Здравейте,
На 28 години съм, а съпругът ми на 29. Преди 10 години бях оперирана от голяма киста, чрез лапаротомия махнаха заедно с кистата част от десния яйчник и тръбата към него. От тях почти нищо не е останало на практика. След операцията правена тогава съм нямала никакви проблеми с цикъла - 27-28 дена, не съм пила лекарства, хормони или добавки - нямала съм нужда и редовно съм си посещавала гинеколог за профилактичен преглед, цитонамазка и микробиология. Нищо притеснително не е имало до момента, в който започнахме опитите за бебе. Една година нищо не се получаваше, и тъй като съм само с цели ляв яйчник и тръба към него посетихме клиника за репродуктивно здраве. Изследванията за хламидии, микроплазма, уреплазма и гонорея бяха отрицателни, микробиологията също, идеална цитонамазка, спермограмата също беше добра. Наложи се цветна снимка- заключението беше хидросалпингс и стеноза, последва лапароскопия на която обаче единствената ми тръба се оказа здрава с добра форма и големина без сраствания, без хидросалпингс... но образуваща "коляно". Доктора не я е отстарнил, тъй като е нямало причина. Казаха ни, че това "коляно" не е проблем за забременяване и ни дадоха 6 м период на опити. Минахме и през фоликуметрия. При първата обаче не спуках фоликула, вторият път се видя течност и фоликула се беше спукал - доктора каза- имало е овулация. Хормонални изследвания също съм правила - ТСХ, МАТ, ТАТ, ФСХ, АМХ всичко в нормата- нищо притеснително.... но към момента бебе няма.
Какво бихте ме посъветвали- ако не настъпи спонтанна бременност в тези 6 месеца период на изчакване? И трябва ли още изследвания да се правят?