0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

м-и - както казват французите - J'ai déjà donné, разбирай - вече се отчетох. Досега се надявах нещата да се променят, но....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Няма оправия.  :? Преди бях с единия крак в самолета, вече със сигурност съм с двата.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*
айде идвайте насам, ще си спретнем комунка на бг майки и бебета в центъра, където водя ади на "танци" има народни танци видях, така че и хорца ще можем да тропаме. имам място откъде се купува бг сирене, останалото е между ушите.
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Чудя се и се мая, само аз ли съм със сгрешени разбирания :?
Повод за това ми чудене: самозапалилия се Пламен, мир на праха му.
Ама редно ли е едно самоубийство, било то с някаква кауза да се дава като пример или да се превръща в героизъм. Едва ли не светец ще го изкарат, а и чета тук там разни коментари дето косата ми се изправя. Такива ли говеда станахме наистина и толкова ли изпростяхме, че да не можем да намерим по-нормални и разумни начини за протестиране или постигане на някакви цели. Вярно, че много от нас (включвам и себе си в това число) доста сме поизкукали - дали от изолация, че цяла зима не мърдам от вкъщи, дали от трудния живот, ама за момент дори не съм се замисляла да си драсна клечката. Освен това много ме мъчи въпроса: какъв пример аджеба се дава на децата? По телевизии насам, натам се тръби каква геройска постъпка е от отчаяние да се самозапалиш, ами тия нашите деца, ако решат че така се решават проблемите, страх ме е да си помисля какви ще ги сътворят, ако случайно решим да им откажем някоя играчка или ходене на лагер някъде или пък да се дрогират, или да правят секс на невръстната възраст от 12-13г.
 божееее, мислих, че само аз съм лудата, дето не мисли, че постъпката трябва да се героизира излишно.
Причини:
1, литрите, ама литрите кръв за Пламен можеха да отидат за деца, които не са избрали да се самозапалват или да умират, а са изтеглили късата клечка и трябва постоянно да им се кръвопрелива или да им се влива тромбоцитна маса
2, примерът, който дават е точнооо такъв - самозапалил се се издига в култ и сега като започнат пак някакви емо-истории, нищо чудно да се стигне до смърт на дете.
3, за мен герои са тези, които продължават да се борят, не избират смъртта.

Много ми е мъчно за Пламен и за неговия избор, но ключовата дума тук е избор. А някои нямат избор, ама никакъв и умират заради липса на кръв.
[/url][/url]
*
Аз съм третата луда  :?. Мир на праха му, но според мен това не е героизъм.
     
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Четвърта луда тук. Бях започнала да си мисля, че нещо аз не съм наред, като гледам какви неща са наслагали по Фейсбук.
« Последна редакция: Март 06, 2013, 18:47:31 pm от Bobbie »


  
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Четвърта луда тук. Бях започнала да си мисля, че нещо аз не съм наред, като гледам какви неща са наслагали по Фейсбук.
Ооо, водих спор с един простак там във ФБ и това беше повода да пиша тук, че за момент се почуствах аз нещо не в ред, ама явно съм си баш наред, ами просто разни хора, които дори правилно не могат да пишат са се самозабравили.
*
И моя мозък не ми го побира този акт. Какво е било моментното състояние на мозъка, на психиката на този човек. Опитвам се да си представя.
Обаче пък, разсъждавайки нещо не ми се получава.
Момичета знаете ли от къде тръгна Арабската пролет, а знаете също ли кой е символа на Пражката пролет. А това са само два примера, за които се сещам.
Мисля си върху това какво означава "саможертва в името на кауза".
Дали Пламен е герой или луд не мога да определя ... вероятно собственото ми тесногърдие или опита да не съм такава не ми позволява да застана на един от двата полюса.
П.П.Фейсбук така и нямам, та и идея си нямам какво се случва там.
« Последна редакция: Март 06, 2013, 20:19:25 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
аз също се зачудих днес защо има национален траур за човек, който се е самоубил. той протестирал ли е, издигнал ли е кауза, която е общо значима, та в този смисъл да представлява крайна форма на идеите на много хора. не съм сигурна, че децата ще тръгнат да се палят, но ...

