0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #20 -: Януари 27, 2013, 01:36:17 am »
Блу, аз те разбрах какво и защо казваш. ;) За другите момичета ми беше уточнението всъщност, да не се шашкат пък те излишно.

Аз имам и друго за споделяне по темата. С този "Вигантол" малкият син на братовчед ми на 13 месеца се оказа с такъв рахит, че не ти е работа. Първо беше изключително кърмен, после поради форсмажор кърмата на майката спря от раз и мина АМ /към 11-я месец/, детето от раждането си ревеше денонощно... "Вигантол" - на корем и като кърмен и после на АМ. Най-после в София се сети някой да пусне специални тестове и се хванаха за главите и последва лечение. Детето едвам проходи на година и половина. Сега вече компенсира, скоро ще навърши 3г.
Та аз към този препарат имам лични резерви, поради което и му потърсих алтернатива, още като бременна. Да не говорим как го изтеглиха от пазара тук по едно време и пр. истории.

Та мили майки - цената си цена, колкото - толкова. Ама си следете отблизо децата и при кадърни лекари - другото вятър и мъгла, с чиста съвест ви го казвам.
« Последна редакция: Януари 27, 2013, 01:39:47 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #21 -: Януари 27, 2013, 09:53:50 am »
аз много се чудя на това с вит д-то, ако цялото северно кълбо е с дефицит, защо няма повече рахит, например?
Има, но вече тези държави са развити и почти го няма. Едно време е бил много рапространен и много повече в северните климати.


  
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #22 -: Януари 27, 2013, 16:04:07 pm »
...по-скоро с това дето лекарите те гледат все едно, че го убиваш, те навремето така са гледали и майки, които са си хранили децата повече от 4 пъти на ден и то с нещо различно от супа от сол и чесън ...
osi_14 osi_13 :lol: :lol: :lol:  - а, аз си мислех, че сега сме зле -  :lol: - хубаво нещо е историята...  :wink:

а, Жбрул, много ме кефи новото ти допълнение към подписа (нюхащата катерица) -  :lol: честито!  :D
« Последна редакция: Януари 27, 2013, 16:06:08 pm от rosefromstars »
*
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #23 -: Януари 27, 2013, 21:04:27 pm »
роуз, напоследък съм се зачела в едни книги, които между другото дават и история на педиатрията и положението е кошмарно, показва ти колко често "препоръките" са просто лично мнение, напълно неосновано на нищо, освен на идеите на някой си. аз затова имам два принципа за гледането на детето

1 ако на възрастен човек, когото обичам, няма да причиня еди какво си (което ме съветват) няма да го причиня и на детето си
2 чета препоръки основани на големи изследвания (сзо, педиатрични асоциации) и винаги прилагам т.1 към тях.

ако ти е интересно можеш да погледнеш тези книги, първите две са писани от педиатър, а втората е особено интересна ако се интересуваш от кърмене и въобще хранене в първите 6 месеца, но е по-скоро социално, политическо изследавне, отколоко книга за родителстване.

http://www.amazon.co.uk/My-Child-Wont-Eat-mealtimes/dp/1780660057
http://www.amazon.co.uk/Kiss-Me-Raise-Your-Children/dp/1780660103/ref=pd_bxgy_b_img_y

http://www.amazon.co.uk/Politics-Breastfeeding-When-Breasts-Business/dp/190517716X/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1359313379&sr=1-1
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #24 -: Януари 27, 2013, 22:04:04 pm »
роуз, напоследък съм се зачела в едни книги, които между другото дават и история на педиатрията и положението е кошмарно, показва ти колко често "препоръките" са просто лично мнение, напълно неосновано на нищо, освен на идеите на някой си.
За съжаление е точно така. Някои лекари, особено по-старото поколение ми прави впечатление, си прокарват идеите без никакво основание, но хората понеже са лекари им вярват, все едно е факт. Наблюдавам обаче, че дори и в България, по-младото поколение лекари много по-отговорно се отнася към твърденията си и гледат да са наясно със сибствените си аргументи, преди да препоръчат това или онова. Също и тесните специалисти обикновено са по-аргументирани. Това е обощаване, не всички са така разбира се, но за съжаление не рядко се среща.

