако не бяха тези излази, пукало им е на великите сили за нас.

Да, случката с Пламен има далеч по-дълбок контекст, но пак казвам - всеки може да прецени от какъв ъгъл да го гледа и премерва.

и понеже всички се хванахте за кръвта, на мен просто ми направи впечатление, че това е една от малкото кампании, в която се отзоваха толкова хора. Не съм сигурна, че биха се отзовали обаче, ако се наложи събиране на кръв за тежко болни.
[/url][/url]
*
Имай предвид, че сравняването на времената е немислимо, защото по времето на четниците средствата за масова комуникация не са били много развити, единици журналисти са писали и е трябвало крайност, за да ни обърнат внимание
Мисля, че неведнъж съвсем разбираемо обясних, че не сравнявам исторически времена. ;) Коментирам възприятието на актове на самоубийство, провокирани от някаква кауза /все едно каква/. Нищо повече, нищо по-малко.

"Хванах се за кръвта", защото в този случай, човек с 80% изгаряния за мен е просто тежко болен човек. Няма никакво значение, дали е пострадал така по своя воля, или случайно. За всеки размазал се с пистов мотор от пуста гъзария - също можем да кажен, че сам си е виновен за това, но няма да се възмутим, че има нужда от кръвопреливане все пак. Много хора дариха кръв за Пламен, поради простата причина, че имаше огромно медийно отразяване в този конкретен случай. Т.е. причината за тази масовост е чисто прозаична. Хората биха дарили кръв за всеки друг, за който се вдигне поне толкова шум си мисля аз.

Ето тук  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/03/06/2013737_s_tebe_li_sme_dvama_istorii_s_plamen_goranov/
 - мненията за Пламен от "първа ръка", те са на неговите приятели. Там е и тяхната гледна точка за случилото се, причините на Пламен да постъпи така - интересно е да прочетете материала. Апропо, тези хора, които са го познавали повече от добре - НЕ СЧИТАТ, че той е искал да се самоубие, а че е умрял защото нещо в планът му не е сработило както го е мислил. Но все пак го е направил ИМЕННО заради кауза и заради острото си чувство за справедливост. ОК, аз не го познавах лично момчето, моето мнение е просто догадка за мотивите му. Те обаче го познават и според тях - мотивите му са близки до тези, които аз си мисля, че е имал. Разбира се - само Пламен си е знал какво и защо прави и вече не може да го сподели с никой от нас.

Няма да коментирам повече случая, в посоката в която го направих в последните няколко поста. Както каза Донка - най-добре е да замълчим, да не "раздигаме кокалите на мъртвия" и да оставим времето да си свърши своето. То ще даде обективната оценка на случилото се все някога.

Дали този човек умря напразно обаче - в момента зависи наистина от всички нас, нашите действия, или бездействие съответно. Всеки е свободен разбира се, да постъпи по свое усмотрение оттук нататък. Дали ще намери смисъл да протестира, за какво ще протестира, дали няма да протестира - това е лично решение и усещане "за нещата". Няма "криви и прави" по този въпрос, все едно какви са им позициите.

Хубав ден ви желая! :)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
и понеже всички се хванахте за кръвта, на мен просто ми направи впечатление, че това е една от малкото кампании, в която се отзоваха толкова хора. Не съм сигурна, че биха се отзовали обаче, ако се наложи събиране на кръв за тежко болни.
Вени, аз съм забелязала, че когато има конкретно лице, човек нуждаещ се, конкретен случай хората даряват, много хора непознати се отзовават. За кампаниите за даряване по принцип не мога да кажа. Преди не много време прибирайки се от работа едни хора махаха на пътя(работя в покрайнините). Станала беше жестока катастрофа с техен приятел и няколко човека са пострадали. Хукнали да даряват кръв, спукали гума. Колите пред мен ги заобикаляха, аз пък взех,че спрях и едни мисли ме връхлетяха мигновено ( е - сега ако ми се случи нещо няма на кого да се сърдя ... патица такава). Трима млади мъже и една жена връхлетяха, единия ми хвърли чантата ми в скута ... плачеха, тези хора всичките плачеха. Един през друг казват какво е станало - докато разбера и аз ревнах ... та както и да е, разбрах, че трябва да карам към хирургиите на Пещерско. Всичките звъняха на повече или по-малко познати, от тел. си указатели. Е, не разбрах някой да отказа, при това говореха и търсеха дарители за пострадалИТЕ, не само за приятеля си. Ми - наредих се и аз , макар да знам, че съм с кръвно 5 на 4 и с анемия и вече един път ми е отказвано да ми вземат кръв за даряване.
Та исках да кажа, че в това отношение не мисля, че сме толкова зле. Скоро на колежка мъжа й търсеше за негов колега пострадал при пожар - трудова злополука, каза, много повече хора от нужното са дарили.
  
« Последна редакция: Март 07, 2013, 14:35:59 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Жбрул,моят проблем лично с твоето мнение идва от там (извини ме, не зъм изчела всяко редче, но общото схванах), че ти определи тази постъпка като че за нея си искало кураж и я сравни с хората по турско робство, които не си давали децата на турците и не се поробвали.  После говориш за инстинкта за самосъхранение. Ами въпреки този инстинкт за самосъхранение, хора непрекъснато се самоубиват, докарани от отчаяние от нещо. Не защото са смели, а защото ги е страх да продължават да живеят по някакъв начин.

В интерес на истината аз не мога да повярвам, че това момче, здраво, право, без психични отклонения и напълно трезво, един ден просто хваща туба бензин, полива  се и се запалва ей така за протеста. Най-малкото, ако ситуацията в България го е довела до такива състояние, той нямаще да е психически стабилен, а  казват, че е бил. Имам чуствтово че става дума за някаква жестока грешка. Не мисля, че е мислел, че ще се стигне до там. Не знам... много кофти история, мир на праха му.