0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Jbrul - така де, личи си кой има дар слово... Точно това имах предвид, за стойката "партер" и реакцията спрямо тези, които са ни поставили в тази стойка.

Ама на - преклонена главица сабя не я сече, това е положението.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Между другото тук не е по-различно. Президент се избира на 4 години, а сенатор на цели 6. И после може да си прави каквото си иска, няма механизъм за махането му, понеже е почти невъзможно да докажеш, че е направил нещо нарочно, а не от некадърност. Некадърността не е престъпна. Механизмът е , че всеки се избира поотделно, което е достатъчно да ги вкара малко от малко в релси. Това е което аз бих искала да видя в България, а не квоти на партии. 

е в САЩ да не би да нямате партии? кандидатите за сенатори и президенти да не би да не се избират и подкрепят от двете основни партии, дето са си се същите от 100 години? да, знам, че има и екзотични кандидати. суровата реалност е друга при вас.
кандидатите ви се избират от единствените две партии и най-вече - от едрия бизнес.

аз пък точно системата на САЩ не бих искала никога да видя в България.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Прост пример - в България кошчета за отпадъци няма, моя син е научен да си хвърля боклука в кошчето. Като повърви, повърви, не намери кош и вземе, че си хвърли боклука на улицата. 99.9% от хората в БГ го правят. Еми изривам се от тоя факт, защото аз го уча на дисциплина и ред и в един момент какво става - той копира най-лошото... Ми не искам да го учи това. Искам да е съзнателен, да е дисциплиниран, да спазва правилата.
Има кошчета душа, навсякъде. Отдавна не съм виждала боклуци да летят по улиците. Е прелял контейнер или роми изкарали съдържанието му да, но не седи дълго. Чистичко стана. Остана да си оправим тротоарите и алеите и да си довършим метрото. Това би било страхотно, защото сега част от София няма връзка с него и аз съм принудена да ходя с кола на работа всеки ден, което доста ми бърка в джоба. Но съм оптимист :) и чакам да си довършат метрото до булевард Ботевградско шосе :). И да, научи се народа да не си хвърля отпадъците навсякъде. Отдавна не съм виждала летящи пликчета  :).

Jbrul нямам време да цитирам извадки, но целта на служебното правителство в момента е да подготви изборите и се съмнявам, че изобщо ще свърши нещо друго. За 40 работни дни, това се очаква от него. А това за експертите без партиина обвързаност, нека е така  :). Блажен е вярващия.  :)

http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
"граждански контрол" / "гражданско участие" във властта, без политически уклон няма да видим или поне аз не вярвам.
Ето, протестиращите и те се стремят към сдружения, уж за да  се идентифицират по-лесно, но опре ли работата до пряко участие /управление, вече има принадлежност - партийна. Не може да си един от "тях" и  да се вживяваш в образа на Робин Худ, едновременно.

Но аз съм "обнадеждена", защото идва едно ново поколение, родено в началото на демокрацията; - безотговорно, нагло, неуважително към авторитети, считащо себе си и единствено за най-важно, защото никой не му вменяваше  и грам задължения, а само привилегии и то е научено да му се угажда непрекъснато, считайки това за даденост.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Лиде, нали знаеш, София не е България :wink: Аз във Варна не съм виждала толкова много, пък да не говорим за състоянието на улиците :? Но за сметка на това си имаме палми :x Дето струват сигурно колкото да се напълни града с кошчета за боклук :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Аз пък в Лондон толкова боклук по улиците видях, че тук ми се видя супер чистичко.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
жбрул, ама айде да помислиш малко преди да пишеш искаш ли? как хем искаш да има повече граждански контрол, пряко избираеми позиции, пък то служебните правителства (които са напълно не-избираеми и по твоята логика не-подлежащи на никакъв контрол) свършили по-добра работа и такова ни трябвало. айде реши точно какво искаш, може тогава и постовете ти да станат малко по-стегнати :)

сега прочетох статията дето ни "предлагаш" - наистина ли смяташ, че събития по типа на превратът от 1938 година дават гражданско участие във властта - дай да видим - събуждаш се един ден и прочиташ (не на вратата ти, но в нета и във вестниците), че група хора решили, че знаят по-добре, махнали избраното, корумпирано, некъдърно и тн правителство, разпуснали избраният парламент (щото там хората много говорели) и почнали сами да си пишат и изпълняват законите? важно е обаче, че токът би евтин. благодаря от такава "гражданска" власт, но викам този път да пропуснем.

