0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Трябва да се намери някой, който да се застъпи за хората, да даде пример, да осъдят най-накрая тоя и оня, дето са следствени и незнам си какви, за да стане ясно на обикновените хора, че има смисъл да се борят за правата си, че гласът им ще бъде чут...
Ще му се даде ли "мандат" на този човек доброволно, или ще трябва да си "вземе" властта със сила. Един такъв пример, за който се сещам е Ататюрк и генералите в Турция.


*
julia_m, след разсъжденията по въпроса, който ме мъчи, идва и следващият ми въпрос   :)

Как да изискваме управляващите да спазват закона, след като ние самите не го спазваме (визирам обществото ни като цяло)?

п.п. въпросът ми не е насочен лично към теб, а към всички  :)

« Последна редакция: Февруари 23, 2013, 15:09:37 pm от Мецани »
*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Мецани, напълно съм съгласна с теб.
Ние заминахме в чужбина не толкова от финансова гледна точка колкото заради едни такива на вид дребни неща, с които аз лично не мога да се примиря. По конкретно злобата у хората напоследък, излизам сутрин и комшии с които живеем в един вход от години едно добро утро не ти казват, отиваш в магазина и продавачката изпъшква отегчено, че си и прекъснал пушенето. Пресичаш улицата на пешеходна пътека и се молиш някой идиот да не те прегази и когато се случи някой да ти направи път му се кланяш едва-ли не. Преди няколко години насадих пред блока цветенца точно след три дни бяха изкоренени. На приятелката ми синът е втори клас и го бяха притиснали по-големи деца в училище и му взели стотинките и телефона, много се беше уплашило детето не искаше да ходи на училище. В групата на сина ми в детската градина имаше едно меко казано буйно дете, когато родителите повдигнаха въпроса госпожите помолиха да не се разправяме, защото той бащата бил еди кой си и еди какъв си... Мога още много да изброявам, но всички ги знаете тия неща. Та тези дребни нещица от нас зависят най-вече. Пък тия горе ги знаем що за стока са от години им гледаме театъра и им сърбаме попарата и ние сме тия дето да им покажем, че тая няма да я бъде, защото не е луд тоя който яде баницата....

 
*
julia_m, след разсъжденията по въпроса, който ме мъчи, идва и следващият ми въпрос   :) Как да изискваме управляващите да спазват закона, след като ние самите не го спазваме (визирам обществото ни като цяло)?

п.п. въпросът ми не е насочен лично към теб, а към всички  :)



А как да изискваме от гражданите да спазват каквито и да било закони, когато властимащите - демонстративно нарушават каквито там правила и закони се отнасят И до тях?
Аз изобщо не казвам, че и ние като общество и като граждани /всеки поотделно/ не трябва да се самоосъзнаем и да спрем сами да си правим живота и битието по-тегави отколкото са. Пък ние редовно това правим.
Но ако отнесем един семеен модел, към модела на една държава /коя да е/ - ролята на управляващите държавата е аналогична на ролята на родителите в едно семейство. Нашите деца - копират нашето поведение, ние сме тези, които им даваме пример. И както всеки родител знае - този пример не се дава само с думи, а и със съответните действия. Не става да обяснявам аз на Дани колко е лошо да се хвърля боклук на нерегламентирани места, пък пред него да си хвърлям отпадъците където ми е кеф и това съпроводено с репликата "Маме, ама да знаеш това е лошо да се прави". Не става да се плюнча как се пресича само на зелен светофар и на пешеходна пътека, пък в същото време да притичвам между колите, да прескачам мантинели влачейки го за ръка и пак да опявам как това "по принцип е лошо". Не става някой да ме търси по телефона, детето да вдигне и аз да шепна: "Кажи, че ме няма", пък после да му дръпна една лекция как е много лошо да се лъже... Не става, защото моето дете в един момент си дава сметка, че каквото и да му разправям - явно има изключения от "правилата" и то самото - също може да ги нарушава и като го направи - ще установи, че така на него му е по-лесно и изгодно да живее, вместо да се напъва да постъпва правилно. Ще ме лъже /щото какво толкова/, ще пресича не където трябва, щото "какво толкова и мама го прави, ама ей на - още е жива..."

