Блу, тук за съжаление достъпът до педиатър е ограничен - минаваш през джипито и това е.
Докторе, това значи ли, че 40+ температура е симптом на бактериална инфекция (АБ не би помогнал в друг случай)?
Аз лично
дете с 40 ( не изобщо, а с 40 градуса и повече!) траеща повече от ден, не оставям без АБ. Особено за деца под 3-4 годинки. За по-големи деца САМО ако имам пряк поглед и телефон за контакт, тогава оставям за наблюдение.
Ако четете повечко английски мед. "клюки" ще узнаете, че ВСИЧКИ гафове с менингити и тежки заболявания при деца в УК са се случили след висока т-ра и пренебрежително отнесъл се персонал към пациентите по повод ИМЕННО това оплакване, и без други симптоми в НАЧАЛОТО ( тоест, върнали ги от спешното, слагали вентилатор на деца с 40, чакайки лекар, "нищо му няма, вървете си", "грип" и други подобни дивотии в УК).
40 при деца, на практика, и в повечето случаи е = на:
( по честота от практиката ми)
* Ангина, пневмония, сепсис, отит, остеомиелит- тоест- инфекция извън контрол.
* Инфекциозна мононуклеоза.
* Уроинфекции.
* Редки заболявания, не толкова чести.
* Вирусни- но в рамките на разумната интерпретация- вирусно заболяване ( с МНОГО РЕДКИ изключения) с т-ра 40 повече от 1-2 дена, БЕЗ подобрение, е РЯДКО в ежедневната практика. ЗА да е вирусно. Пък и каквито и книжки да ни предлага Боби от Тексас. Естествено не говорим тук за редица инфекциозни заболявания, редки днес, но с класически ход на т-та описан по учебници, ако са нелекувани. Е, и за малария не говорим.
Упорита 40, при деца под 4-5 е почти в 50-60% от случаите ангина. Това, дали се вижда гной, или не се вижда- НИЩО не значи. Има значение общия вид на сливиците, дъха, стреп-теста. Има също значение как се движи т-та за деня, какви са стойностите една от друга, на какъв интервал са "вълните" с т-ра.
Както за пореден път се убедихте, и за съжаление, контрола на т-та при деца е от ключово значение! И с недването на антипиретици под 38, нещата по-добре не стават. Никой не се излекува по-бързо от това.