Мецани, аз поне не се сещам за много неща, които бих направила на 20, а не бих направила сега (на 34). Или съм била супер отговорна на 20, или съм адски безотговорна на 34 - не знам.
Разликата е там, че на 20 да кажем по-често ми се ходеше на дискотека, сега е по-рядко просто, но ходя и сега. И като ходя - не ставам по-лоша майка заради това. Или защото ми се прави секс и го правя, или защото ще скоча с бънджи, ако ми се скачаше... Когато съм била на 20 не съм имала по-малко нужда от време за себе си, сравнено със сега. Тогава нямах дете, учех и работех и тези неща заместваха (като разход на време и енергия) сегашните ми занимания с Дани. Но ако преди - работното ми време все пак имаше край, както и изпитната сесия и се намираше време и за мене самата, сега с дете - това става по-трудно и по-рядко. Да, знам че е нормално да имам много по-малко време за себе си. Но "много по-малко", не е като да го нямам ИЗОБЩО, а при мен се получава именно това. Пък се получава, защото когато детето ми е обгрижено отвякъде и няма никаква реална необходимост да продължава да ми скача по главата - то все пак скача по нея. Защото? Защото аз не съумях да му поставя никакви граници за нищо, разумни разбира се, не да го игнорирам.
Понеже Дани не само, че не иска да си легне сам в някакво нормално време и единствената ми опция е да лягам с него и да го приспивам, все едно е бебе на седмици, ако изобщо искам да легне. Има и друг проблем. Лягам, приспивам, цъкля се в тъмното едно 40 мин. поне, че да е заспал дълбоко (уж), ставам пак и по необясним за мен механизъм, той ей така както спи "надушва", че ме няма и става. До 30 мин. максимум. И идва там където съм. Ако директно си легна с него и не ставам повече - спи като пор до момента, в който аз се събудя на другата сутрин и стана. Да, ама докато си пусна кафе машината още - той е усетил и вече е станал след мен. Така Мецани се получава следното, че аз нямам и една минута, в която да съм хем будна, хем оставена на мира от него. Ами съжалявам, но мен това ме изтощава психически и то много. Понеже не е ден-два, седмица-две, не е период дето минава. Това е години вече и не не ми издържат нито нервите, нито психиката напоследък, чувствам се под обсада буквално.
Аз не съм някакъв върховен егоист, просто съм жив човек. В денонощието ми стигат едни 2-3 часа време за мене си, без постоянно цвърчене и лазене от негова страна, но това не ми се случва просто, освен когато е на ДГ (т.е. физически отсъства). И точно, защото не съм егоист и самогъзник - не го пратих целият август на ДГ (неговата си работи), че аз да съм рахат нали. Направих по-доброто за него - доведох го на село и стоим тука двамата. И той буквално ми "спря тока" от лазене, досаждане и тормоз, понеже нямало да спи без мен, нямало да стои и една минута без мен и без да съм пряко ангажирана с него и в невъзможност да върша каквото и да било без да ме е "яхнал". Не, не го считам за нормално поведение това.
Ако успея поне "битката за спането" някак и някога да спечеля - лично на мен би ми стигало, дори всичко друго да си остане същото, както сега. Има огромна разлика да си сложа детето в 21ч. примерно в леглото му, да пожелая "лека нощ" и в следващите 3 часа да кажем, да правя нещо си там, свое. Да чета книга, да си скубя веждите, да си говоря с някого, да правя секс, да се изкъпя на спокойствие, или да седя на тихо и да блея просто...все тая. Само, че НЕ МОЖЕ. Понеже аз се издъних жестоко по този въпрос със спането. Моя си грешка, но всеки опит да я коригирам завършва с все по-як отпор от негова страна, с много по-добро и осъзнато емоционално изнудване, сценки, драми и съответно - разколебаване мое да "натисна" и да не отстъпя каквото и да прави, защото може пък да му навредя някак с този натиск. Да го психирам и пр.
При опит д редуцира поне досаждането, когато е буден, за да не ме скапва толкова - пак ядец, щото и то си било нормално пък. Ей - направих му стаята, сложих и там телевизор, казах, че само на него вече вървят детски филмчета. Стаята му е на 2 метра от хола все пак, в който съм аз, той знае, че съм там, не е да мисли, че съм хванала гората. Искал детско, отивам, пускам му телевизора там, настанява се да гледа и при опита ми да напусна стаята е: "Ама ела сега тука да гледаш с мен". Обяснявам, че не мога сега, имам работа в другата стая, да сготвя примерно....не се приема. Излизам, до 2 мин. пристига където съм и лазенето започва по познатата схема, ще се смуче нещо от пръсти, но ще се измъдри все пак, за да се разправям с него.
