Меци, залепянето на Жорко за баща му вечер - аз също определям като нужда на детето да си общува с него точно. След като не го вижда цял ден и има едни 2 часа вечер, за да бъде с тати - ще предпочете него пред теб, нормално. За мен въпросът е не кого ще предпочете, а КАК ще се държи с предпочетеното лице, все едно кое е то. И не само Жорко де, ами всичките.
Дани например, се държи по същият обсебващ начин и незачитайки ничии лични нужди и пространство (както го прави с мен) и с баща си и с баба си и с приятелка, която ми е дошла на гости. Аз през цялото време говоря за "маниер на поведение" (не знам как по-точно да го кажа), а не за някакви чисто обективни причини и обстоятелства, провокиращи въпросното "лазене".
Да, мисля че ако ходех на работа до 18ч. примерно, пък през това време Дани ходеше на градина - бих имала същите притеснения за прилепчивостта му и ги имам. Т.е. на мен не ми се налага да мисля по темата, понеже го знам просто.
Дани все пак ходи на градина и то доста време вече, а като се прибере - вихрят се същите номера, по същите въпроси, които и когато не ходи на градина. Пак "отказва да ме разбира" за точно определени неща, особено пък за спането
Дали съм си стояла аз цял ден в къщи клатейки баджак, докато той е на ДГ, или съм си вършила работа - за мен няма никакво значение по отношение на притесненията ми свързани с неговото поведение просто.
Не знам защо ти е толкова неразбираемо, че при Дани ме тревожат разни прояви сами по себе си, а не защото видиш ли аз съм супер лигла и егоистка и ако не беше да си щадя собствените нерви - един вид даже нямаше да забелязвам нещата, за които говорих по-горе. Както и че този му вид прояви - не зависят от обстановка, конкретно лице, "дневният му ред" - те са константи и той само задълбава още и още в тази посока. Ни минава, ни утихва поне...
Мисля си и друго по зададеният от теб въпрос. Ако аз, ти,
м-и - просто нямахме възможност да си седим с децата толкова време у дома и да им се взираме в "периодите", а бяхме тръгнали на работа, с нормирано работно време преди две години още - децата ни щяха да са си "надживели" доста от "периодите". Защо си мисля така? Ами защото, когато човек е поставен в ситуация на неизбежност (трябва да си оправиш къщата, да си легнеш нормално, да се наспиш
нормално, да си адекватна на работа на другия ден...) - не седиш да кършиш пръсти, да размишляваш на дълго и на широко и да оправдаваш всякакви безумни прояви на детето си с вездесъщата му нужда от... (попълни произволно), ами просто му налагаш едно, второ, трето, пето, баш както миенето на зъби и ръце. Налагаш - понеже иначе не е възможно да функционираш ти самата, нито семейството ти. И "незнайно защо" Меци, децата (наборчета на нашите), чиито майки тръгнаха на бач отдавна и по тази причина - въведоха ред за куп неща, за които Жорко и Дани пържат мен и теб редовно - просто не са доживявали такива "периоди" със своите деца.
От което аз си правя простият извод, че ако детето има пореден "период", то го има защото ние го допускаме, а не защото може и да го няма. Колкото и някои неща да са ген, характер, някои деца да са повече склонни към дадени прояви - то при всички деца, разни "вредни навици" се избиват с налагане от страна на родителите, не с обяснения, въртене на пета, чакане да му минело и пр.
Като седим и си пишем по въпроса аз, ти,
м-и и още няколко майки като нас, дето ядем едно и също дърво от децата си, ми да, излиза че то така си било нормално, щото и моето и твоето и техните правели така. Като седнеш да си говориш обаче с майки, чиито деца на по година и нещо са тръгнали на ясла, пък мама се е върнала на работа, гледа дете, върти и къща и не моЙ просто да си позволи нашето втелясване по тези въпроси - тези майки ще ти кажат, че хич не е нормално нашите три годишни да правят така. Техните три годишни - не го правят, а пак са щастливи, обгрижени, нетравмирани и пр. Техните майки просто - не са имали възможност да седят 24/7/365 с отрочето и да се филмират сами колко точно е спешъл същото и неговите нужди. Ами са ги пратили да си спят сами в леглата с цената на седмица рев всяка вечер и въпросът е приключил.