За витамин д-то.
Имай предвид, че ти глеваш природно, не знам какво си, но човека нормално е бил  навън изложен на лъчите на слънцето и не е имал проблем с витамин д когато е бил само кърмен и е нямало добавки. Обаче ние сме много далеч от природното, бебетата ги покриваме да не ги види слънце, а ако ги види са с УВ  крем т.е. те няма как сами да си направят витамин д-то, който нормално биха си напраивли, ако ги бяхме оставили да си живеят като в каменната ера. Препоръките се сменят към увеличаване, понеже все повече и повече хора цъфат с нисък витамин д,който вероятно е от затвореният начин на живот.


  
*
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #25 -: Януари 27, 2013, 22:10:43 pm »
да, то и затова колкото по-насевер са отивали хората повече им е избелявала кожата, даже когато все още са живеели повече навън. затова съм съгласна, само споделям чуденки които имам и не разбирам. аз наистина мисля, че има много ненужни вмешателства, ама готвя, а не ядем сурови продукти вкъщи, просто вече започвам да имам нужда от повече доказателства. като бременна специално настоях да пия витамини, щото знаех, че съм в англия, слънце не виждам и може би съм дефицитна точно откъм вит д.

по повод вит д-то и докторите - идва да я преглежда вкъщи педиатър - бебето е на 2.5 месеца, спи, той идва, буди я и заключава, че тя е с понижен мускулен тонус, да пие вит д (това август месец в бг). аз казвам да, добре. питам си ушите. след две седмици пак я вижда и казва - ето виждате ли сега колко е по-жива и подвижна, това е от вит д-то.  :)

сега й давам комбинирани витамини, но не всеки ден, забравям просто.
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #26 -: Януари 27, 2013, 22:39:16 pm »
Отнасям се и ще се отнасям с уважение към лекарите, в частност педиатрите, тъй като признавам труда на хората, които за това са учили. Изхождайки от това, смятам, че тъй низвергнатото от вас "лично мнение" е по-скоро плюс, от колкото минус...Първо, не смятам, че децата трябва да се осредняват и да се плюнчат едни пръсти и разгръщат едни ОБЩИ таблици, кой колко трябва да тежи, расте, пика, плаче и яде в определена възраст... Второ, индивидуалния подход показва, че изхождайки от съставеното си до тогава мнение/наблюдение за съответното дете, педиатъра съобразява предписанията си за него...Трето, но не последно, ако прокарваш ПРОВЕРЕНИ практики и идеи, в това не виждам нищо лошо, тъкмо напротив...Това не означава, че приемам "на сляпо" всичко. Чета, интересувам се, но избягвам балканския манталитет "специалист по всичко". Моята докторка чете, интересува се, ходи по конференции и симпозиуми, против ранното захранване е, против сокчетата до определена възраст, "ЗА" кърменето и умерен хомеопат. Аз и вярвам, че предвид бързия растеж на сина ми, роден в зимния перид, тя намира за нужно той да приема допълнителна доза вит.Д.
Жбрул, качеството не мога да коментирам, не е от моята компетенция. Цената е ясна, че ще я платя, раздразнена съм от ненадейното и "отскачане" просто...Случая с рахита също не мога да коментирам, тъй като не съм била свидетел на нея. Радвам се, че всичко се оправя!  :)
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #27 -: Януари 28, 2013, 00:16:08 am »
буболина, нищо против нямам личното мнение на хората, нито експертното мнение на специалистите, когато е подкрепено от доказателства. тоест, от надеждна информация, а не от теории, градени в изолацията на нечии кабинет. най-надеждният начин да разбереш, че някой не става за педиатър е да ти отвори таблицата и да ти каже, е "детето губи тегло" и "сваля просентили", значи трябва бързо да се захрани, или както цитираният от мен педиатър ми препоръча да я поставя на диета със сокчета на 2.5 месеца, че да е "естетически по-пригледна", защото първите 3-4 месеца тя беше изключително на кърма и наддаваше с по кг и нещо на месец. еми познай, дали се върнах при него. за съжаление ние трябва да станем "специалисти" що се отнася до децата си, защото моят поне опит показва, че не мога да го карам на доверие. щом аз го хващам в елементарни грешки, когато става дума за хранене, как да му вярвам за по-сериозните неща?
много е хубаво, че си намерила човек, на когото можеш да имаш доверие. 
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #28 -: Януари 28, 2013, 00:21:40 am »
буболина, нищо против нямам личното мнение на хората, нито експертното мнение на специалистите, когато е подкрепено от доказателства. тоест, от надеждна информация, а не от теории, градени в изолацията на нечии кабинет.
Досущ като теориите, основа на съвременната психология и психоанализа :wink: Тях, обаче охотно приемаш и не оспорваш, тъкмо напротив - следваш ги. Интересно.....
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #29 -: Януари 28, 2013, 00:42:49 am »
Eлена В, прочетох посочените два откъса от книжките: "Kiss Me" и "My Child Wont Eat" и определено ми харесаха. Бубулинке, препоръчвам ти да им хвърлиш по едно око, защото, ми се струва, че също съвпадат с твоите виждания примерно за храненето и развитието, които теми са засегнати във втората посочена книжка и са подобни на твоите думи:"Първо, не смятам, че децата трябва да се осредняват и да се плюнчат едни пръсти и разгръщат едни ОБЩИ таблици, кой колко трябва да тежи, расте, пика, плаче и яде в определена възраст... Второ, индивидуалния подход показва, че изхождайки от съставеното си до тогава мнение/наблюдение за съответното дете, педиатъра съобразява предписанията си за него...".
- и аз мисля, че всичко е относително - спрямо детето, а таблиците са просто за сравнение в каква насока върви бебчо. Това важи и за храненето. Например, бебо от втория месец мина на 4-тири часа хранене въпреки таблиците и желанието на доки - намаше начин да го храня на 3 часа - не че не опитах, но той просто не ядеше, а после все беше гладен и недоволен - от едно спокойно бебе се превърна в кошмар. Така че, си яде на 4-ри часа по 180 мл.(5 пъти АМ) и е доволен и наддава нормално. От скоро(6ч.АМ-10ч.АМ-12.30ч.пюре60мл.-15ч.АМ-19ч.АМ-23ч.АМ) храненето в 10 часа просто не го долюбва и пие веднъж по 60 мл. само, друг път по 100-130 мл., а понякога и всичко си изпива - еми , не го насилвам - колкото му се яде, толкова приема. Важното е да е спокоен, щастлив и да наддава добре.

