0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
м-и, мислиш, че мажоритарно избраните депутати ще гласуват по съвест? Съжалявам, но на мен ми звучи много наивно това изказване. Политик и съвест са 2 взаимноизключващи се неща. Няма място за идеалисти в парламента. Няма да бъдат допуснати или ако бъдат допуснати, те ще бъдат смазани от масата.
Няма политик в България, който да не е бил обвързан с някоя от партиите, дори и независимите депутати.  

Мажоритарният избор по правило се превръща в партиен, защото:
1.Изцяло независимите кандидати на парламентарни избори са рядкост. Заради необходимостта от достатъчно лични средства, с които да финансират кампанията си. Затова кандидатите обикновено са подкрепени от определени лобита или най-често от партийни формации.
2.Мажоритарните кандидати, които ще бъдат подредени в бюлетината, ще бъдат представени с техните имена и партиите и коалициите, които застават зад тях.

И? Наистина ми е интересно какво ще промени мажоритарният избор.

п.п.постът ми не цели заяждане. просто разсъждавам.
« Последна редакция: Февруари 23, 2013, 11:00:28 am от Мецани »
*
Ами съжалявам, идеалист съм  :( но то партиите се изредиха и ефект 0 Надявам се едни умни, здраво мислещи и неподкупни да влязат един ден и наистина да мръднем напред. Аз като гласувам е по съвест, съобразявам гласа си с платформата, която предлагат, не очаквам да се отметнат и да си гледат интереса.
*
Е,ми те платформите им са едни и същи.Като доклад на Станишев на Нтия конгрес на БСП.Не знам защо въобще си хабят парите да ги разработват и размножават,просто могат да ползват една и съща,само кориците да са други.И друго,като си имат платформи,колко от тях изпълниха поне нещо от тия размити ,идеалистични,нереални обещани за светло бъдеще? И как,хората избра ли ги после можеха да контролират това изпълнение?! Тук въпросът опира до КОНТРОЛА!! Този контрол,който е задължение на държавата,на парламента също,но го няма.Няма го,защото не е необходим на избраните.Сега гледам,че в София и в Сливен се събират представители на инициативните комитети именно за да "избистрят" искани и идеи.Колкото и да са много и разнообразни ,все се надявам,че ще излязат с добри идеи. Утре мисля че ще има големи национални митинги и тогава ще видим,дали протестите са затихнали.Надявам се да не е така и ако ми е възможно ще присъствам.
Темата малко стана " кой е по,по ,най-"Кой по работен,пък кой по-нещастен.. То хубаво да се работи на повече места,но не споменахте и факта,че то няма и работа, а не да не ти се работи.А това е основен фактор,за безработицата.
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
рачо, ако си кадърен и не избираш без работа няма да останеш
аз работя от 13 години и нямам нито един ден безработен
никой не го е написал тук, за да се "праска"
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
С това нямане на работа малко не съм съгласна. Наистина, не подценявам обстановката, но по мои наблюдения повечето търсещи /не казвам всички!/ не са склонни да работят какво да е, имат неоправдани изисквания. И ако да са гладни и да няма с какво да си платят тока, не се хващат на каква да е работа. Ама позициите на бюро и 1000 лв стартова заплата са малко  :wink:
*
За мне лошото е че в нашата страна се обезцени силата на висшето образование.Та те за всичко искат висше и няма значение какво е, ей там да го има.Имаме много университети с много еднакви специалности.И в един момент страната е пълна с висшисти, който търсят високоплатена работа, защото са им казали, че като учиш ще ти е леко цял живот, което е много далеч от истината.

*
Е,това е моето мнение,явно имате "преки" наблюдения.Излиза ,че в държавата и ма много работа,но ни мързи..Еми права е Ганка,тогава.Всички искаме да ходим навън,щото там е по-добре ,ама първо питаме какви са ни облагите,ако не работим и въобще има ли такава възможност.