Аз самата, оставайки си у дома с Дани толкова време, единствено с идеята, че така ще съм по-добра майка за детето си - много време приемах тормозът му спрямо мен по всякакви въпроси с нагласата, че аз все пак точно за ТОВА си останах у дома. И след като единствената ми работа е да си гледам детето - то следва благо да търпя всичко, което ми сервира, един вид - това работя в момента. Все едно да търпиш кофти шеф и колеги, ама търпиш, работиш си и толкова - трудно, лесно, с нерви, без - така се прави просто и точка. Преди време ми се струваше нередно дори, като ми мине мисъл колко много ме уморява с едно, или друго, че имам нужда от малко въздух и пространство, колкото и да го обичам, колкото и през повечето време да ми е радост и удоволствие да се занимавам с него... Сепвах се чак от такива "еретични мисли", та подскачах и тръсвах глава да ги разкарам.
Започвах сама на себе си да трия сол, как не ме е срам, не стига че имам такава възможност, ами аз тука ся...мрън, мрън. И хайде зареждай търпилката наново и стискай и чакай да си минело. Вместо да ми хрумне, че ако не мога да си избирам шефът и колегите, то детето си мога да моделирам някак, в някаква степен, за някои важни неща, та не само мога, ами е логично и редно да го направя. А не това, което аз направих - то да "моделира мен" и да ме прави на луда нон стоп, че имало било нужди. Неприкосновени.
Моята си грешка във възприемането на цялата ситуация, която сега виждам е следната. Въпреки, че си седях в къщи с Дани и друга работа нямах, освен да се грижа за него - биваше да гоня такава организация на живот, такова изграждане на навици у него, все едно имам и друга работа. Или ходя на работа. Разбира се, че малко от малко под условие, след като сме си в къщи и заедно нон стоп и не работя реално, но все пак. Не да допусна 24/7 животът ми да е пряко подчинен на неговите капризи и хрумки. Да му удовлетворявам нуждите - да, да му подгъзувам обаче от-до (както направих) - не. Няма нищо нередно и майката останала си у дома, да гони същите цели във възпитанието на хлапето си, каквито и майката върнала се на работа сравнително скоро след раждането. Не следва изобщо да си казваме: "ами все пак ти си седиш в къщи, друга работа нямаш и затова - просвай се по очи и да те гази там както свари". Аз обаче съм си казвала подобни неща, та се намираха и немалко хора да ми казват : "Да, да точно така трябва". САМО по тази причина, че не съм се върнала на работа. Ако бях обаче - и моето възприятие на ситуацията и това на околните става коренно различно. За една и съща ситуация все пак става дума.
Сещам се за лафът на една приятелка, която скоро се върна на работа, след раждането на второто си дете и седмицата преди да започне пак ми казва: "Оххх веднъж да се върна на работа, че да си почина".
Всички на масата прихнаха да се смеят на изказването й, ама аз чудесно я разбрах и хич не беше случайно объркване на думите.
Дразня се на околните, които никога не са гледали деца, или не са ги гледали така като нас с теб, че отстрани нашето им изглежда като "баси пикника" и лежачката и не го крият дори. Но като се замисля, аз несъзнателно - не реагирах на сумати чекнежи на Дани за какво ли не, считайки, че не е редно като не работя и друго сега - да имам свои нужди, време, да се чувствам и аз добре, не само той, че има изобщо опция и на двамата да ни е ОК... Не, че ми е пукало "какво ще кажат хората", ако опитам, по-лошо - аз самата си внуших, че не е редно да опитвам.
Ако се замислиш, дали аз сега ходя на работа от 9 до 5, или не ходя, когато Дани посещава ДГ - няма значение по отношение на неговите прояви "след работно време". Има дотолкова, че като взема въздух 8 часа и без друго дебелите ми нерви и дълбоко търпило стават още по-бездънни. Поради което още повече оплесквам нещата, вместо да ги оправям малко по малко. Много по-разумно и адекватно би било от моя страна, да реагирам на ситуацията така, все едно всяка сутрин трябва да го изпратя на ДГ и после да ида на работа и да съм адекватна на работното си място, нищо че за момента не ходя на работа. Защото Меци - то това с моето неходене на работа няма да е безкрайно, отделно, че не е и баш да не работя от година насам, просто нямам нормирано работно време. Може и да започна работа с нормирано такова, всичко може. И тогава к'во праИм, когато детето все така ще си се държи? Обяснявам, че вече не може така, щото мама е на бач, той казва ОК, взима си партакешите в 20ч., ляга си и си заспива?
Може, в някой от розовите ми сънища... Реално - едва ли.