питам се няма ли разлика между примерите на авалон и запалилият се човек във варна, но не зная достатъчно. в идия имаше национален траур за момичето, което беше зверски изнасилено и почина от раните си, но тя ясно беше обявена за символ на насилието над жени, което е ужасяващо в индия.

бог да го прости човека, от друга страна един такъв публичен акт докосва страшно много хора и има нужда от публичен начин да се говори и отработи този траур, въпросът е че не всички сме съгласни с начина да се постигне това.
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Не подкрепям в никакъв случай самозапалването на Пламен, но наистина не знаем какво е било моментното му състояние и изобщо какво се е случило, дори в личния му живот.
Понякога човек не вижда никакво друго разрешение - освен една толкова драстична мярка.

Нали не смятате, че "гадовете" така лесно ще пуснат кокъла и няма да намерят десетки вратички, за да доберат пак до властта. Пък изобщо не се надявам някой да бъде осъден за нарушения срещу България.
Вярвате ли, че със споразумения, преговори и "бла-бла" нещо ще се промени?
Аз "НЕ"

We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Аз пък си мисля, че е бил сериозно подлъган да го направи. няма да се учудя, ако е постановка развила се не по план и с фатален край. Не вярвам иначе нормално мислещ човек да се "жертва" за каузата и за благото на всички варненци. Няма вече такива хора...
Е, Ема, аз се надявам, само това остана.

И аз не знам, дали е бил в съзнание. Вчера се замислих, колко лесно е всъщност да пробуташ силен наркотик и да накараш човек да направи това, което не би направил иначе.

При всички положения се надявам да няма други самозапалващи се хора. Това е изключително болезнена смърт. Не споделих нито един статус за Пламен, защото ми е ясно, че човек с 80% изгаряне НЯМА как да оживее. Сепсисът е немимуем, вдишваш въглените на собствената си горяща плът, тези бели дробове как ще дишат без командно дишане?

Аз съм прекалено, чак болезнено трезво мислеща в тези аспекти, да не кажа идиот. Претеглям здравословно състояние, информацията, която знам за възможни лечения и тогава взимам позиция :oops:
[/url][/url]
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
защото ми е ясно, че човек с 80% изгаряне НЯМА как да оживее.
Всъщност за неговата възраст е към 50% шанса да оцелее с 80% изгаряния.


  
*
наистина ли някой е вярвал, че той ще оцелее?
не вярвам в конспирация - да е дрогиран и някой да го е накарал да се самозапали, но аз по принцип не вярвам в конспирации. ако имаше наркотици в кръвта му най-малкото щеше вече да се знае.

при всички случай жалко за човека и за близките му.

боби, писали сме заедно, чак невероятно ми се струва, но щом казваш ти вярвам
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Ами значи аз съм следващата луда, дето не одобрява този начин и такава форма на протест.
За мен герой може да бъде Теодора Захариева, защото въпреки че загуби битката с рака, показа как трябва човек да се бори за правата си. И ако имаше повече хора като нея, може би нямаше да са нужни такива "жертви".
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
защото ми е ясно, че човек с 80% изгаряне НЯМА как да оживее.
Всъщност за неговата възраст е към 50% шанса да оцелее с 80% изгаряния.

сериозно?
Как? Любопитно ми е? Как човек оживява с такова тежко изгаряне? четох за правилото на девятките, но още не разбирам. Той се е залял с безнин, предполагам и мускулите са били увредени+вдишването на пушек.

Наистина ми е любопитно, може и на лични да не спамим.

