Съгласна с
orchidblossom, че домакинската дейност като цяло, както и грижата за децата като цяло - у нас се приема, че се падат на жената "по подразбиране" един вид. Ако иска освен това - да гради кариера, да се вижда с приятелки и да прави и някакви други чисто женски неща (фризьор, козметик), да спортува, да отиде на кино, театър, концерт.... някак следва, че и това може, ама АКО, КОГАТО е свършила всичко по слугинажа у дома, с детето, че чааак тогава. Ама при тази постановка - денонощието следва да е доста над 24 часа, че да успеем наистина с всичко
(ако за едно-друго няма помощ отвън).
Мъжът междувременно преследва
своите жизнени цели , които освен ходене на работа на същия, включват още...Какво всъщност включват? Че и "горкичкият" не моЙ си преследва жизнените цели неогладен, пък не може сам да си изглади ризите (защо?), та следва и с това да се занимава "онази повлекана жена му", зер малко други задължения си има и без ютията и ризите му.
Лично аз побеснявах, когато си останах с детето у дома, баща му се скатаваше за всичко свързано с грижите по него и всеки опит за спокоен разговор с него по въпроса и, че не може така, особено с бебе като нашето, че аз не съм робот все пак, нито това дете съм си го донесла от майкини си...нещата завършваха с: "Аз все пак ходя на работа". Найс. Пък аз съм денонощно на курорт нали, това моето не само, че не е "най-важната и трудна работа на света", ами всъщност - не е и работа. Мнението на околните беше: "Еми така са мъжете, не се впрягай" т.е. абсолютно безкритично приемане на този вид поведение. Мислила съм, че ако средата като цяло (т.е. извън дома ни) - беше по-критична и нетърпима към такъв вид поведение, той самият не би се чувствал толкова комфортно да се държи така и да е толкова убеден, че си е съвсем ОК това неговото (освен, че просто му изнасяше де). При опити от моя страна да кажа, че другите мъже (бащи) не правят като него, ме контрираше с примери, че баш напротив - всичките с малки деца били така и следваше поименно изреждане. И най-тъпото беше, че всъщност - изброените (не малко мъже) - наистина правеха като него, въпреки че и те са с малки деца. Демек - пада едно масово "преследване на жизнени цели"
, пък мамите - опъват каиша с домакинство и деца и е "няма проблем". Тогава, наистина не успявах да се сетя за един татко, дето и двамата да го познаваме и да се държи различно от него в ситуацията. Ако се сетя евентуално - отговаряше се, че тоя просто бил егати смотльото и моят "гъзар" - не можел да бъде такъв смотльо като посочения, някак...не му е в природата и не му идва отвътре бре.
В онзи период - наистина ми беше трудно да си контролирам нервите момичета, ама спрямо "голямото дете".
Още се чудя как успях да не викам, да троша и да правя луди скандали, ами тихо и кротко се разведох с г-н "гъзар".
От дистанцията на времето...то, че самият той си е "проблемен" относно напъване, поемане на отговорност, която може да прехвърли на някой друг - така е. Но и "околната среда" доста спомогна проблемът тогава да ескалира до такава степен. Просто освен мен - нямаше никакъв друг "коректив", че да го сепне и замисли малко поне. Все ми се струва, че ако масово се сблъскваше с неодобрение на поведението си - щеше да се сапикяса овреме. Обаче нееее....то масово го жалеха как горкият трябвало да "свиква и да се адаптира към детето си"...обикаляйки барове и дискотеки за целта. Ма стресиран бил, пък явно ревнувал от бебето, време му трябвало да му се наместят чакрите, чудооооо. И ако беше само той така - просто нямаше да има компания с която да ми виси по барове и дискотечки по цели нощи, ама той имаше, не малка при това и от тази
мъжка компания - един нямаше без дете, някои от тях и с по две. И като им е споделял, че аз нещо недоволствам - следвало е потупване по рамото и: "Бе тя и моята мрънка, ама те така стават като родят, да не ти дреме, пък и къде ще иде с това дете вече...Ще й мине".
Чуден "приятелски" съвет, какво да кажа. Пък и къде да ида налЕ - първо в съда, после у нас си. След като така и така сама отглеждам детето ни - ми поне да е черно на бяло, че наистина го правя сама и толкова. Ай ще им се не знаят и "специалните" мъже и техните "жизнени цели".
И авторки като тая с парцалчето дето постна Меца - изкарват мен и моята реакция в описаната ситуация - ненормална и нередна държа да ви кажа. Как "съм си зарязала аз
женските ценности" и съм на мнение, че и аз съм човек...тцъ, тцъ - колко ненормално, какво безобразие и антиженственост. Дума да няма.
Това внушават и на други жени, те пък им се вързват.... Еми чакайте тогава да се промени мисленето и поведението по тези въпроси някога си.
На
м-и синчето е вече доста голямо и просто не е свикнало да бъде оставяно на никого. Тя едва сега прави такива опити и е нормално да има отпор от негова страна. Истината е, че ако и тя и бабата и дядото не "клекнат" на първото подлагане на джука и въх, сакън, ще му стане нещо на детето - детето ще свикне да остава у тях и с приспиване, след няколко посещения само и ще му харесва дори.
С Дани нямам такъв проблем, едно че е с майка ми от болницата още и му стига, че тя е с него, а дали са у нас, у тях, на вилата и пр. - не е от значение. Но просто го няма моментът, че ако И аз не съм там - това е трагедия и проблем за него. Както за много неща опитвам да кажа от самото начало на темата, че както го свикнете от бебе - така си върви и нататък и това е едно от тях. Като от началото зададете "норма" за нещо си, в бъдеще е все по-трудно да я промените тази "норма", ако и да виждате, че създава проблем.