как да няма механизми за протест-има - можеш да излезеш на митинг, можеш да пишеш отворено писмо, можеш да сезираш прокуратура. ама те"всички" били еднакви. сигурно, не знам, но също така абсолютно не разбирам какви мерки за граждански контрол ти очакваш (моляти се с булети, че няма време). а само между другото - позициите шеф на полиция/армия са деполитизирани в демократичните държави, не се назначават от политическите партии, за да се намали шанса за използването им за политическо преследване. ако говориш за министъра, това вече е друго. цц не го коментирам въобще.

между другото - писането на така наречението editorials  или opinion piece - тоест текст където някой журналист или гражданин изказва собственото си мнение Е един от механизмите на граждански контрол, но ти тези хора ги наричаш "писачи"...
« Последна редакция: Март 14, 2013, 13:04:22 pm от Elena B »
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Лиде, нали знаеш, София не е България :wink: Аз във Варна не съм виждала толкова много, пък да не говорим за състоянието на улиците :? Но за сметка на това си имаме палми :x Дето струват сигурно колкото да се напълни града с кошчета за боклук :?
Във Варна не бях ходила, колкото и да е смешно от много години. Последните две години ходих на моренце там и бях безумно щастлива. Не е онзи кански пек със змиите, както в южното черноморие има един много ощастливяващ ме полъх и къде да се разходиш и изведеш детето. Та с две думи, Варна ми стана любима  :). Чистичко е, поне с това впечатление останах. Преди години когато бях в Румъния, отседнахме в едно паркче в Букурещ да си изпием кафенцето на една пейка. Подредбата и беше две пейки, кошче. Две пейки и пак кошче. И накрая на парка куп с боклук. Аз не обичам да ми миришат кошчета навсякъде. Предпочитам да са на по-голями разстояния и вероятно затова са ми достатъчни. Да носиш си боклучето и в чантичката ако трябва се прибира или в колата и при първа необходимост се изхвърля. Много ме е яд, че не рециклираме и не си събираме боклука разделно. Имах честта да се срещна с един младежин, специалист в областта инженерна екология и трябва да ви кажа, че дълго го дъвках. Не могли да научат народа да събира разделно. Викам дай ми го на мене тоя народ  :lol:. Като му сложа едни такива тлъсти глобички, да видим дали няма да събира разделно. Ще си отваря консервичката, ще я плакне на чешмичката, ще отлепя етикетчето и по пликчетата  :). Нали е за децата му на този народ, не е за моя лична облага.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Не могли да научат народа да събира разделно. Викам дай ми го на мене тоя народ  :lol:. Като му сложа едни такива тлъсти глобички, да видим дали няма да събира разделно. Ще си отваря консервичката, ще я плакне на чешмичката, ще отлепя етикетчето и по пликчетата  :). Нали е за децата му на този народ, не е за моя лична облага.


Извинявай, но не си съвсем права или нещо са те метнали. Долу пред блока като има 4 контейнера ок, а като минава един камион и ги сипват всички вътре, после си отива и ги сипва на едно сметище, какъв е смисъла от цялото упражнение, което си описала с "консервичката". Друг е въпроса, че пред нас има една кофа и боклука се събира веднъж седмично и ако идва отделен камион за всеки вид, ще затънем в боклук.
За глобите съм съгласна, народа е беден и има слабо място.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Лиде, преди беше далеч по-добре, аз затова се ядосвам :? Иначе за рециклирането - то нали имаше разделни контейнери, ама всичко го събират на едно място :( Та няма много ефект. Аз например много се ядосвам сега, че няма кой да събира пластмасови бутилки. Ние пием много минерална вода и сме научени тук всички пластмасови бутилки се изкупуват обратно от магазина. Една струва между 8 цента за стъкло и 25 цента за голяма от литър и половина. Така не се пълнят кофите с тях, магазина си ги прибира и рециклира. Купиха хиляди магазини, тая машина така и не я внесоха в България :? А е толкова полезна.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Вече не е точно така да ви кажа.С новия закон и регламентацията си направиха депа за хартия, пластмасови бутилки и стъкло.Защо според вас ромите ровят предимно в контейнерите за пластмаса.Защото събират бутилките и после ги предават на съответните места като тази им дейност се заплаща.Същото е и с хартията.Всяка една фирма в БГ към момента в зависимост от дейноста и, трябва да има разделно събиране и договор сключен с фирма, която регулярно да и извозва боклука до определените депа.Ние имаме вече места за събиране на хартия и пласт маса, тъй като това са боклуците който можем да произведем.

