Далинда, аз изтъквам липсата на основание, а не практиките на лаборатории и лекари. Точно това обсъждаме, че се кара по инерция БЕЗ обоснованане на причините да се иска това от пациентите.
Защо трябва да си гладна и жадна? Как кофеинът ще повлияе на ТСХ, ТАТ, МАТ...? Тези хормони и антитела просто не се влияят от метаболизирането на храната. Впрочем това се отнася и за всички полови хормони. Само за изследвания на кръвна захар е нужно пациентът да е гладен.
Аз също имам хронично заболяване на щитовидната жлеза и години история с периодични изследвания в САЩ, където нито ендокринолози, нито лаборатории, нито Асоциацията на Ендкринолозите имат каквито и да било ограничения. Пациентът дава кръв по всяко време на деня, менструалния цикъл, преди или след хранене, кафе, или приемане на дневната доза левотироксин.
Иначе защо се чака поне 30-45 дни, за да се повлияе нивото на ТСХ от различна доза на синтетичния хормон?
Достатъчно са ни ядовете с откриване на отпималната доза левотироксин и поддържане на стабилно ниво на ТСХ, за да се съмняваме и утешаваме отгоре на това, че може би кафето или колата са "изкривили" резултатите. М-и беше споделила по-рано в темата, че се е изследвала всякак и действително няма значение. Моят опит е същият. И научно погледнато и осмислено, наистина няма значение.