Нашите политици и управленци са тези, които "задават тона" за цялото общество. И не само у нас е така. Те не ходят на работа, но ни опяват как ние не бачкаме достатъчно, те крадат и не плащат данъци, но ни обясняват как това е лошо и ние "не трябва така като тях". Те ни казват как, ако спазваме правилата - ще живеем по-добре, но в същото време ни демонстрират как те живеят добре /за разлика от нас/ именно неспазвайки правилата. Нашият г-н Президент има една хубава вила на морето, построена на ръба на едни скали. Не съществува каквото и да било изключение, в който и да било закон, допускащо тази вила да бъде на това място. По-незаконно строителство от това - здраве му кажи. Но вилата си е там, а този човек е на "Дондуков"2. Но на всеки гражданин в България иначе се обяснява, как неговата остъклена, или "усвоена" тераса е егати бруталното престъпление и безобразие...Помня как преди години още се забрани всякакво пушене на цигарки в държавни учреждения и какво гледахме всички? Поредна пресконференция, било в МС, било в някое друго ведомство, където "отговорните другари" най-безцеремонно пушеха пред камерите! Споменавам го не, защото е толкова важно, а защото и в най-дребните детайли "онези горе" ни демонстрират как не им дреме за каквито и да било закони, правила, норми. И това е така от години и се отнася за каквото се сетите.

Еми да, тогава и редовите граждани нямат и няма да имат грам мотивация "да играят по правилата". По една проста причина. Животът на всички ни е достатъчно тежък и сложен, спазването на правилата го прави още по-тежък и сложен в общия случай, без да повишава и грам качеството му. Подчертавам - в общия случай, не че няма и изключения. Но когато си свикнал вече, че огромният брой правила те ощетяват теб, вече "нямаш очи" и за онази част от тях, които малко от малко ти правят битието по-леко. Един елементарен пример ще дам. Като деклалрирам реалната кубатура на автомобила си в Общината, на базата на която плащам доста голям данък ежегодно - аз си мисля как с тези пари ще се позапълни някоя дупка по улиците, че да не си троша возилото. Това разбира се не се случва, попадам в трап в един дъжд, пръска ми се предна гума /хич не е евтина/ и реакцията на властите е: "Ти не си карала със съобразена скорост"  :lol: Та не само няма да ми платят гумата, която е на парчета, поради неподдържан път, не само няма да ми се извинят че съм си изкарала акъла, щото и детето си возя, ами и ще ми надрънкат акт, заради "наглостта" да карам с "цели" 30км. в час и неспособността ми да "сканирам" колко дълбок е трапът, който отгоре си изглежда като "просто локва". Та при тази ситуация - моят интерес е другия път да декларирам /за което има начин/ такива параметри на автомобила си, че поне да мина с по-малко пари за въпросния данък. Понеже отдавна се убедих, че и 20лв. да платя и 2000лв. да платя на година - траповете все си седят, аз все си чупя колата в тях и накрая - все аз съм си виновна.

По този механизъм ни "научиха" вкупом - да "скатаем" каквото откъдето можем. Понеже "награда за съвестно гражданско поведение" - няма. Има само още и още набутване и прецакване и накрая - логично да се запоита човек: "Бе аз ли съм най-големият бунак да му се не знае?". Може и да не е ПРАВИЛНАТА позиция и мислене това, ама вече не мога с чиста съвест да упрекна когото и да било в държавата ни, задето си е задал този въпрос...
« Последна редакция: Февруари 23, 2013, 16:18:04 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
julia_m, след разсъжденията по въпроса, който ме мъчи, идва и следващият ми въпрос   :)

Как да изискваме управляващите да спазват закона, след като ние самите не го спазваме (визирам обществото ни като цяло)?