Тъй че беше то всичко на едно място.Хората рециклират и печелят и е в тяхна изгода ние да събираме разделно.

*
Еми Жбрул ти си права за тези неща, но както вече посочих, протестите сега няма да доведат до нищо добро. Това трбява да се премисли, формулира и изиска от парламента да го разжлежда, а не това което стана.
Ами Боби точно така е. Трябва да се изискат от парламента такива промени, това е механизмът. Само, че от кой парламент? ;) Като взе да се иска нещо от парламента, дето в никакъв случай не изнася на политическите мутрички - бам оставка на правителството, саморазпускане на парламента и готоУ. Те не, че не искали хората, ама ей на - нямало как. Първо едни избори по досегашната схема да врътнем /да не я описвам за пореден път/...пък после "ще видим".

Механизмът е , че всеки се избира поотделно, което е достатъчно да ги вкара малко от малко в релси. Това е което аз бих искала да видя в България, а не квоти на партии. 
С уговорката, че не са особено сравними нещата в САЩ и у нас, поради различните форми на държавно управление /освен всички други разлики/... Ти би ли могла да ми посочиш, една осонователна причина, да не се допуска преференциален вот на парламентарни избори тук? Извън множеството основателни причини на тези, които се гласят да ги избираме. Пак си има партии, пак те си имат листи, пак те си решават кой ще е в тези листи, както е и сега - демократично, та демократично. Само, че ако имам право да сложа "х"-че пред името на този и онзи, а не опцията да сложа "х"-че пред името на цялата партия, ВЪПРЕКИ, че тези набутани на избираемите места в листата и "насън не ща да ги виждам" повече - става друга ситуацията. По-добра за мен и по-кофти за тях. Тогава ще се наложи в листите им да фигурират хора, които да са ми "привлекателни" за избиране, а повечето от досегашните "абонати" за НС - няма да имат шанс да бъдат избрани. И аз го знам и те го знаят, поради което - не допускат подобна система на гласуване, няма и да допуснат. И като си избера някой дето се дъни 4 години, няма да може на следващите избори да ме задължат пак да си го избирам Боби. Просто ще съм свободна да не отбележа неговото име в бюлетината, ако партията му изобщо прояви малоумието отново да го впише там.
Това е съвсем простичък механизъм да бъдат принудени малко от малко да се стараят докато са на власт, ако пак искат да са на власт другия път. Това е за мен реален "граждански контрол", да ти го обясня с конкретен пример, че май имаме проблем с понятието  :lol: Аз в него не влагам "управление с граждански комитети", "нито със сопи и брадви от улиците", не съм индианец все пак. ;)

Елена, хайде първо да се научиш да четеш и осмисляш писан текст, че тогава да ми даваш наклони. Искаш ли?  :wink:
В първата част на поста ми, който си коментирала - отговарям на Боби, която поставя общия въпрос "какво се иска от хората у нас". Отговорила съм й подробно и изчерпателно. И понеже, заради нелепо издигани искания по доскорошните улични протести, много разнопосочно взе да се разбира понятието "граждански контрол" - нахвърлих най-общо за мен какво означава това понятие в политически план. И незнайно защо - гледам Боби ме е разбрала, пък ти пак си "омесила козунаците".  :lol:

