Eлена В, прочетох посочените два откъса от книжките: "Kiss Me" и "My Child Wont Eat" и определено ми харесаха. Бубулинке, препоръчвам ти да им хвърлиш по едно око, защото, ми се струва, че също съвпадат с твоите виждания примерно за храненето и развитието, които теми са засегнати във втората посочена книжка и са подобни на твоите думи:"Първо, не смятам, че децата трябва да се осредняват и да се плюнчат едни пръсти и разгръщат едни ОБЩИ таблици, кой колко трябва да тежи, расте, пика, плаче и яде в определена възраст... Второ, индивидуалния подход показва, че изхождайки от съставеното си до тогава мнение/наблюдение за съответното дете, педиатъра съобразява предписанията си за него...".
- и аз мисля, че всичко е относително - спрямо детето, а таблиците са просто за сравнение в каква насока върви бебчо. Това важи и за храненето. Например, бебо от втория месец мина на 4-тири часа хранене въпреки таблиците и желанието на доки - намаше начин да го храня на 3 часа - не че не опитах, но той просто не ядеше, а после все беше гладен и недоволен - от едно спокойно бебе се превърна в кошмар. Така че, си яде на 4-ри часа по 180 мл.(5 пъти АМ) и е доволен и наддава нормално. От скоро(6ч.АМ-10ч.АМ-12.30ч.пюре60мл.-15ч.АМ-19ч.АМ-23ч.АМ) храненето в 10 часа просто не го долюбва и пие веднъж по 60 мл. само, друг път по 100-130 мл., а понякога и всичко си изпива - еми , не го насилвам - колкото му се яде, толкова приема. Важното е да е спокоен, щастлив и да наддава добре.
Определено любовта лекува и от нея се нуждае всеки, особенно децата. И най-много ми хареса този откъс от първата книжка, свързан с майката, която не вземала бебчето си на ръце, когато плаче, защото педиатрите са й казали така: "I have heard the same explanation numerous times in less arresting circumstances: "I`d pick him up, only they say it gives them bad habits..." All mothers want to comfort their crying child, and will only be dissuaded if they are coerced or "brainwashed". And yet I have never witnessed the opposite scenario: a mother spontaneously letting her child cry and only picking him up because she is obligate to ("I`d let him cry, but they say it can cause psychological problems...")"
Бих искала да ви питам, какво точно се изследва за рахит - количеството на витамин Д и калция в кръвта ли и тези проби могат ли да се вземат от пръстчето или трябва от вената? Следващата седмица сме на изследвания и бих желала да ги направя на бебо, но тъй като е още малък, отказват да взимат кръв от вената.