Няма какво да чакаш, годинките летят много бързо. Ако стигнете до ин витро и решите да ползвате Фонда, една година само заповед ще чакате. Оттам нататък час за клиниката, пък да почнете, пък ако се наложи не дай Боже да отложите, пък изскочи нещо друго и времето отлетяло. Аз лично не бих чакала. Да, идва момент, в който просто решаваш, че трябва да действаш. Честно казано, учудвам се, че мъжът ти реагира така и с тези разсъждения за роднините и вероятностите. Такива гаранции, които той си мисли, че има - НЯМА!!! Тия неща не се предават генетично все пак. Това че родителите, братята, сестрите, стринките и чинките са имали деца без проблем, нищо не значи. Колко случаи има на вторичен стерилитет, двойката има едно дете, заченато без проблеми, опитва за второ - не става. Както днес всичко ти е наред, така утре се оказва, че нещата са се променили. Имай предвид, че при нас жените времето не работи в наша полза. На 28 години според мен изобщо не е разумно да си правиш експерименти и да седиш и чакаш. Казвам ти, понякога нещата могат от нищото да се закучат. Аз съм жив пример. Уж запушени тръби, идеален кандидат за ин витро, би следвало лесно да стане, ами познай. 3 процедури направих, за да забременея. Излязаха допълнителни проблеми, нови изследвания, чудене какво става. Късмет, че имах възможността да ги направя буквално една след друга /през 3 месеца, плащахме си ги сами/ и ми отне само година. Година от началото на процедурите. Иначе цялата борба с изследвания, диагностициране, обикаляне ми отне около 4 години. Не знаеш какво ти готви съдбата. Не чакай, може да съжаляваш.
Но се сещам нещо друго, което да направиш. Направи си хистероскопията и например направете още 2-3 мкс. инсеминации. По принцип при инсеминация се смята, че са необходими между 2 и 4 опита /дано не греша, на спомени карам/, за да има успех. Не винаги става от първия път. Освен това, ако няма други известни проблеми, т.е. уж всичко е наред - тръби, яйчници, спермограма, хормони и т.н., това се смята за неизяснен стерилитет, най-общо. В този случай, не се пристъпва веднага към ин витро, а първо се пробва с няколко инсеминации и ако не стане, тогава вече тежката артилерия. Неслучайно и по Фонда при неизяснен стерилитет, за да отпуснат финансиране на опит има изискване за 4 неуспешни преди това процедури АРТ - дали ин витро, дали инсеминации - няма значение. Т.е. преценили са, че щом уж няма проблеми, но не става по естествен път, е добре да се пробва първо с по-леките процедури и тогава вече - ин витро. Разбира се, не отпада секса в цялата схема
Опитите за естествено забременяване си продължават. Помислете над този вариант, бих казала, че е компромисен и разумен за момента. Инсеминацииите са по-евтини като процедура, могат да се правят на по-малък интервал от ин витрото и като цяло хем няма да сте загубили много време, хем ще сте правили нещо по въпроса, хем ще получите допълнителна информация как реагира организма ти, яйчниците как функционират и т.н. и не на последно място, няма да е толкова скъпо.