елена, аз не мога да проумея, как момче, толкова живо и обичащо живота по думи на приятелите му прибягва до тази стъпка.
[/url][/url]
На мен сравнението с Левски ми идва ту мач...Цял ден гледам телевизия,само за това говорят и са идеализирали образа на Пламен до крайност,а факти за битието му,има ли семейство,имал ли е лични проблемо допринесли за решението му да се самозапали,никой не казава.Допреди малко обяснявах на голямата ми дъщеря,че така не се решават проблемите,че трябва ад се бориш и т.н. Тя е във възраст в която много се впечатлява,каза че в клас момчетата се хващали на бас дали можел еи кой си ад си запали крака и разни такива щуротии..костата ми се изправи.Медиите яко са яхнали вълната и няма скоро да се спре..
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Не мога да го разбера този човек какво си е мислил, че ще направи със смърта си. Склонна съм да вярвам на варианта на Мими26, просто няма начин мислещ човек да се самозапали.
 Изобщо не гледам новини, детето иска телевизора да е пуснат и вчера гледахме "На кафе" първо пряко включване от отвличане, после за самоубийство на дете и как родителя го е приел(ей това вече така ме разстрои, че рев съм ревала). Днес мернах в новините изгорели 3 деца и убийство. Направо ми идват в повече и предпочитам да си пусна музика или някой чужд канал.
*
Преди години ми беше попаднала една мисъл /не помня чия/, че няма кауза за която да си струва да умреш. Беше в текст отнасящ се за религии, мъченичество и пр.

Аз като всички вас - съм съвсем обикновен човек, на който не му се умира. По никакъв повод. Това, че аз и вие сме мнозинството хора мислещи така и чувствайки се така по този въпрос обаче, не означава че онзи мааалък 0,000001% хора, които не са като нас нещо "не са у ред". Не значи, че способният да направи нещо, което мен ме ужасява като переспектива за мен самата е просто проява на ментално разстройство, ефект от някаква дрога, манипулация, подхлъзване от някого с гонене на определена цел...

Гледам последните дни това, което дават за Пламен - за живота, хобитата му, работата му, обеществените му позиции /заемани доста преди да изгори жив сега/ и виждам един много сетивен човек. Човек, чиито хоризонт е доста над моя личен и над вашия - също. Това - ние не можем да го смелим и оценим с рационалните си мозъци, математически интелект и два вагона прочетени книги... Не можем - защото това е състояние на духа и психиката, или го имаш - или го нямаш, но изобщо не е шизофрения. То не се придобива, не се учи, не е рационално, оттам - не може да ни бъде "разбираемо" и "обяснимо" на нас с вас. Когато състоянието на този човек ни е необяснимо - то и постъпката му ни е също толкова необяснима.

Чета ви и гледам как се опитвате да "рационализирате" една нерационална постъпка. Да измерите литрите кръв, с които този човек е ощетил други нуждаещи се, да му поставите диганоза подходяща за избора да умреш болезнено и мъчително, да си отговорите дали има конспирация в този случай... Да "оцените" ефекта от действията му върху децата си в едно бъдещо време и в крайна сметка - отново да се изпадне в отрицание. Аз откровено казано не ви разбирам в момента.
Ама защо имало национален траур за "този самоубиец"? Ама какво толкова бил направил - просто се самозапалил ей така "за спорта". Не е като преди да го направи да драсне един манифест защо го прави, че да е "по-смислено". Е..те тогава вече бива да има национален траур сигурно? Ако беше обявил, че се пали, защото не иска повече държавата и сънародниците му да бъдат това което са и да живеят както досега - би ли било различно за вас?