п.п. въпросът ми не е насочен лично към теб, а към всички  :)
Jbrul, много добре го е казала - а как аз да спазвам закона, след като от всички страни примери и примери, как като не го спазвам, хем живота ми по-лек, хем по-спокойно ми е някак си :?  Тоя въпрос си го задава всеки втори човек в нашата страна, и даже не им трябва да си отговарят, хората просто си намират вратички и си ги ползват с удоволствие. И ние си плащаме данъка за колата в по-малка община - там е по-ефтин май и ние не се напъваме да си я пререгистрираме тук. Да не сме луди. Както каза Jbrul, защо  да се напъваме, като и наще гуми са се пукали по дупките.
Вижте частните болници - взимат си парите от държавата по договорите със здравната каса, ама от това раждането при тях не стана по-ефтино - визирам болниците в Пловдив. Знам че си имат разходите, ама все пак не е ли малко нагло да взимаш от две места пари за едно и също нещо :? Ама като има кой да дава, те защо да не прибират и не едно, ами пет крила още ще открие въпросната частна болница в Пловдив. И не само при болниците е така, ето приеха закон - ще субсидират частните училища и детски градини - всичко хубаво, ама от това дали таксите им ще понамалеят :? и дали качеството на образованието ще се запази ?
*
Jbrul, много добре го е казала - а как аз да спазвам закона, след като от всички страни примери и примери, как като не го спазвам, хем живота ми по-лек, хем по-спокойно ми е някак си :?  Тоя въпрос си го задава всеки втори човек в нашата страна, и даже не им трябва да си отговарят, хората просто си намират вратички и си ги ползват с удоволствие.
Не е така. Има хора, които искат и се опитват да правят нещата както трябва, но веднага биват окачествени като наивници и балами.


*
julia_m, малко извън обсъжданите проблеми в момента е това, но искам нещо да поясня относно частните болници.

Частните болници /като всяко частно предприятие/ - извършват качествени услуги и работят по реални /пазарни/ цени. Те в общия случай не си раздуват ценовите листи нереалистично, а просто НЗОК /поредният монополист у нас/ - нормативно определя нереалистични цени за дадени услуги. НЗОК плаща на коя да е болница /държавна, или частна/ - 400лв. за едно раждане. За да раждаш в еди каква си болница, с еди какви си лекари, акушерки, грижи за теб и бебето, апаратура, реаниматори, неонатология и пр. с високо качество - тези 400лв. не стигат. Не стигат, не защото болницата е "алчна и нагла", а защото всичко в тази болница което се ползва за една майка и бебе - се заплаща по пазарни цени, а извършената дейност НЗОК иска да я заплати по "цена дето така са си решили просто, щото повече пари - нямало". Частните болници /така беше и в моя случай/ си взимат тези 400лв. за едно раждане от НЗОК, а останалата част - родилката си я доплаща в брой. Така е не само за ражданията естествено.

Ако ти имаш кафене и доставчикът ти продава бутилка Кока-кола за 70 ст. /по-евтино няма откъде да я вземеш/, за да си на печалба ти искаш да я продадеш на клиентите си за 90ст. да кажем. Нормално. Ти имаш кафене все пак, за да правиш бизнес, не защото си благотворително дружество и от "добро сърце" да раздаваш безалкохолно на жадните. Така, ама има там някаква държавна организация, която ти казва: "Юле, тази "Кока-кола" трябва да струва не повече от 20 ст. бутилката. Не ни интересува нас какво и що - толкова трябва да струва, за повече - клиентите нямат пари. Ние от тяхно име ти плащаме 20 ст. за въпросната "Кока-кола" пък ти се оправяй както искаш, излизай на печалба както можеш...твой си проблем". Ти к'во праИш в този случай? Ми няма "Кока-кола" за 20 ст. просто, няма откъде да я намериш за толкова, то не е въпрос на желание все пак.
С болниците е същото. Държавните - извършват услуги, които не им се заплащат на реални цени и затова - постоянно тънат в дългове. Частните, извършват услуги, за които пациентите доплащат разликата между даденото от НЗОК - до реалната стойност на услугата.

