0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Ами да речем най-новото - кандидат-министърката на Младежта и спорта иска учебници на турски език...
Ами това е популистки ход, който ( освен че няма да стане) е много по-вреден за децата ползващи тези учебници, от колкото за останалата част от населението. В България, ако не знаеш добре български, не можеш никога да станеш никой, който има значение. Това учене по такива учебници намалява шанса на тези деца да се равиват и съответно увеличава шанса на българските деца. Така че не ние, а турците трябва да протестират срещу това, защото подобно „образование“ ги забива в пета глуха и гарантира, че няма никога да са равни с другите. 
« Последна редакция: Май 29, 2013, 05:43:27 am от Bobbie »


  
*
Оооо,пропуснал съм ви един един и сте обърнали "курса" на темата. 8O
Джам, никъде не съм ти слагал думи в устата,защото никъде не съм те цитирал или пък да съм се обръщал към твои предишни постове.Обида за всички е по-скоро да се отрича тотално Европейската и Евро-атлантическата военна интеграция на България,до която се стигна в някои постове..... Смятам,че това звучи доста по "фарисейско" /цитат/,отколкото това-да потърсим гредата в собствените си очи.
Гане,аз също съм свидетел и честно казано ,мога да дам и други примери,освен раздържавяването.За всяко правителство си има факти,които в никакъв случай не са радващи и не ни удовлетворяват,щом се стигна до излизане и протести по улиците.Така или иначе,този спор няма да го решим.Нормално е всеки да защитава своята "истина" и така трябва да бъде,а и нещата за които говорим са вече далеч назад.По-скоро да видим какво ще измислят днес ,за гласуване на правителството.Честно казано,не мога да ги разбера-защо си вкарват такива "бомби със закъснител" като Тихолов и министър на спорта... Айде,едната вече "гръмна",но втората...? А сигурно има и някоя друга скрита.Дали не е нарочно,като едно оправдание за след няколко месеца,когато хората пак ще са на улиците,а "великото" ръководство на държавата ще е с наведени глави ...
п.п. това са мои разсъждения,не обвързвам никой и не са на партийна основа. :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Човекът анти ДПС осигури необходимия кворум за гласуване на правителство, създадено от БСП и ДПС. Е, няма такава пародия!
В това НС Волен успешно ще замести Яне Янев в ролята му на шут  :lol:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Ами да речем най-новото - кандидат-министърката на Младежта и спорта иска учебници на турски език...
Ами това е популистки ход, който ( освен че няма да стане) е много по-вреден за децата ползващи тези учебници, от колкото за останалата част от населението. В България, ако не знаеш добре български, не можеш никога да станеш никой, който има значение. Това учене по такива учебници намалява шанса на тези деца да се равиват и съответно увеличава шанса на българските деца. Така че не ние, а турците трябва да протестират срещу това, защото подобно „образование“ ги забива в пета глуха и гарантира, че няма никога да са равни с другите.

По повод горното написано от мен - гледах какво иска госпожата и не иска учебчиниц на турски по принцип, а да може да се изучава и турски в училише. Вероятно имат предвид да го направят нещо като СИП, с което аз лично нямам проблем.


  
*
Боби, Щатите е изключително шарена държава. На какъв език се преподава в държавните училища?
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Човекът анти ДПС осигури необходимия кворум за гласуване на правителство, създадено от БСП и ДПС. Е, няма такава пародия!
В това НС Волен успешно ще замести Яне Янев в ролята му на шут  :lol:
Волен може да се прости с парламента след това правителство, мен ако питаш  :) Поне се надявам! С тая коалиция си плю на всичките глупости и "идеали", с които толкова години парадираше..За това ми е по-симпатичен Джамбаски по принцип - може на места да е малко краен, но идеите му са праволинейни и си отстоява принципите...
А относно вторият ти въпрос, въпреки, че не е към мен - до колкото знам бели, жълти, сини, червени, черни и тн.в Щатите, говорят английски език? В Рим като римляните един вид...Аз лично,  няма да допусна моето дете да учи турски. Най-малкото, не виждам с какво този език би му помогнал в живота...
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Нали разбирате, че това е за хората от такъв етнос?Ето моя мъж е български турчин, ако разчитам на него да научи детето ни на турски, по-добре аз да хващам учебниците.Ако има такива часове, но по избора, аз бих записала детето ни.Държа то да познава и двете култури.Дали съм права, ще разбера след време.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Ето моя мъж е български турчин, ако разчитам на него да научи детето ни на турски, по-добре аз да хващам учебниците.