Като стане ученик - ще е същото, ама по друга тема просто. Ще трябва и аз да седя с него да пиша домашни и пр., понеже ако не седя - той няма да ги пише. Не говоря да има нужда да му помагам с материала, а че и да няма нужда - ще ми се прави на чук и на тъп, само и само да съм вързана и аз над учебници и тетрадки. Пак ще отказва да ляга без мен и пак ще бъда принудена да лягам с него и да не ставам после, понеже като е на училище и трябва да стане рано - няма как да го оставя да виси с мен до сред нощ (както се случва сега понякога), понеже трябва да е наспан и адекватен на другия ден в даскало. Т.е. положението ще стане само по-кофти по тези въпроси сравнено със сегашното, няма да се оправи. Понеже това не е "самоминаващ си период", а са лоши навици, които само се затвърждават с времето. И в бъдеще - ще има само по-голям мегдан да ме рекетира с тях, а не обратното. Пък откъде съм сигурна, че е такава схемата ли?
Ами сигурна съм, защото аз родих доста по-късно сравнено с повечето си приятелки и техните деца са много по-големи от Дани. И виждам как тези, които на възрастта на Дани правеха това, което прави той сега по тези въпроси, правят баш същото сега, в 4-и клас!!! На тези деца, защо не им мина "периода" според теб? Нещо са дефектни ли? Всичките ли? Децата на онези ми приятелки, които бяха "лоши майки" и вкараха ред и дисциплина по основни въпроси още в бебешка възраст дето има една дума - сега имат следния вид ученици. Детето сяда само, учи, пише, мама проверява домашните, изпитва там по разните предмети и при затруднение вече с материала - помага, обяснява и това е. Пък другите майки дето бяха "бели и добри" като теб и мен - карат целия училищен курс за втори път от-до. Прибира се принцът/принцесата от училище и мама засяда 3-4 часа с него над бумагите и се почва якото късане на нерви. Блеене, мрънкане и рев как не му се четяло, измисляне на какво ли не, че да не се пишат домашните сега.... Класики. Опити за наказания, лишаване от едно, или друго любимо нещо се посрещат стоически от въпросното дете. Няма пък да уча сам и точка. И бързо схващат, че започнат ли лошите оценки в училище - мама капитулира и засяда наново. Дреме му на лапето, че като не учи това е вредно за него самото
"Ценността на знанието за успешно справяне в живота" за децата е нещо супер имагинерно, че да го осъзнаят, че да се притеснят, че да се освестят. Никакво желание нямам да я втасам и аз така с Дани след 2-3 години. Ако сега не мога да се наложа за някои неща, тогава пък съвсем няма да мога Меци.
И ако сега ми се ще да се наложа, за да имам малко време за себе си и да си пощадя някой и друг нерв, тогава въпросът ще опира до много по-важни неща, като образованието на детето ми. И съвсем няма да има мегдан да го карам да е по-самостоятелен, ако той отказва да прочете и два реда без да съм кукната и аз при него.
За последствията от "прехвърлената отговорност"...Аз също съм отглеждана до 2-годишна възраст от баба си, в Стара Загора, докато майка ми е завършвала в Пловдив. Докато навърша 14 години - ВСЯКО лято по 3-4 месеца бях във Вършец със същата тази баба. Нито тогава, нито сега мога да кажа, че съм се чувствала ощетена и пренебрегвана от майка си. Винаги тя е била най-близкият ми човек, върховният авторитет, винаги съм се чувствала безкрайно обичана и обгрижена. Ако някакви емоционални щети ми е нанасял някой - това е баща ми. Защото е пияница и докато живеехме с него - обичайно обстановката у дома беше изнервена и стресираща. Което има общо само с фактът, че той е калпав родител ( и човек) и никаква връзка с това, кой ме е гледал като бебе и имало ли е кой да помага на майка ми с мен, или е нямало. Противно на сегашните схващания, че бабите объркват децата - моята странно защо не ме "обърка". Научи ме д чета преди да навърша 5г., поради което много рано спрях и да досаждам на околните с искане да ми четат приказки, а си ги четях сама. Не станах лигава, не станах невъзпитана, не станах човек дистанциран от майка си ми баш напротив. НИКОГА никой не е седял с мен да уча и пиша от първия ми ден в училище. Нито съм гениална, нито съм извънземна все пак, че да съм някакво изключение. Просто наистина никой не се е "втелясвал" с мен и аз не израснах с понятието, че е нормално някой да го прави. Пък Дани расте баш с обратната представа, благодарение на мен точно.