Определено любовта лекува и от нея се нуждае всеки, особенно децата. И най-много ми хареса този откъс от първата книжка, свързан с майката, която не вземала бебчето си на ръце, когато плаче, защото педиатрите са й казали така: "I have heard the same explanation numerous times in less arresting circumstances: "I`d pick him up, only they say it gives them bad habits..." All mothers want to comfort their crying child, and will only be dissuaded if they are coerced or "brainwashed". And yet I have never witnessed the opposite scenario: a mother spontaneously letting her child cry and only picking him up because she is obligate to ("I`d let him cry, but they say it can cause psychological problems...")"

  Бих искала да ви питам, какво точно се изследва за рахит - количеството на витамин Д и калция в кръвта ли и тези проби могат ли да се вземат от пръстчето или трябва от вената? Следващата седмица сме на изследвания и бих желала да ги направя на бебо, но тъй като е още малък, отказват да взимат кръв от вената.
« Последна редакция: Януари 28, 2013, 01:10:45 am от rosefromstars »
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #30 -: Януари 28, 2013, 10:54:13 am »
.
« Последна редакция: Януари 28, 2013, 10:59:34 am от Мишле82 »

*
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #31 -: Януари 28, 2013, 15:02:49 pm »
роуз, радвам се, че са ти харесали книгите или поне части от тях.
вит д изследвах на ади в токуда, защото кандиларов казаха, че им трябва венозна кръв, а токуда си й взеха от пръстчето. но в пкк се изследва калций, а вит д си се пуска отделно. например на ади калция си й беше в норма, вит д беше съвсем малко под, така че според мен има смисъл да се изследва отделно.