Не знам дали ще се повиши качеството на образованието с приетите промени /едва ли/, но за мен е по-логично парите да следват детето ми наистина. Искам държавна ДГ - парите за Дани отиват там, не плащам нищо допълнително. Ако искам частна ДГ, дето таксата е тройна да кажем - държавата праща там сумата определена за детето ми, а аз ако искам и мога - доплащам разликата до исканото от въпросната частна градина. За мен пак е някаква помощ това. Иначе - ако искам частна ДГ, а парите за Дани могат да бъдат дадени само на държавна ДГ...ами значи, че аз като родител съм прецакана финансово - хем не ползвам държавна ДГ, хем по никакъв начин не съм подпомогната за таксата в частната. Пък децата ни имат равни права нали и всички плащаме данъци...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Ето, че и българите в чужбина ги интересува какво се случва в родината.
http://dnes.dir.bg/news/chuzhbina-ostavkata-boyko-borisov-13184629?nt=9
*
Ето, че и българите в чужбина ги интересува какво се случва в родината.
http://dnes.dir.bg/news/chuzhbina-ostavkata-boyko-borisov-13184629?nt=9
Разбира се, че ги интересува!  :D Та нали са българи в крайна сметка, какво значение има къде са в момента? /все не ми е ясно на мен как се стига тук до спорове от подобен вид, ама да не го захващаме пак/

Аз искам да попитам всички пишещи и четящи в този форум, утре ще излязат ли на протест в своя град?
Аз ще отида. И ще отида не защото съм наивна, романтична, болна оптимистка... Всъщност съм цинична повече, отколкото другите неща. Ще отида, въпреки че обявените след днешната среща искания - не се покриват 100% с моите виждания какво и как трябвало да се иска. Ще отида, защото и моят и вашият шанс да "отлепим от дъното", ако изобщо имаме такъв е сега. Защото, ако наистина сме народ, а не "мърша" - трябва да спрем да се държим като мърша, която вечно някой плаши, лъже и манипулира...
Ще отида на протест, защото нямам нереалистични очаквания какво ще се случи в България, ако протестите продължат и се постигнат обявените искания. Няма да се събудим богати, няма да станем "Шевйцария на Балканите", нито за едно нощ, нито за 1001-а нощи. Няма изведнъж да потекат пари, високи заплати и пенсии достойни за живот. Не, няма. Няма и токът да поевтинее /поне не веднага/, двойната сметка ще си я платя, ако не искам да ми дръпнат шалтера, както ще си ги платите и вие по същите причини. И въпреки това, ако всички излезем и откажем да се приберем, докато не стане това, което сме поискали - то поне мога да разчитам оттук на сетне на ШАНС за себе си, за детето си, за държавата ни, ако и да знам че нищо няма да стане по-добре от днес за утре. Няма да дойде "месия", няма по дърветата да вземат да растат пари, няма да карам "Бентли", няма да почивам на "Бора-бора". Да. И повечето от вас - също няма.

Ще отида на протест, защото днес окончателно се вбесих от укорителния тон на журналистите по разните там студиа, към представители на протестиращите и въпроси като: "Ама вие сега нали уж заради сметките за ток излязохте по улиците, ама сега защо искате промяна на реда, промяна в гнилата система, а?". Само дето след въпрсите не следваше едно дърпане на уши и: "Ма бива ли така, как не ви е срам?!".
Ами аджеба - искаме промяна на скапаната система, точно защото заради същата скапана система, безнаказаност и недосегаемост на политическите муцуни 24-а година вече - имаме такива сметки за ток. За т'ва. Защото за т'ва онкоболните ни седят без лекарства, докато съпруги и очинайки на н'ам какви държавни люде въртят далавери и си играят на "обществени поръчки" със същите тези лекарства. И за разлика от мен и вас - те ходят на Бора-Бора, за сметка на живота на Теди Захариева и още много като нея. Вместо да ходят в затвора нали...За т'ва "Зачатие" раздава ваучери на хора с репродуктивни проблеми и преговаря с клиниките за някоя и друга "спонсорирана процедура", за т'ва едни хормони не ни се полагат по НЗОК на все изрядните ни осигуровки..., а ония мазници горе ми блеят как трябвало да се раждат деца и как ние не раждаме деца от мързел да си ги гледаме. За т'ва фризьорката ми докарва на месец 4000лв., пък майка ми 1200 работейки на три места. За т'ва не само родителите ни ще виждат колегите си в пенсия да ровят по кофите, скоро ние ще виждаме учителите си в пенсия да ровят по кофите.

