Няма какво да го питаш дали трябва, той по-добре трябва да знае, че е задължително, не да чака ти да му казваш. Понеже обаче ти сподели, че той тебе питал и явно не е наясно що е то профилактика
/това е недопустимо просто, всеки гинеколог трябва да знае/, моето мнение е категорично, че трябва да си смениш лекаря. Това с най-добрия в града сме го чували и чували. Не вярвай на слухове, а на факти. А фактите говорят зле за твоя лекар. Най-нормалното нещо, когато пациент отиде на лекар и поиска профилактичен преглед и изследвания, е лекарят да знае какви са те, а не да чака пациента да си ги поиска. Пациентът не е длъжен да знае, той затова отива на доктор.
Пак ще се повторя, че и момичетата преди мен ще поентя - ползвай презерватив задължително. Това ще ти спести много проблеми в бъдеще. Сега аз като веща по хламидиите
, ще ти споделя нещо. Веща съм, понеже именно заради хламидии на 24 години се оказах стерилна, необратимо. Единственият начин да забременя беше с ин витро. Отне ми 4 години и 3 опита. Казвам ти го не, за да те плаша, а за да те накарам да си помислиш много добре - трябва ли да рискуваш да ти се случи същото? Хламидията е заболяване, което в повечето случаи протича без симптоми и при жените, и при мъжете. Т.е. партньорът ти колкото и да е свестен, внимателен и т.н. може спокойно да е носител, без дори да е заразен, но ти ще се заразиш. Понеже много често мъжете са основно носители на бактерията, но не се заразяват, заразяват обаче партньорките си. Последиците са катастрофални, ако не се хване на време, а това както вече казах, става само и единствено с редовни изследвания. Няма друг начин, за съжалени. Веднага обяснявам защо е по-добре да се направи кръвно такова, макар Мецани вече да е обяснила много точно. При наличие на хламидия организмът изгражда три вида антитела - 1. за стара, вече прекарана и преминала инфекция /обикновено високите стойности тук дават сигнал, че вече е станала белята и са нанесени поражения/, 2. за налична, току що-започнала инфекция, която тепърва се разразява /в този момент ако се хване е най-добре, най-бързо се реагира и обикновено няма последици/ и 3. за налична вече активно действаща от известно време инфекция /тука е последния влак да се предотвратят щетите/. След определен период от време, ако не се хване инфекцията, тя сама отшумява, тогава стойностите при 2 и 3 спадат, а при 1 скачат сериозно. Стигне ли се дотам, това означава, че инфекцията вече е преминала на "горния етаж" на половата система, т.е. в малкия таз, а именно - матка, тръби, яйчници. Оттам насетне - връщане назад няма, инфекцията си става хронична, дори да спаднат стойностите /това може да отнеме години/, хламидията вече е направила непоправими щети - запушени тръби, сраствания около яйчници, матка и т.н. Това е необратимо, казвам го от личен горчив опит, наложи се да ми отстранят и двете тръби, които бяха толкова срастнали, че се бяха увили около яйчниците ми, залепени за задната стена на коремната кухина, чак по черния дроб имах сраствания. Това ти го разказвам за илюстрация на възможните щети.
Та да се върна на изследванията. Всички тези стойности, които описах се установяват само с кръвни изследвания. Другият метод с цервикална слуз, при който се прави ДНК тест за хламидии дава резултат само за наличие на прясна, активна инфекция. Ако вече е минала и са останали само антителата за вече прекарана инфекция, няма да отчете. Обикновено този метод се използва като допълнителен тест след направен кръвен такъв, ако има гранични стойности или съмнения при ранна инфекция, когато нивата на антителата тъкмо са започнали да се покачват. С две думи, направи си кръвен тест. Разбирам, че те е страх от игли и подобни, но мисля, че е оправдано да се опиташ да го преодолееш в името на здравето си.
Извинявам се за дългия и описателен пост, исках да бъда максимално подробна за да разбереш рисковете, които крие това заболяване. Подобни рискове има и при всяка полово-предавана или друга инфекция на репродуктивната система. Сега не ти е време за деца още, но и този момент ще дойде, затова трябва да си максимално отговорна към себе си, за да нямаш проблеми, когато един ден решиш да станеш майка. Може сега на дневен ред да ти е болката при секс, но това не значи, че не трябва да си обърнеш цялостно внимание на здравето. Потърси си читав лекар, ако трябва в друг град, но не отлагай. Много е важно.
Ако имаш и други въпроси - насреща съм. Искрено се надявам всичко да е наред, а за да е така и в бъдеще - отговорността е твоя, грижи се за себе си.