Статията, която съм предложила на вашето внимание е просто една историческа хроника, та в този смисъл - тя не изрзява ничии лични пристрастия и уклони при сегашната ситуация. Тя преразказва кога, как и защо се е случило нещо в нашето минало и толкова. По всички правила на писания текст - статията е постаната от мен в отделен, нов абзац. Преди самия линк - съм написала кратък "увод", даващ яснота защо изобщо я поствам. Ето, да ти припомня:
Относно воплите, които ми попадат в различни материали през последните седмици, как то политическата класа, партиите и цялата тая сган сегашна - просто нямали алтернатива и без тях загиваме... Предлагам ви да прочетете следния материал. Изключително е сравнимо описаното там със сегашната ситуация у нас, при това - това е документален текст, не коментар на някой писач за ситуацията и как тя му се стувала на него. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1838046
Т.е. надлежно съм използвала приетите в нашия език правила, за смислово отделяне на една коментирана тема от друга. ;) Аз между писаното в първата част на поста си и разискваните там въпроси и писаното във втората част и коментираните там ситуации и факти - не правя. Никъде. Двете отделни теми се нахождат в един общ пост, просто за да не публикувам два поредни такива, което е прието в нашия форум както ти е известно. ;)
Чисто технически - позициите "шеф на армията" и "шеф на полицията" у нас не са деполитизирани, а са властово "разделени" на политическо ръководство и професинално ръководство на едно и също звено. Министърът на отбраната е винаги политическо назначение от квотата на управляващата партия, а шефът на Генералния щаб е висш военен, за когото се приема, че няма политически пристрастия и същият и да ги има - не ги демонстрира. Така е "по устав" и според законите ни. Пък колко не е политически пристрастен който и да било военен, или полицай - и сама се сещаш. Военните и полицаите - имат право на глас на избори, наред с всички останали граждани и те също гласуват за политически партии все пак. ;) Т.е. всеки един от тях не е "деполитизиран", а по длъжностна характеристика се води такъв.
Та няма нужда за пореден път "да си преливаме от пусто в празно" и да се обясняваме как то някъде пишело нещо си и значи то така било, понеже просто БИ ТРЯБВАЛО да е така, след като е написано. А то реално - не е така.
Ако написаното някъде беше реалност у нас - г-н Цветан Цветанов в качеството си на МВР министър - щеше да бъде отстранен от поста си още като гръмна скандала с апартаментите му, щеше да бъде надлежно разследван от съответните институции и при все, че и до ден днешен не може да обясни откъде е взел парите, за да се сдобие с тази недвижима собственост - щеше да търка скамейката в някоя съдебна зала и евентуално да чуе присъда. Каква - зависи от доказателствата, но все пак някаква. Предполагам знаеш, че подобно нещо - не се случи. ЧовекОт каза: "Ми те тъста и тъщата ми ги подариха тези неща". ОК, ама проверката на тъста и тъщата му показа, че при декларираните от тях доходи, за да му подарят на него апартаменти на такава стойност - въпросните хорица би трябвало да са работили над 600 години, а доказателства, че тези хора са вампири да кажем, че 600 години да са живели и трупали богатства - нЕмаше.  :lol: И след това - по темата просто се замълча и толкова.
Мога до края на годината да ти разказвам подбни случки, състояли се само по време на последното ни правителство, пък ако взема да връщам на предходните - то "Война и мир" ще изглежда като брошурка по обем. Съществената подробност е, че при всички тези правителства - в България не е имало вакуум, а е имало добре написани закони и уж функциониращи институции и съдебна власт /уж независима/. Но очевидно - написаното някъде - съвсем не е като да се е случвало реално същото. Таман напротив. ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
на мястото, където живея, всичко се изхвърля в еднакви контейнери. изобщо нямаме разделни. такива има останали тук-там от оня първи напън преди много години, но и в тях всичко е смесено.

я вижте това:
https://www.bivol.bg/koral-zaharieva.html
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ети, като четях статията и си помислих, колко много ни трябва на нас един Кимон Георгиев...
« Последна редакция: Март 14, 2013, 16:09:39 pm от Ganka »
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Ети, като четях статията и си помислих, колко много ни трябва на нас един Кимион Георгиев...
Гане, Кимон, душата, кимиона е за манджата  :lol:
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
сигурно, не знам.....

А, ей тоз път се съгласих с теб, Елена! Не знаеш! Не подозираш дори колко си права, доста неща очевидно не знаеш.

Имам и още една молба, ами хайде да помислиш, след като прочетеш нещо, да го осмислиш така, да вникнеш, пък тогаз да коментираш и анализираш, искаш ли?

Напълно споделям написаното от Jbrul. Аз точно така разбирам "гражданското участие" във властта - с работещи и ефективни механизми за контрол.