Ако "политическите муцуни" си останат същите и пак така недосегаеми за закони, правила и особено за нас - ще гледаме същото, което гледахме и досега. Гаранция. Аз да ви кажа - не искам да го гледам това същото. Искам поне да опитаме да стане друго и да сме наясно, че "другото" - няма да стане с вълшебство, но все отнякъде трябва да започне.

Та да ви кажа...има едно единствено нещо над което върхушката от всички цветове - няма власт и от което я е страх. И това нещо са няколко милиона души, които категорично отказват повече да й играят по свирката. На всичко друго те "ни намират колая" както знаем и нищо друго тях не ги плаши, пред нищо друго те не отстъпват и няма да отстъпят. Никога.
Има една много хубава приказка за българския народ, която често споменавам по разни поводи, та ще якажа и сега, че мисля подхожда на ситуацията, а тя е: "Всеки българин - орел...ама ято от орли няма". Та ви предлагам на всичките - да вземем "тия дни" да се обединим, "ей така за разнообразие от обичайното", да си надскочим разочарованието, цинизма, личните пристрастия политически и идеологически и да излезем на една "продължителна разходка" по улиците на своите градове. И да си седим там, докато онези не клекнат на това, което искаме от тях. Ако не го направим - аз не считам, че някой от нас после ще има моралното право да изреве за пореден път "егати скапаната държава". Мое си мнение разбира се.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*
Аз също ще отида.
Най-малкото смятам, че седенето и мърморене в къщи пред телевизора със сигурност не ни помага.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Аз не мога да отида, но иначе бих протестирала с останалите.
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Между другото останах изненадана от нещо, което мярнах някъде в нета, съжалявам, че не мога да цитирам източник, но пишеше, че в договора няма клауза за прекратяване на отношенията между ЕРП-тата и държавата 8O Как може такъв договор да се подпише, акъла ми не го побира? Не знам до колко е вярно, но ако е истина, то човека, чийто подпис стои под продажбата им е за затвор :x
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Гане, то и да има клауза тя е нещо от вида: "ако прекратите договора с нас - дължите ни всичко, което сме платили за покупката + всичко което твърдим, че сме вложили досега поне по 2...ако не е и повече". Т.е. реално си е като клауза - "не можеш да прекратиш договор". Пък кой да е подписал...все е някой от тези, дето сега пак полазват и се гласят да ни "управляват". И които ТОЧНО СЕГА дирижират всичките ни "медии" и "журналисти", да ни плашат какъв адски апокалипсис ни чака, ако не спрем веднага с тези "глупави протести и недоволство" ;) Щото видиш ли ти, така просто спъваме всичките им "неистови усилия и мъки да се погрижат за нас и нашето бъдеще". Ма на - прости сме и все неразбрали колко много правят за нас те бе! Жалко, че доста народ им се върза вече, като гледам.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Не знам, Ети, докато не отворят досиетата и не приемат лустрационен закон някакъв не вярвам да се променят нещата. Ето, протестите вече се промениха...
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
Между другото останах изненадана от нещо, което мярнах някъде в нета, съжалявам, че не мога да цитирам източник, но пишеше, че в договора няма клауза за прекратяване на отношенията между ЕРП-тата и държавата 8O Как може такъв договор да се подпише, акъла ми не го побира? Не знам до колко е вярно, но ако е истина, то човека, чийто подпис стои под продажбата им е за затвор :x

От два дни ровя из нета да намеря чии подписи стоят под тези договори-никакво инфо-никъде.Иначе и аз го четох това.
Иначе за протестите-там съм,то е ясно.
« Последна редакция: Февруари 24, 2013, 00:05:52 am от kisela_2000 »


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Няма и да намериш, засекретени били :?
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Аз до колкото видях, Милко Ковачев ги е подписал... :ask: Другото, което разбрах е, че е минало през 39-то народно събрание. Така, че солидарно и те са участвали в подписването...
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=165515

Ако е така-ето ги поименно.Правителството беше коалиционно,така че всички са съучастни
« Последна редакция: Февруари 24, 2013, 09:41:27 am от kisela_2000 »


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia