Роуз, викам да си посъбереш сачмите, че пак са се разбошували.
Шегичка е това, по повод твое си изказване за теб самата, сега да не писнеш, че те обиждам.
Учтиво и нормално е все пак като ти се задава въпрос да му отговориш...някак. Не да зададеш още 300 риторични въпроса вместо това. Та пак питам, ако не си ме разбрала първия път - как и по какъв механизъм, чрез построяване на нова АЕЦ у нас - аз, ти и всички останали автоматично ще вземем да плащаме по-ниски сметки за ток? Да не разширявам въпроса с КОГА?, че ще стане съвсем мътна и кървава.
Частните електроразпределителни дружества
Роуз - си имат лесен начин да отрежат от мрежата всеки свой длъжник с неплатена сметка /и такива не са само циганите/, но не го прилагат този начин, поради натиск от страна на нашата държава спрямо тях. Нали не мислиш, че политиката няма отношение и към този отрасъл? Та като по политически причини, въпросните компании не могат да си съберат дължимото от некоректните платци, нито да предотвратят последващи загуби за себе си от същите тези некоректни свои клиенти - то товарят нас. Останалите дето щем не щем плащаме. И нас държавата няма да ни защити, защото "това е цената на сделката". Не може и вълкът сит и агнето цяло - някой трябва да е пре**** накрая, че сметката да излиза някак.
Ако електроразпределителните дружества се бореха за всеки клиент - вероятно биха били коректни към нас, а не наведени за разни политически игрички и търпеливи спрямо неплащащите, за да им излизат сметките. Сега им излизат пак, ама по друг механизъм, както си забелязала и в собствената си сметка за ток.
Направо ми избиват пришки вече от тази нова АЕЦ дето смяташ, че ще вземе да ни реши проблемите кардинално и във всякакъв аспект, НО хайде за милиарден път да ти кажа, че лично аз не съм против строеж на такава! Против съм да има непрозрачен проект по който да се започва този строеж за незнам кой пореден път вече, да потънат пак незнайно къде още няколкостотин милиона и накрая - пак да нямаме втора АЕЦ, както нямаме и сега. Нямаме, защото се шмекерува и не се предлага проект с точни параметри, затова и французите не щат да се забъркват в такова блато - няма какво да се чудиш, то е близко да акъла. За тази централа, дето плачеш конкретно ти - винаги има две "страни" готови да се прави - руснаците и нашите тук олигарси. Т.е. говорим за един проект, който да се договаря и изпълнява от две олигархични върхушки, а те уверявам те - не са седнали да мислят и да правят нещо, ни за твоето ни за моето благо. Те си гонят други интереси хората и това - също не е тайна.
Ние и сега изнасяме ток Роуз, пък си го плащаме скъпо и прескъпо. В хазната - все няма пари казват, за нищо няма, пък си изнасяме ток - не е като да не го правим и не е като да не ни го плащат. Къде са парите от изнесения и продаден ток, след като не се отразяват в сметките ни за ток, нито в социалната ни система...аз не знам. Ти да знаеш случайно? Като спрем да го изнасяме - ще си плащаме още по-скъпо, или ще внасяме в един момент. Пък накрая нищо чудно да се окаже, че вносният ток ни ляга по-евтино, досущ като вносните картофи, домати, ябълки, текстил и пр.
Ма хич няма да се учудя аз лично, ако и това доживея.
Та по повод твоите свободни съчинения на тема "какво мисля аз" - толкова. Мисля, че втора АЕЦ е много добра идея, ама ако се изпълнява проекта ПРОЗРАЧНО! Държавата с дял 51%, изпълнителят избран с конкурс, цената на целия масраф - ясна до +-100млн. да кажем /хайде голям и сложен проект да има толеранс/, да е ясно колко плащаме ние, за колко време ще го избием това съоръжение, как ще го изплатим на инвеститора, с какви лихви и пр. Да се поеме ангажимент още при старта на проекта на нас редовите граждани с колко ще ни е по-евтин тока и кога ще се случи това. След завършване на проекта, или след изплащенто му, или...никога. Нищо от това не е ясно по АЕЦ "Белене", заради която раздигна кокалите на Левски и Ботев - следователно няма какво да си говорим за евентуални ползи и загуби на този етап.
Тези неща се говорят и се обсъждат адекватно, когато на лице има точни и ясни сметки, не на чаша винце с някакъв странен романтичен патриотизъм. Ако моят скептицизъм, че нищо не е наред по точно този проект ти се вижда прекален - аз ти казвам, че няма никакви ясни данни по него и затова съм скептична. Ти си оптимист, но не можеш да ми посочиш ясните и точни данни, които аз искам за да бъда убедена, че това е добро решение. Следователно - моят скептицизъм почива на нещо, а твоят оптимизъм - на просто мерак да си оптимист, ама няма с какво да подплатиш същия.
Обичайното вайкане от твоя страна за горката ни държава, в която всичко се разпада - ще го подмина. Просто не виждам какво да коментирам на приказки, които се говорят под път и над път и факти, които на всички ни са известни отдавна и ги подминавам не защото няма истина в същите. Просто ако "заплача" и аз с теб - не мисля, че нещо по въпросните нерадостни факти ще се промени, пък да ги изговоря и аз за пореден път - е супер излишно. А и не си падам по драмата, сори...
И преди пак да наемеш как то било така, защото ние не сме гласували на референдума, че да има АЕЦ "Белене" и да зацъфтим внезапно... Ще споделя, че моето скромно мнение е, че срината икономически държава - не се оправя "за една нощ" със стартирането на един мащабен и скъп проект, който се изплаща 20 години от озъбените от глад граждани на същата тази държава. Ние българите, си имаме този синдром явно - "бързи, смели, сръчни" и основаната на неизвестно какво вяра, че икономика и общество се градят със замах, набързо и с едни големи стъпки да не кажа подскоци. Ми не, не стааа така номера, за съжаление. Успешна икономика имат държавите със стабилна средна класа, която неслучайно се нарича "гръбнак" - и в икономически и в социален смисъл. Натам трябва да бъдат насочени усилията и у нас, за да се вдигнем на крака малко по малко, но пък сигурно за сметка на това. Не с някакви грандомански изцепки от време на време, пък иначе - малкият и среден бизнес едвам да крета /където още го има изобщо/, хора в трудоспособна възраст и с добра квалификация да бъдат принудително безработни, да се раждат все по-малко деца пък политиките в областта да са в посока още по-малко да се раждат... И на тоя фон като си построим още една АЕЦ какво точно ще стане по-добре? За кого ще е по-добре? Ако все така по другите въпроси нищо не се прави - верно ни трябва втора АЕЦ, че то само циганите ще останат тук накрая, пък те ток не плащат, та е добре да е от подобен източник нали...