п.п.Мини ,не визирам никой с това ,за да се засягаш.Съжалявам,но по едно време дискусията заприлича на съревнование,колко много се работи и колко трудно се живее.А това общо взета ни е познато на всички.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Да, имам преки наблюдения. Не искам да давам пример със себе си, да не ме изкарате и мен самоизтъкваща се.  :lol:

И не съм казала, че има много работа/не виждам защо при спор се прибягва до крайни аргументи/, а че да се твърди, че няма работа е далеч от истината. И не, не смятам, че Ганка е права.
*
Истината е по средата. Дори да има/да е имало работа, заплащането е ниско, като стандарт. Защо иначе хора ще се цаняват да берат ягоди по Гърция или Англия, вместо да берат домати в България? Или да чистят къщи в чужбина, вместо да работят нещо по специалността в България?


*
Така е, заплащането в повечето случаи е ниско, но и за да стигнеш до по-високата заплата и длъжност, може да ти се наложи да поработиш и малко по-нискоквалифицирана работа. Нещо, което не всички са готови да приемат и си седят дома гладни и горди  :wink: Относно стандарта в България - те и на високоплатените длъжности заплатите, сравнени с тези в чужбина, са ниски. Какво да се прави, това е положението. Не можем всички да избягаме навън. А и не е толкова лесно.
*
Елфи, не е задължително нискоквалифицираната работа да е ниско платена. Например земеделието и фермерството могат да бъдат много доходоносни професии, но не и в България, поне сега. Едно време, преди '44 е било даже престижно.

Колкото до "високоплатените" работи - има една шепа хора (не визирам политиците), които все пак печелят достатъчно за да си позволят що годе сносен живот, но те са изключение. А трябва да са правилото. Заплатите в БГ са просто смешни (не сравнявам с тези на запад, а в сравнение с разходите). Истината е, че скоро няма да има "средна класа" в БГ - ще има или много бедни, или много богати, а това е тъжно.
« Последна редакция: Февруари 23, 2013, 12:40:09 pm от vaci »


*
Елфи, не е задължително нискоквалифицираната работа да е ниско платена.
Така е. Аз също мога да ти дам примери. Един сервитьор /примерно/ изкарва добри пари, но много хора си казват - ааа, аз с две висши, да сервирам, тц! Това ми беше мисълта. Предпочитат да седят в офис за 500 лв, щото сервитьорството било срамна работа. Ми стой си без работа и чакай някой да дойде у вас да те калеса за шеф с голата ти диплома и никакъв опит.