За мен въпросният Пламен /лека му пръст/ - извърши нещо крайно, за което малцина имат кураж и малцина са способни да направят заради вярвата си в нещо и убеждението си в нещо. Този човек - изкрещя по-силно от всички онези десетки хиляди по улиците и площадите: "Повече така не може и този път - няма да мирясаме!". Този вече мъртъе мъж, ни даде още един мотив да не мирясваме, дори формален, дори оспорим от най-различни гледни точки, но все пак наличен. Обаче ние - не. Ние пак сме вторачени в дребното, битовото, не щем да излезем от него, но пък искаме глобално всичко да ни се нареди. Докато си кротуваме, опъваме каиша и се възмущаваме как някакъв луд се запалил, че умрял, че чак национален траур пфффф безобразие нали. ;)

Разберете ме правилно. Аз не бих се самозапалила по никакъв повод. Ще си нахлузя бурка на половината дума - няма да си сложа главата на дръвника заради православната вяра. Ако избухне война - ще съм първата хванала пътя и няма и да се обърна назад. Бих държала сина си вързан и упоен по-скоро - вместо да го пусна да се бие и да умре за каквато и да било кауза...И повечето сте като мен и да, това е по-разумното мислене сигурно, така се оцелява. Само, че ако всички бяхме "оцеляващи" в тази държава и на тази планета - отдавна ние да нямаме държава. И нищо да не е мръднало напред на този свят, ако всички бяха като нас - "нормалните".
Да, аз не мога да проумея този човек, да аз няма и не мога да постъпя като него, да аз не усещам света по начина по който го е усещал той...

Но аз го уважавам, без дори да съм го познавала. Уважавам го не за начина по който умря, а за това какъв човек е бил приживе. Защото да умреш така и заради едната идея да има най-после справедливост за всички - е нещо достойно за уважение поне. Най-малкото, защото рядко има хора виждащи и усещащи извън "собствените си капаци", че да им запука поне малко за всички останали край тях. Та за мен лично - няма значение какво точно направи този млад мъж, а само ЗАЩО го направи. Помислете си и вие по този въпрос, но не изхождайки от самите себе си.


Спомням си началото на т.нар. "арабска пролет", спомням си много добре и коментарите у нас по повод "символа на протеста", в който се превърна кой? Превърна се един малд мъж, уличен продавач на зеленчуци, който се самозапали. Формалният повод беше, че е бил ударен на публично място от жена-полицай... Момчето разбира се умря, в бг-мрежата всички пишеха "ех, защо не сме като тях, ами сме такова заспало стадо...". Е, днес се пише...каквото пишете вие. Защото просто нещо, което не разбираме - непременно е грешно и сбъркано.
По турско...редица са случаите, в които хора са се разделяли с главите си по своя воля, за да не сложат фесове на същите тези глави /или забрадки жените/. Ами извинете, но по сегашната ви логика - тези същите са си били чисти самоубийци и идоти, чието поведение аз не проумявам, но все пак днес тези хора са в графа "нашите национални герои". Воглаве с лирическият герой Балканджи Йово, който е бил разчленен, с избодени очи и пр. "готини неща", само и само Яна да не иде в харема на някого...
Ще ми кажете сигурно: Ами да, ама тогава времето е било различно, били сме под чужда окупация, било е въпрос на оцеляване и съхранение на националната идентичност, да се постъпва така и затова е било по-смислено...
Нима? Сега къде е разликата от онова време, я си помислете. Разликата е в това, че врагът е "наш", а не "външен" - геноцидът е същият, ако не и по-безцеремонен, националната ни идентичност се разтапя в емиграция на талази... Няма нужда нашите синове да стават еничери насилствено - те доброволно, че и с нашето усърдно съдействие - хващат самолета към добрите училища по "белия свят", та барем да има кой да ни праща пари за сметките и за лекарства като /ако/ докараме до пенсия. Щерките - къде по местни, къде по чужди "хереми" ще се "пласират", които не успеят - ще блъскат като добичета, ама пак не у нас... Обаче, това някак ви се изплъзва в момента, притеснени дали децата ви ще решат да се самозапалят, ако не им купите нещо някой ден Али няма да го направят, заради постъпката на Пламен...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!