хехе, имаме една такава майка в детската градина - и тя сподели същото...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Jam, то мъжете май повечето са така.Иначе го знае, говори го езика, разбира го.Сигурно 10 пъти го карах да ме научи на елементарни думи, е познайте.Знам само хляб, да, не, вода, и въпроса "Колко струва?", но като ми отговорят търся някой да ми преведе какво са ми казали.

*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
И моят мъж е български турчин, затова и реагирах така остро вчера, но и по-назад в темата, а и в други теми съм срещала доста неприятни коментари. Извинявам се ако съм обидила някого!
Маги, и аз съм така схващам някоя и друга дума и толкова  :D
Момичета, във всяка държава има различни етноси, религии, течения, намерения и пр. Официалният език в тази държава е българския. И няма институция, в която да е нормално да се говори на различен език. На Боби детето учи български, но в къщи. Никой в Щатите няма да издаде учебник на български, щото видите ли е майчин език на Андреа и Ивана и нямало нищо престъпно да носят учебник в ученическата си раничка, както днес каза този..... Местан!

Боби, направо се засмях като каза, че ти си ок с изучаването на турски в България под формата на СИП. Да, защото не живееш тук и децата ти няма да са в училище с други деца, които говорят турски и нямада се чувстват чужденци в държавата си. Първо тук изобщо не става дума за СИП, в България има градове, в които се говори само на турски, независимо, че има българско население там, но то е малцинство, в България имаше МИНИСТЕРСТВО, по коридорите на което се лееше турска реч!!! Моля ви, хора!
Да, българския народ не е толерантен на тема турци, това е истината. Това е историята, това е миналото ни и е хубаво да не го забравяме.
Моите уважения към момичетата със съпрузите, може да са прекрасни и добри мъже, но тук е България! Учете децата си в къщи на какъвто език искате.
Никъде по света няма новини на какъвто и да било език от официалния.....
Никъде такова малцинство не може да е в парламент и в управление.
Никъде не може в училище да се преподава на какъвто и да било език, да се вие в центъра на София...този етнос е допуснат твърде далеч, а не бива, защото намеренията им са много, много опасни.

Между другото, без да се заяждам, искам да получа информация от първа ръка.
Какво значи български турчин?
Това българин ли е или турчин?

*
Като искат да има учебник за майчин език, това означава ли, че всички други етноси трябва да имат учебници? Примерно 5 индиеца в България - учебник за тях, 10 холандеца - учебник за тях... Смешно е, да не кажа нещо друго.
Като искат има езикови курсове, да си записват там децата.
*
Значи когато има българско училище в европейска страна е европейско, но когато е турско в България вече е опасно.Ясно, ще го имам в предвид.

Мишле, същото е като американец от български произход, превеждай си го сама!
« Последна редакция: Май 29, 2013, 13:55:29 pm от magi_st »

*
Маги, отново ще пиша - чужденците в българия не се изчерпват с турците, извъртате нещата. Според теб би ли била редна гореописаната от мен ситуация?
Не мисля също, че може да се сравнява българското училище в чужбина с такова тук, все пак системите на образование са коренно различни. Тук е безплатно, там се плаща. Да си направят частни училища, ако искат със 100 чужди езика. Ако си в чужда страна и не говориш езика им, никой няма да ти обърне внимание, а тук има хора, които са родени в България, а не знаят и дума български. Това нормално ли е?
Значи когато има българско училище в европейска стара е европейско, но когато е турско в България вече е опасно.Ясно, ще го имам в предвид.

Мишле, същото е като американец от български произход, превеждай си го сама!
Българските училища в Европа са едно, турските в България - съвсем друго. Идеята на създаването им е коренно различна. Маги, интелигента жена си, мисля, че много добре разбираш разликата.

По второто пояснение, казваме, че Ивана и Андреа на Боби са американчета от български произход, нали така? Не знам бащата какъв е, извинявам се, но предполагаме, че е българин. Да, децата да родени там и са американски граждани- в училище ще говорят английски, ще спазват американските закони. Никой не ограничава Боби в къщи да ги учи на български, да отбелязват някакви български обичаи в къщи, но никой няма да им издаде учебник на български, да им пусне новини на български по националните ТВ, както и да направи българска партия в американския парламент/сенат. При все че българите в Америка не са никак малко, а страната е най-демократичната сигурно по отношение на етноси. Но на никой от българите не му минава през ума там да буйства, да изисква и да се обижда. Напротив.

Историята, Маги, тук доста тежи и има защо да е така... не можеш да даваш аналогични примери  и да сравняваш българите по света с турците в България.