сикс, теориите на съвременната психология и психоанализа са изградени върху клинична практика, но също така, особено теориите за развитието са градени върху множество наблюдения на здрави бебетата и майки, не само на материал от пациентите. сега ще влезем в разговор за разликата между количествените и качествени методи за изследване, който не мисля е за тази тема. но ако някой психолог ти каже да не си гушкаш детето, моля те пиши ми, да го напсувам лично :wink:.

напоследък все повече неврологията и образните изследвания откриват физиологични доказателства за "теориите" , ако ти е интересно, ще ти дам книжки да четеш
« Последна редакция: Януари 28, 2013, 15:04:22 pm от Elena B »
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #32 -: Януари 28, 2013, 15:48:01 pm »
Благодаря ти, Елена В. Явно в различните лаборатории е различно - ще питам в тази, в която ще го изследвам. Още в болницата в картона на бебо пишеше, че калция му е занижен леко и сега искам да го проверя него, ако може и вит.Д-то. Дано да може...
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #33 -: Януари 28, 2013, 16:20:13 pm »
А, не, никакъв разговор няма да започваме, просто отбелязах нещо, което ми направи впечатление.
Книжки за отглеждане на бебета и деца не чета, имам достатъчно мозък и добре работеща интуиция, за да преценявам сама как да си отглеждам отрочето. То не се и иска кой знае колко, просто трябва да си познаваш и наблюдаваш детето, да разчиташ сигналите, които ти дава и най-вече - да мислиш! Иначе, благодаря за предложението :D
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #34 -: Януари 28, 2013, 19:06:44 pm »
но в пкк се изследва калций,
Няма калций в пкк. Пкк е само кръвни показатели  , червени, бели клетки, тромбоцити, хемоглобин, хематикрит и подобни. Калция е в други изследвания, тук се нарича метаболен панел, при вас не знам как е.


  
*
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #35 -: Януари 28, 2013, 22:54:51 pm »
съжалявам, моя грешка
*
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #36 -: Януари 30, 2013, 10:16:28 am »
Много е хубаво човек да може да разчита и да вярва на педиатъра си. Завиждам на майките, които са намерили такъв доктор в БГ. И двете педиатърки, които смених в рамките на 5 месеца бяха спряли да четат и да се образоват през 70-те години.
По темата - цените на всякакви детски неща - дрехи, храни, лекарства са абсолютно несъразмерни на средните доходи в БГ. И аз обмислям да давам витамин Д, защото тука през 2/3 от годината вали, ама не смея на своя глава...
*
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #37 -: Януари 30, 2013, 21:47:48 pm »
орхидблосом, дозите, които се дават 200-400 iu нямат познати негативни ефекти. това го четох на доста места, с цялата му условност. ако не искаш да даваш просто превентивно, направи едни изследвания.
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #38 -: Януари 30, 2013, 23:19:56 pm »
Много е хубаво човек да може да разчита и да вярва на педиатъра си. Завиждам на майките, които са намерили такъв доктор в БГ. И двете педиатърки, които смених в рамките на 5 месеца бяха спряли да четат и да се образоват през 70-те години.
По темата - цените на всякакви детски неща - дрехи, храни, лекарства са абсолютно несъразмерни на средните доходи в БГ. И аз обмислям да давам витамин Д, защото тука през 2/3 от годината вали, ама не смея на своя глава...
Защо не посетиш педиатър там където си? Или ако искаш попитай д-р Бърди. Аз не бих давала така на своя глава лекарство в чужда държава, но ти си знаеш.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Видяхте ли новата цена на Вигантол-а?
« Отговор #39 -: Януари 31, 2013, 11:20:33 am »
Мда, тук Бургас, в "Лина"-та не правят вит.Д, но правят Калции, серумно желязо, ЖСК и феритин, като взимат кръв от пръстчето на бебо. При нас калцият е в норма, но е в близост до долна граница (съгурно защото растем доста бързо - вече сме на ръст 63 см. и 7 кг. за 4-ти месец :) ), серумното желязо е близо до долната граница-12(от10-28), ЖСК-то е в норми, а феритинът е 50, което за 4-ти месец е ниско(от50-200). И така, май ще си останем на Вигантол и Малтофер още някой месец, както каза доки, но искаше и да види изследванията евентуално за да ги спрем...
« Последна редакция: Януари 31, 2013, 11:35:24 am от rosefromstars »