0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #20 -: Март 13, 2013, 15:24:46 pm »
Използвам брашно от просо, защото сме на безглутенова в момента. Като зърно не съм го ползвала, но предполагам, че ще става в манджи вместо ориз, булгур, елда...
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #21 -: Март 13, 2013, 15:30:50 pm »
ще пробвам и ще докладвам  :), ама да видим кога
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #22 -: Март 13, 2013, 17:53:35 pm »
Аз съм варила просо за гарнитура. Моя мъж не е фен на нетрадиционни храни  :D но не беше зле. Гледах някъде и десерт с просо, но още не съм правила.
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #23 -: Март 14, 2013, 12:42:25 pm »
Аз си правя закуска с просо. Сварявам го в прясно мляко докато се сгъсти и подслаждам с мед, става много вкусно.Ще ми е интересно и някоя друга рецепта с просо.
Още една закуска: Сварявам гречка(елда), след това, масло сирене и мед.
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #24 -: Март 14, 2013, 13:06:46 pm »
радост, в какво съотношение просо-мляко и колко време горе-долу го вариш?
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #25 -: Март 14, 2013, 14:22:41 pm »
Елдата я варя с кус-кус :)
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #26 -: Март 15, 2013, 11:46:06 am »
радост, в какво съотношение просо-мляко и колко време горе-долу го вариш?
За една порция:5 супени лъжици просо и 1 чаена чаша мляко,(толкова ми стига на мен)след като заври намалям котлона и след десетина минути е готово,просото набъбва и става гъстичко.Разбърквам за да не залепне в началото.Ако искаш да е по-редичко долей още мляко, всичко е на вкус.След това малко мед :D
Правя го понякога и като крем: Същите пропорций само ,че просото го смилам в кафемелачка и го сварявам ,но при непрекъснато бъркане с тел и отново мед след това.
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #27 -: Март 15, 2013, 13:23:13 pm »
радост, мерси много, ще пробвам и ще пиша :)
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #28 -: Март 24, 2013, 02:19:07 am »
в една друга тема, ми казаха, че тази рецепта им харесва и да я постна в рецептурника, тя е вдъхновена от печените зеленчуци, които сервират в слънчева Италия, та ето я

Салата от печени зеленчуци  с кус кус
много е лесна, всички я ядем - тиквички и патладжан, нарязани по дължина на гриления тиган. после ги нарязваш на дребничко, аз винаги слагам домати (сурови, но ако ти се занимава можеш и тях да опечеш), чесън (в къщи е на почин) и магданоз, зехтин и оцет или лимон (носи много на лимон). (аз ползвам един много дребен кус-кус, с големината на булгур) същата салата можеш да си направиш с киноа, елда, или булгур. дано ви хареса
« Последна редакция: Март 24, 2013, 09:48:57 am от StefiZ »
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #29 -: Март 25, 2013, 10:31:00 am »
Предполагам ,че ползваш арабския кус-кус,който се накисва (вез варене)
Аз правя подобна салата с риба тон,настърган морков,краставица и и домат на дребно,зехтин, лимон. :D
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #30 -: Март 25, 2013, 13:04:08 pm »
радост, не зная дали му казват арабски кус-кус, просто е много дребен, вари се пет минути и после се оставя да си поеме водата. мисля, съотношението е 1:2 кус-кус - вода.
сега се сетих ако не ви се занимава да печете зеленчуци - наскоро пробвах и много ми хареса настъргана на ренде сурова тиквичка, изненадващо вкусно и свежо е. аз обикновено ползвам тиквички с тъмна кора (не зная как се казва сорта), но мисля, че те са по-малко водни.

радост, да възможните комбинации са по типа "каквото има в момента в хладилника", ей такива "рецепти" най-обичам, че никак не мога да пазарувам и готвя по списък :)
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #31 -: Април 08, 2013, 19:49:55 pm »
А булгура и тази чиа, как ги приготвяте? И за елдата искам да попитам :lol: има такава, която е бланширана, тя ли беше за предпочитане?


*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #32 -: Април 08, 2013, 20:18:30 pm »
Чувала съм, че тъмната елда е печена. Коя е по-полезна не знам, но на мен светлата ми е по-вкусна. Тъмната ми горчи.
Булгур готвя с пиле или домати, както готвя ориз.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #33 -: Април 08, 2013, 20:52:17 pm »
Чувала съм, че тъмната елда е печена. Коя е по-полезна не знам, но на мен светлата ми е по-вкусна. Тъмната ми горчи.
Булгур готвя с пиле или домати, както готвя ориз.
Благодаря м-и  :bighug: явно елдата не е от бланшираните защото по-тъмната е от тях  :lol:


*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #34 -: Април 09, 2013, 09:01:09 am »
dess_dess, за чиа съм писала на първата страница :)
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #35 -: Април 09, 2013, 19:23:11 pm »
dess_dess, за чиа съм писала на първата страница :)

Ооо да, сега видях :bighug: Благодаря за споделеното  :lol:


*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #36 -: Август 24, 2013, 13:47:08 pm »
Ето и от мен една здравословна рецепта за кремче :)

1 авокадо
1 с.л какао
2 с.л кленов сироп

Безмлечен, без глутен, без захар.


*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #37 -: Август 24, 2013, 21:33:07 pm »
Ей с тоя шоколад се отслабва явно  :lol: Криси как е на вкус?

пп. Не се сдържах, извинявайте!
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #38 -: Август 24, 2013, 21:48:07 pm »
ЗАмени какаото с роькови и ще стане още по-здравословно :)
[/url][/url]
*
Re: Здравословни рецепти
« Отговор #39 -: Август 25, 2013, 14:26:37 pm »
м-и Учудващо е много вкусно! Самото авокадо нали има такъв особен млечен вкус, мазно е и наистина се получава хубаво. Не е е като истински шоколадов мус, ама мисля че е много добра алтернатива!

jasmin_veni дори незнам това какво е... 8O Сега ще погледна в Гугъл..:)

Още една рецепта за кекс, без брашно, без глутен, без мляко.

 Продукти:
- 1 голям лимон не третиран
- 150 гр захар
- 170 гр смляни бадеми
- 6 яйца
- 1 малка лъжичка коняк или ром
 За сервиране: горски плодове


сварява се лимона 2 часа  после се кисне една нощ в студена вода

смила се в блендер с кората но се махат семките предварително

смесва се със захарта  после с със смлените бадеми , 6 те жълтъка  и лъжичката ром

белтъците се разбиват с миксер и се добавят на три пъти като се смесва леко с дървена лъжица

сместа се сипва във формичка тапицирана с хартия за печене
слага се в затоплена фурна на 110 градуса 40 -50 мин

Подреждат се пресни горски плодове отгоре за окраса (малини, къпини, касис, ягоди)

За сервиране: 300гр горски плодове се варят с вода 10-15 мин и с 30гр. захар. Всеки индивидуално си залива порцията със соса.

Bon Apetit!
« Последна редакция: Август 25, 2013, 14:40:16 pm от Krisi08 »