0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Момичета, моля ви които са преживели този кошмар да разкажат как разбраха, кога, тежка ли е операцията и винаги ли се маха тръбата?
Моята лекарка ми каза че в Турция имало някакви хапчета Метотрексат, които били за онкоболни и ако до 20ия ден след закъснението почнат да се пият, унищожавали плода за да не се стига до операция. Чували ли сте нещо такова? Моля ви споделете.
Извънматочна- винаги ли се маха и тръбата?
« Отговор #1 -: Юни 22, 2006, 20:22:39 pm »
Метотрексат се прилага и в България. Това е лекарство за химиотерапия - цитостатик и като такъв унищожава бързоделящите се клетки и ембриона в частност. Но не винаги може да се приложи.
« Отговор #2 -: Юни 22, 2006, 20:36:29 pm »
и тук се прилага - до колкото знам е скъпо и много изтощително за организма.
Не винаги се отстранява тръбата, това преценява лекаря.
Аз съм с коремна операция, но се прилага и лапро.
*
« Отговор #3 -: Юни 22, 2006, 20:53:59 pm »
little_rabbit
моля те обясни ми в кои случаи не се прилага и опасно ли е? И как така се прилага в България като не се продава по аптеките? Аз вече си помислих че това е някаква нелегална манипулация.
« Отговор #4 -: Юни 22, 2006, 20:55:40 pm »
Не знам, Касиел, нямам личен опит  :oops:

Чела съм в дира, че на едно момиче са й сложили Метотрексат и са спасили тръбата.
*
« Отговор #5 -: Юни 22, 2006, 20:58:52 pm »
Ох. Дано не стигна до него, но вече си го уредих та после да не чакам. Слагал се само първите 20 дни, не по късно. Другата Сряда ще ме гледат за последно на ехограф и ако не се види ембрион ще минавам към тези флакони.
Ако обаче не стигна до тях бих ги дала после на някое момиче за да си спаси тръбата.
« Отговор #6 -: Юни 22, 2006, 21:02:30 pm »
Цитат на: kasiel
Слагал се само първите 20 дни, не по късно.

Ето ти една причина да не се прилага винаги. Всяко лекарство, Касиел, си има и противопоказания. Лекарите преценяват.

Дано всичко се размине и имаш прекрасна маточна бременност!  :crossfingers:
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #7 -: Юни 22, 2006, 21:17:19 pm »
Ох. Дано не стигна до него, но вече си го уредих та после да не чакам. Слагал се само първите 20 дни, не по късно. Другата Сряда ще ме гледат за последно на ехограф и ако не се види ембрион ще минавам към тези флакони.
Ако обаче не стигна до тях бих ги дала после на някое момиче за да си спаси тръбата.

Касси мила дано дано всичко да е наред!!!!!!!!Надявам се да се види вече ембрион  и да не се стига до неприятни процедури!!!Успех !!! :crossfingers:  :crossfingers:  :crossfingers:
*
« Отговор #8 -: Юни 22, 2006, 21:49:14 pm »
Много сте мили момичета. Винаги трепна чакайки мненията ви и винаги действате успокоително. Сигурно още с куп неща ще ви занимавам до другата Сряда а и след това. Например днес правих и кръвен тест за бременност, а в Понеделник ще е втория. Сигурно ще искам мнението ви и за него.
ОБИЧАМ ВИ. :bighug:
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #9 -: Юни 22, 2006, 22:19:07 pm »
:bighug:  :balk_21: Ние сме с теб!!!
« Отговор #10 -: Юни 23, 2006, 06:56:35 am »
Много сте мили момичета. Винаги трепна чакайки мненията ви и винаги действате успокоително. Сигурно още с куп неща ще ви занимавам до другата Сряда а и след това. Например днес правих и кръвен тест за бременност, а в Понеделник ще е втория. Сигурно ще искам мнението ви и за него.
ОБИЧАМ ВИ. :bighug:

Имаш ли симптоми и какви?
*
« Отговор #11 -: Юни 23, 2006, 08:47:25 am »
Нямам никакви симптоми досега по-сериозни. Пия много вода но това може да е и от топлото.
*
« Отговор #12 -: Юни 23, 2006, 09:35:35 am »
Касиел, много е глупаво да си самоназначаваш лекарства /извинявай за думите /
Не съм чувала за този препарат, но ако наистина се ползва при химиотерапия - мила не е разумно да го ползваш...
Знаеш ли ,че дори на онкоболни химиото се предписва само след свикване на комисия...