Вече повече от година работата ми е и да подбирам персонал и такива екземпляри съм интервюирала, ум да ви зайде! Да не вземе някой да си помисли, че си говоря, колкото да се намирам на приказка.
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Каквито сме ние, такива са ни управниците - вярно е винаги има изключения, но в голяма част от случаите нещата стоят така за съжаление.
Ще дам пример съвсем прост и който е валиден за почти всеки втори блок в странта ни, какво от това че има закон за етажната собственост:
В нашия блок вече втори или трети месец няма осветление по стълбите. Преди три четири месеца почти всички живущи бяхме пропищяли от мравешко нашествие, направихме събрание, една съседка се беше разровила в нета, каза ако всички пръскаме, ще ни направят отстъпка и ще платим някакви смешни пари на апартамент, но веднага се намери тоя или оня да ни обясняват как нямали мравки и как не искали да си пръскат, защото това били химикали, отрови и нам'си какво, половината съседи дори не благоволиха да дойдат на събрание, за да кажат какво искат или не искат да се прави. Знаете ли тогава до какъв извод стигнах и лошото е че тоя извод ми се върти в главата от известно време насам. На нас не ни трябва демокрация и свобода, на нас си ни трябва тоталитаризъм, ама як. Това трябва, а това - не и няма хър мър, защото иначе има ли вратички - винаги има кой да минава през тях. Пак да се върна на блока ни - инвеститорката, тази чафка която го построи блока, живее на последния етаж, така се е барикадирала, че никой няма достъп до покрива, който е обща част, освен това за да можем да се евакуираме там е път за евакуация, но никой няма достъп. Тази същата чафка като става дума за някакви прекравания на мрежи (кабелна тв.) е много силна, блока бил неин, ама когато имаме събрание за да решаваме проблеми, както този с осветлението, което между другото не работи от как е построен блока или пък мравките - тогава блока не е неин и не я интересува какво става. Та всичко ни е такова - къщите не можем да си подредим искаме държавата ни да е читава. и повярвайте ми не сме само ние така. Просто се огледайте - колко блока или кооперации от едно време са оправени - с изолацията и с осветление и т.н. повечето са на кръпки, всеки си боядисвал цвят по вкус и една шарения едно чудо, тук кръпка, там друга. Едни съседи смениха жилището - отидоха на ново място, там да видиш чудо - едни БМВ-та паркирани отвън едни чудеса и ни разправят - никой не иска да плаща подръжка на асансьора - хора с възможности, ама пазарлък да видиш, все едно тая подръжка милиони.
Та сана много дълго, ама сами си правете изводите. Много ми се ще да мисля и да вярвам, че ще се променим, аз лично възпитавам децата си да имат принципи, да са отговорни и т.н. Пак казвам - знам че има изключения, смея да твърдя, че съм от тях дори, но за съжаление безхаберните хора са толкова много, ония мързеливите, дето само мрънкат, искат да си седят и да им капе в устите и те са толкова много, и по в началото на темата писах, че и тези дето са в чужбина и те така, отишли на готово и на хубаво, пък ни поучават, как не ставаме за нищо. Заслужаваме си съдбата, защото не сме единни, половината от нас заобикалят закони и веднага щом им изпадне възможност да изкръшкат го правят. Та така е, какъвто ни е народа - такива са ни и управниците.
Нямаме механизми, нямаме закони като хората, пък и да ги има, няма кой да следи за изпълнението им...
Аз имах идея преди време - общината прие наредба за кучетата по детските площадки, сигурна бях, че ако общината обяви конкурс и наеме майки, които да следят за спазването на тая наредба - гарантирано за 5 дни от седмицата тая майка щеше да си изкарва заплатата, защото нарушители да видиш. И сега още хората дето си събираха акитата на кучетата са рядкост и искам да ви кажа, че скоро забелязах, че акитата са станали повече, демек всяко чудо за три дни. Докато беше прясна наредбата се спазваше, сега вече всичко затъна пак в гом.....
*
Елфи, не е задължително нискоквалифицираната работа да е ниско платена.
Така е. Аз също мога да ти дам примери. Един сервитьор /примерно/ изкарва добри пари, но много хора си казват - ааа, аз с две висши, да сервирам, тц! Това ми беше мисълта. Предпочитат да седят в офис за 500 лв, щото сервитьорството било срамна работа. Ми стой си без работа и чакай някой да дойде у вас да те калеса за шеф с голата ти диплома и никакъв опит.

Вече повече от година работата ми е и да подбирам персонал и такива екземпляри съм интервюирала, ум да ви зайде! Да не вземе някой да си помисли, че си говоря, колкото да се намирам на приказка.

Виж сега, ти хем говориш за развитие хем за сервитьори  :D ми няма как сервитьора да се развие. Все едно за отидеш да метеш улиците и да чакаш повишение. Прав е Рачо, че няма работа. Има работа в големите градове, че и 2-3 да работиш, но има малки градове със сезонна работа, има села където също нямаш голям избор. На такива места няма как да работиш на 2-3 места. Ако отидеш в големия град, там я наем я транспорт ще плащаш и тия 200-300лв реално не те устройват. Моят баща едно време не ми даваше да работя, казваше "дето ще ти плащат толкова, че аз да ти плащам наема и да ти давам пари, по-добре стой в къщи" няма развитие така вярно е, но да работиш и да гладуваш или да те издържат е повече от срамно.
*
Как да няма възможност за развитие? Естествено, не може да очаква академична кариера.