Кого да упрекна за това? Бабите му ли? Ще ми се, ама няма мегдан, понеже не го отглеждат те, ами аз.
Казах го и по-нагоре. Според мен сега масово приемаме, че е по-полезно за децата - те да бъдат само с родителите си, просто защото масово няма друга възможност. По наше време е имало такава просто и масово никой не считаше, че с нещо ни вреди, ако не сме му овесени на врата и нервите 24/7/365. И точно защото сега НЯМА чалъм почти, да не сме ние нон стоп ангажираните с децата си - много по-резонно е да се полагат усилия, за да не бъдем обсебвани чак толкова от тях. Подчертавам - обсебвани, а не говоря за съвсем нормалната нужда от общуване на същите тези деца с нас. Има разлика между двете и то немалка. Има и последствия, ако обсебващото поведение не бъде парирано овреме, бива поощрявано и оправдавано всячески от мама и тати и ти казвам, че има, щото ги виждам тези последствия с очите си при по-големичките вече деца. Виждам също така и много по-редкият случай в днешно време - на пак толкова щастливи, но много по-самостоятелни в редица насоки деца, чиито родители обаче са поставили граници когато и за каквото е трябвало. Това са и по-хармоничните семейства апропо. В тях всеки има своето време, има и времето, в което всички са заедно, просто има баланс. И този баланс е много, много важен, моето драпане лично е да го постигна малко от малко. Нищо друго.
Хайде - аз имам едно дете само, да кажем, че на мен просто ми се струвало нещо си, ама то не бло така.
Стефи обаче (и не само тя) има две деца. Да, много сме говорили с нея по темата, тя и тук го сподели. Голямата й щерка е по природа склонната към прилепчивост явно, Стефи казва, че не е чак толкУ търпелива като мен и теб (да кажем), а ако този вид поведение беше наистина период - то нейната кака отдавна би следвало да го е надживяла. Да, ама не е, както и сама виждаш. И лазенето и тормозът по какви ли не измислени поводи и причини - не секват и не секват. За Жорко - не знам, но Дани категорично е подобен модел "по природа". И точно по тази причина, аз не искам повече да задълбавам "природният бъг" с родителско поведение и отношение, което стимулира този му вид поведение. Може и при Жорко точно - наистина да е само период, не го оспорвам. При Дани обаче не е това САМО. Няма ни един случай за каквото и да било в живота му, което да се е самооправило по логиката "период". Дори фактът, че имаше нощно хранене до 10-месечен е достатъчно показателен, колко се отнасят до него конкретно теориите, които сработват при много други деца ей така от само себе си.
Всичко, за което се "намесих" категорично и отказах да приема, че "ма то така си било с децата" - взе, че се получи добре и от раз. И по никакъв начин смея да твърдя - тези намеси не го увредиха, по никакъв начин. За съжаление обаче, моята увереност като майка не се пръкна също така от раз, ами я добих малко по малко. Поради, което пък - не реагирах за куп неща адекватно и своевременно и сега "бера плодовете" на собствената си липса на вяра в родителския си капацитет. Надявам се само, че оттук насетне - ще имам все пак време и възможност да коригирам сериозните проблеми в поведението му, още не са изтекли "първите седем", та дано не съм фатално закъсняла. Аз,
за себе си - нямам вече грам съмнение, че куп неща, за които и ти и други казват "ама нормално си е" са грешка. И то голяма.
Но това е за мен, според мен, за моето си дете. Нямам никакви възражения други родители, за своите деца да приемат това и онова за нормално, та дори и да им харесва, не да им тежи. Възприятията за всичко на този свят все пак са и много индивидуално нещо и аз го отчитам, когато обсъждаме подобни въпроси. Натъртвам пак - на
обсъждаме (дискутираме), не искам да излиза, че критикувам някого, съдя го, правя забележка и пр.
Може и да ти се вижда прекалено да го уточнявам във всеки пост това, но знам в тази тема точно - колко бързо става някой глупав скандал с фръцни и обидени и никак не искам пак да се получи така. Несъгласието ми с теб по разни въпроси - не е критика, а само несъгласие от моята си гледна точка, дередже, личен опит, индивидуални особености (мои и на детето), битово и "семейно" положение ако щеш + обективни наблюдения върху тези ситуации и въпроси при куп други хора и семейства различни от мен и теб. Нищо повече.