УСПЕХ...
*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #13 -: Юни 23, 2006, 09:57:47 am »
Здравей Kasiel, aз съм с една извънматочна бременност и нямах други оплаквания като болка и пр. само прокървих (много тъмно кафяво), разбрах в 8 г.с. Отсраниха го с лапароскопия и след два дни бях като нова остава само болката в душата. Аз съм със запазени тръби.
Пожелавам ти успех, вярвам че всичко ще бъде наред. И моля те не си слагай сама диагнозите. Изчакай и ще видиш твоето сладко бебче.Стискам ти палци.
*
« Отговор #14 -: Юни 23, 2006, 10:44:22 am »
didon
аз не си самоназначавам лекарствата. Лекарката ми каза да намеря това лекарство ако имам познати да ходят в Истанбул.
*
« Отговор #15 -: Юни 23, 2006, 10:55:21 am »
kasiel, този препарат се използва и у нас при извънматочна бременност, но само под наблюдение, не си го назначавай сама. Доколкото знам преди това трябва да се установи къде точно е бременността затова може да се наложи да се направи и лапароскопия. Ако ембриона е на такова място, на което може да се изсмуче ембриона, например в края на тръбата може да го махнат и при лапароскопията и да запазят тръбата, ако не става, то лекарите ще решат дали може да се приложи този медикамент.
*

Danidan

• 1209
  • творец- щурец с малко щурче
« Отговор #16 -: Юни 23, 2006, 12:19:39 pm »
kasiel, аз не бих рискувала с това...защото незнаеш къде пък ще навреди.
Най-добре говори и с друг лекар.
Успех и дано всичко свърши добре!Стискаме палци!
« Отговор #17 -: Юни 23, 2006, 12:52:44 pm »
Ще ти стискам много силно палци да не е извънматочна бременност. Иначе на мен са ми слагали метотраксат. Аз бях с направление за болница със съмнение за извънматочна.  И т.к. беше в самото начало ми предложиха да ми направят диагностична лапароскопия на която се установи че наистина плода е в тръбата. Два пъти ми слагаха метотраксата. Слага се венозно като система поне при мен беше така. След първия път през няколко дни следяхме ЧХГ-то но то не падаше, даже леко растеше. За това ми вляха още веднъж лекарството. И ЧХГ-то започна да пада. По това време и кървях леко.Явно така се е чистило. Но искам да ти кажа че аз нищо не почувствах през всички тези дни освен големия страх да не ми махнат и другата тръба, т.к. съм само с една в слествие на предна извънматочна бременност, при която ме оперираха по спешност. След това направих цветна снимка и се оказа че тръбата е проходима. И опитите продължават.
Предопредиха ме за странични ефекти от лекарството като афти, но при мен нямаше проблем. Аз съм от Пловдив и бях в държавна болница. Нищо не съм плащала за лекарството само за болничния престой по 2 лева ли нещо такова беше. Наистина ти пожелавам от сърце успех. Дано да е нормална бременност.
*
« Отговор #18 -: Юни 23, 2006, 13:16:07 pm »
Nikita79
учудвам се тогава защо мен лекарката ме кара да го търся чак от Истанбул. Много интересно. Разкажи ми моля те какво представлява диагностичната лапароскпоия. Болезнена ли е , под упойка ли е и колко продължава?
*

Anonymous

« Отговор #19 -: Юни 23, 2006, 20:16:14 pm »
Здрасти Касиел,
аз също преживях извънматочна бременност преди месец. След 8 години опити за бебе, доктора ми каза, че немога да забременя нормално и се готвех за инвитро. По тази причина въобще не подозирах, че закъснението на цикъла може да значи бременност. Сега като се замисля имах доста симтоми, които обаче тогава не забелязах - много ме боляха гърдите и се уголемиха (но аз мислех, че е заради предстоящия мензис), гадеше ми се вечер (мислех, че е вирус), направих си тест - беше отрицателен. Постъпих по спешност в болница и до последно незнаех как ще мине операцията. Доктора ми каза, че ще започне с лапароскопия, но ме предупреди, че може да се наложи рязане през корема и отстраняване на тръбата. За щастие операцията беше лапароскопия и успяха да ми зпазят тръбата. Лапароскопията (диагностична или оперативна) се прави с пълна упойка, стои се два, три дни в болница и после ти дават 30 дни болничен. Аз се възстанових бързо и използвах само половината, но при всеки е индивудуално. Надявам се да имаш късмет и всичко да е наред.
Успех!