Маги, отново ще пиша - чужденците в българия не се изчерпват с турците, извъртате нещата.
Именно. Защо по дяволите тогава само те имат претенции?!
И защо само тях трябва да внимаваме да не засегнем?

*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Значи когато има българско училище в европейска страна е европейско, но когато е турско в България вече е опасно.Ясно, ще го имам в предвид.

Мишле, същото е като американец от български произход, превеждай си го сама!
С риск да не съм съвсем права, но български училища в колко европейски държави има? На колко места по света някой  се е трогнал, че там аджеба живеят българи. Опа прягат се много англичаните на тая тема, защото не ни искат.
Аз също не подкрепям учебници на турски език и много не подкрепям връщането на забраната за пушене в заведенията, тъкмо почнах да се чуствам по-комфортно там и сега пак наново... Освен това имам огромен страх от това, че правейки такива леки крачки назад от Европата ще ни теглят една дълга и широка, ще ни резнат всичките видове фондове с които ни помагат и ще настане нещо страшно ... :(
P.S.: Дали Австралия е добра дестинация за евакуация :? Между другото техния премиер беше казал нещо, което много ми хареса точно по повод малцинствата от арабски и всякакъв там произход, беше им казал, че щом не им харесват законите в държавата им и реда, да си ходят там от където са дошли, а не да се бутат там и да имат претенции да променят неща, за които хората са се борили с години.

*
Аз не искам да споря, на кой какво да доказвам, не виждам смисъл.Но се замислете върху едно, заслужава ли си заради политици, да се настройвате така срещу хора живеещи с нас, рамо до рамо в държавата ни?Защото в момента водите един разговор в сферата на вероятностите, който е продиктуван от предизборни изказвания на политици, направени с определена цел.И те целта я постигат, гледайки разговора.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Момичета, по-спокойно, моля ви, отиваме към нарушаване на правилата на форума! По- меко изразявайте позициите си, защото така нахъсано звучи неприятно, най-малкото.
Колкото до историята - за нея вина нямат обикновените турци, ка моли съвременните хора, които изобщо не са участвали в тази история. Ако ще виним някого - това трябва да са тогавашните политици, както и сегашните. Ситуацията, която в момента се разиграва в БГ не е идея на турците в България, идея е на ДПС. Това е популизъм, в който обикновените турци са доброзорлем въвлечени, без някой да ги е питал. Не си мислете, че всички правят метани на Доган, напротив, доста голяма част изобщо не го харесват, да не кажа, че го мразят. Нали не мислите, че Мехмед някой си от еди-кой град е внесъл законопроект или предложение за учебници на турски, новини на турски и т.н.? А да погледнем и другата страна - някой може много неща да си иска и да предлага, но въпросът е дали и кой ще му ги даде :wink: Е, новините на турски не ги дадохме аз и вие, нали? Гнева ви трябва да е насочен към политическото съсловие, не към турците.
Отново призовавам да сте малко по-умерени в изказванията. Благодаря!

П.С. Да добавя само нещо за училищата. Има разлика между българско училище в Европа или САЩ и въвеждане на турски език в държавни училища в БГ. Разликата е в цената, уважаеми съфорумци. Никой по света не прави държавни училища специално за чужденци, има частни такива и който иска детето му да ги посещава, си плаща за целта. Тук искат да се въведе в държавни училища, в които официалния език е българския, изучаването на турски, като втори официален, не като чужд. И то, забележете, понеже децата не говорели български, та да им е по-лесно. Вместо да ги учим на български, ще им преподаваме на турски. За мен това е безумие. БГ емигрантите пращат децата си в бг училища, за да знаят родния си език, не за да им е по-лесно като им се преподава на чуждия.
Най-важното - турците в България не са имигранти, че да сравняваме нещата. Те са български граждани, родени и израстнали тук, би трябвало да говорят И български език. За тях самите е по-добре да научат български, отколкото да им се преподава на турски, защото накрая излизат от училище, не знаят бг като хората и ще им е доста трудно. Същото важи за всеки един етнос, естествено, но засега, само ДПС има такива претенции. Ако арменците, евреите, бежанците от близкия изток и т.н. си направят партии, които да вкараме :lol: в парламента, може и те да поискат :lol:
« Последна редакция: Май 29, 2013, 14:20:51 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Ако не се лъжа, към джамиите има училища.
Не виждам никакъв проблем да си преподават там турския - говоря за семействата, които много държат на това.
Аз съм умерено толерантна към всякакъв етнос. Като цяло смятам българина за доста толерантен, въпреки че от време на време мрънка. Но да се променя системата на образованието, да се отделят пари от бюджета за учебници на едикакъвси език - да ме извиняват малцинствата, но всяко нещо си има граници.