Постоянно следя темата, интересна ми е, вълнува ме, но не пиша, защото честно казано, не виждам смисъл да се обяснявам и аз за неща, които вече много пъти са казани тук, но все има не разбрали. Надали и аз ако ги напиша, ще вземете изведнъж да ги разберете. Обаче на моменти ми писва от това празнословие, което се носи от някои потребители, от това извъртане на факти, правене на две и половина и т.н. Защо не можете да водите дискусии без да се напъвате постоянно да се изтъквате как сте най-прави, най-велики и изобщо по-по-най? Не виждате ли, че постигате обратния ефект? Все по-смешни и глупави изглеждате. Никой няма полза от това. Нека водим една възпитана дискусия, моля ви. То вече започна да става трагикомично....
« Последна редакция: Март 14, 2013, 16:07:29 pm от jam »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Миме, личи си кой спи като пише :oops:
Сикс, тва мисленето е трудна работа бе :wink:
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
е в САЩ да не би да нямате партии? кандидатите за сенатори и президенти да не би да не се избират и подкрепят от двете основни партии, дето са си се същите от 100 години? да, знам, че има и екзотични кандидати. суровата реалност е друга при вас.
кандидатите ви се избират от единствените две партии и най-вече - от едрия бизнес.

аз пък точно системата на САЩ не бих искала никога да видя в България.
Ooo, Jam въобще не е така. И аз мислех преди като теб, докато не я и поизучих системата и е умно измислена, но проблема е не в изборната сиситема, а във финансирането и лобизма(което като са я измислили го е нямало). Ако се забрани външното финансиране и лобизма, системата би била идеална, това и е проблема, а не как се избират кандидати. Обаче пък партия е много фиктивно понятие тук. Те и затова са две основни ( има много малки дори и комунистическа мсиля, че има), но кандидатите не спазват партийна линия, а обявявенето че са от една или друга е малко като пожелание, общо понятие накъде седи този кандидат наляво или надясно, но има тъмно сини и тъмно червени и такива, които са в средата. Клнтън например си беше в средата и работеше добре с републиканците. За повечето закони обикновено вотовете са разбъркани. Точно онзи ден републиканци критикуваха по име други републиканци в конгреса. Партията е с вързани ръце, щото те не решават къде да се яви някой на избори, а решава самият човек и ако иска да излезне на избори и спечели като се е обявил за нещо, партията не може гък да му каже да си смени гласа. . Затова хората гледат как е сласувал техният кандидат за нещо, а не само от коя партия е обявил, че ще излезне на избори. Щото това е много бошлав работа. Решаваш и казваш, че си еди какъв си, ако си сметнал, че неинформираните гласоподаватели в района ти има вероятност ако не са ти чували името да гласуват за теб по името на партията.
Освен това хората имат глас за президенстската кандидатура от дадена партия. Приерно аз гласувам в първичните избори на демократите, догодина ако ми скимне мога да гласувам в първичните на републиканците.  Нямам нужда да съм регистриран демократ или републиканец, за да гласувам там, понеже гласуването е отворено за всички.Но товане знам дали във всеки щат е така.
После като гласуваш за представител гласуваш за име по оделно за всеки, който ще взлезне там.Всеки район си гласува за неговият един единствен представител и си го следи дали е гласувал така, както те искат. Не като в България в зависимост от гласовете има квота и листа и я запълват по бройки спечелени гласове за тази партия в този район. Пълен абсурд,който не води до никакъв контрол от страна на гласоподавателите над тези хора, щото като си имат любимци, утре просто ще ги преместят да са първи в листата на друг район и пак ще влезнат в парламента.
Освен това има разделение на 3те основни власти - това което в България го няма. У нас който има мнозинство в парламента съставя правилтество.  Това им гарантира точно никакъв контрол от страна на парламента.

Рециклираното при нас се хвърля заедно в една кофа (хартия, палстмаса, стъкло, ламарина) и го разделят после,а до колкот разбрах така е и в България.
« Последна редакция: Март 14, 2013, 16:21:38 pm от Bobbie »


  
*
Боби, благодаря ти от сърце, че разясни подробно за какъв "граждански контрол" у нас съм се размечтала, не от онзи ден.
И сега ако има неразбрали за какво говорим - евалата!!! :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Ами, Гане, може, за някои може и да е трудна, не отричам. На мен не ми е. Но пък то и до желание опира.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!