Времето не лекува тази рана, по-скоро притъпява болката и просто свикваш да живееш с това. При мен помагаше единствено действието по проблема. Никакви странични дейности и опити за разведряване не вършеха работа. Чувствах се добре, обнадеждена и оптимистично настроена само когато бях в процедура, когато правех нещо конкретно по въпроса, дали изследвания, дали някакво лечение, процедура - няма значение. Важното беше да знам, че правя нещо. Това за някои е убийствено и не казвам, че е правилно, напротив, при някои хора действа точно с обратен ефект, усилва стреса. Но при мен - действаше. В моя случай единствения начин да забременея беше с ин витро и просто няма как да седя и да се надявам да стане, ако не правя процедури. Може би затова, само това ми помагаше.
Разните му там мантри и положителни мисли не само че не ми помагаха, ами ме дразнеха и вбесяваха, ама то и аз съм малко особен типаж в това отношение. Не си падам по ала-бала приказки, обичам действието. Изпадала съм в много големи дупки, не исках да виждам никого, не исках да комуникирам с никого, особено с приятели с деца или не дай боже - бременни
Затворих се много в себе си, промених се, нищо не ми носеше радост. Но дори в най-големите си сривове не съм губила надеждата, просто си страдах, страхувах се, но не губех надежда. Вярвах и все още вярвам в медицината, в напредъка на технологиите и си казвах, че няма начин да няма начин, все някак щях да успея, щях да опитвам докато издържа финансово и психически. Разбира се, отчитах и конкретната си диагноза, според която уж имах голям шанс, но в един момент нещата пак не се получаваха и преди последния опит бая се бях отчаяла вече и започнах да се опитвам да приема, че може и да не се получи никога. Имах своите върхове и спадове, ту пълно отчаяние, ту еуфория..... Няма рецепта, момичета, това е истината. Всеки сам се преборва, за жалост в тая болка сме сами, колкото и да ми обяснява някой, че не било така - не съм съгласна. Дори и с цялата подкрепа от семейство, приятели, партньор, пак си сам. Защото никой, който не го е преживял, не може да те разбере напълно. Дори собствените ни мъже, които също преживяват тази болка, я преживяват различно. Затова, търсете вашия начин да се съхраните, защото това е важно. От тази борба, независимо какъв ще е резултата, трябва да излезем цели, иначе просто няма смисъл. Важно е да запазим вярата в света, в себе си, в околните. Стерилитетът променя, променя и то много, макар някои да твърдят обратното. Понякога към по-добро, понякога обаче си мислим, че е към добро, но след време се оказва, че не е съвсем така. Затова, трябва да се опитаме максимално да запазим отношението си към света, нервите, психиката си. Защото дори и след положителния край на борбата, животът продължава както винаги, няма цветя и рози, розови облаци и безметежно щастие. Светът не е спрял да се върти, само защото ние сме имали проблеми, хората не са станали по-съобразителни или по-чувствителни, само ние сме станали такива.
Извинявам се ако звуча мрачно, не искам да ви отегчавам или да ви настройвам негативно. Просто ми се иска някой от време на време да ги казва тези неща, защото са важни, много важни, а ние вглъбени в собствената си борба, понякога спираме да живеем и после обратната адаптация може да бъде трудна.
И все пак, не бива да губите надежда! Вярвайте, борете се, но и живейте!
Успех на всички и много, много, много се надявам съвсем скоро да си пишем в едни други теми