Пък и дори да не търсиш развитие точно в такава сфера, фактът, че се движиш навън, а не цъкаш в джобса от компа вкъщи, ти увеличава шанса за намиране на по-добра работа.
*
Всяка работа си има своите плюсове и минуси.Аз съм работила като сервитьорка в студентските си години и не съжалявам.Можех да седя и да чакам на нашите, но не виждах смисъл.

Иначе наистина в малките градове е много трудно да се намери каквато и да е работа, а по селата е ужасно.

*
Нямаме механизми, нямаме закони като хората, пък и да ги има, няма кой да следи за изпълнението им...
Аз имах идея преди време - общината прие наредба за кучетата по детските площадки, сигурна бях, че ако общината обяви конкурс и наеме майки, които да следят за спазването на тая наредба - гарантирано за 5 дни от седмицата тая майка щеше да си изкарва заплатата, защото нарушители да видиш. И сега още хората дето си събираха акитата на кучетата са рядкост и искам да ви кажа, че скоро забелязах, че акитата са станали повече, демек всяко чудо за три дни. Докато беше прясна наредбата се спазваше, сега вече всичко затъна пак в гом.....
Когато се роди Емма, родителите ми дойдоха за 2 седмици, да помогнат с каквото могат. При всяко излизане с бебето на разходка, баща ми снимаше, постоянно. Когато свалихме и започнахме да разглеждаме снимките накрая на престоя, се оказа че е снимал: табелки, тротоари, добре паркирани коли, кошчета за отпадъци по предназначение, чист парк, от тоя тип. На въпроса ми - защо, той отговори, цитирам "да покажа на колегите как са нещата в една нормална държава". Не го давам за пример колко по-хубаво е тук, или по-уредено. Просто го давам за пример на това от какво се впечатляваше един 60 годишен човек при първа визита в Лондон.


*
Мъчи ме един въпрос - кой на кого трябва да даде пример. Обществото на управляващите или управляващите на обществото?
Пример за това как трябва да се спазват законите, как не е правилно да се скатаваш от работа, как не е правилно да се възползваш от служебно положение, как да си плащаш дължимите данъци и глоби и т.н., и т.н., и т.н.
*
Взаимно трябва да е според мен.


*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Re: "Оценка на моториката" на днешната бълга
« Отговор #99 -: Февруари 23, 2013, 14:03:43 pm »
Мъчи ме един въпрос - кой на кого трябва да даде пример. Обществото на управляващите или управляващите на обществото?
Пример за това как трябва да се спазват законите, как не е правилно да се скатаваш от работа, как не е правилно да се възползваш от служебно положение, как да си плащаш дължимите данъци и глоби и т.н., и т.н., и т.н.
Изпаднах и аз в чуденка, и така чудейки се въпроса ти ми заприлича на вечния: кое е първото кокошката или яйцето :D
Принципно примера трябва да идва от властта, ама как да идва от там примера, като същата тая власт е възпитавана в точно това, че може да се скатае човек, че никой не носи отговорност за постъпките си, че за милиони няма закони, а за кокошка няма прошка. Трябва да се намери някой, който да се застъпи за хората, да даде пример, да осъдят най-накрая тоя и оня, дето са следствени и незнам си какви, за да стане ясно на обикновените хора, че има смисъл да се борят за правата си, че гласът им ще бъде чут и никой няма да им се подиграва, за дето са искали тишина от 2 до 4, че децата им да спят спокойно, или като направиш забелжка на ония дето си разхождат кучетата по детските площадки и ги оставят да акат в пясъчника, да знаеш, че веднага може да сезираш човек, който да вземе адекватни мерки.
В момента хората са обезверени и апатични и общо взето ония там си правят каквото си искат :?